Împărtășirea unor părți din tine - inclusiv a celor imperfecte - poate fi o modalitate de a întări legăturile. Cu toate acestea, există informații care ar trebui lăsate uneori în umbră.
Psihologii spun că această cultură a împărtășirii excesive observată pe rețelele sociale se poate extinde și la interacțiunile din viața reală și poate fi problematică.
"Există riscuri asociate care au de-a face cu securitatea și siguranța pe o varietate de niveluri", spune Dr. Susan Trotter, Ph.D., un antrenor de relații pentru parade.com.
"Oamenii pot folosi informațiile împotriva ta într-o multitudine de moduri".
Câteva dintre cele mai evidente includ numărul de securitate socială și parola bancară. Cu toate acestea, Dr. Trotter și alți psihologi împărtășesc alte lucruri surprinzătoare pe care nu ar trebui să le dezvăluiți despre dumneavoastră.
9 lucruri pe care să nu le dezvălui niciodată despre tine, potrivit psihologilor
Probabil că știți să vă păstrați privată parola contului bancar. „Însă, alte aspecte ale situației tale financiare - fie că sunt pozitive sau negative - sunt mai ambigue în contextul actual, unde se împărtășește aproape totul.”
"De asemenea, informațiile și problemele financiare nu sunt, în general, ideale pentru a fi împărtășite cu alte persoane", spune Dr. Trotter. "La nivel general, oamenii vă pot judeca cu privire la situația dvs. financiară sau se pot simți prost dacă câștigați mai mult decât ei, iar acest lucru poate afecta relația."
De asemenea, discutarea problemelor financiare, în special în public sau chiar faptul că ați primit o mărire de salariu vă poate expune la "exploatare sau judecată nedorită", spune Dr. Joel Frank, Psy.D., psiholog la Duality Psychological Services.
Dr. Frank sugerează să se evite împărtășirea problemelor legate de relațiile intime cu cunoscuții "pentru a păstra intimitatea și a preveni bârfele inutile".
Dr. Trotter sugerează să mergeți mai departe și măcar să vă gândiți de două ori înainte de a spune chiar și unui prieten apropiat.
"De exemplu, dacă vă certați cu partenerul dvs. și îi spuneți unui prieten apropiat despre asta, acel prieten poate păstra informația mult timp după ce dvs. și partenerul dvs. ați rezolvat problema", spune Dr. Trotter. "Dacă împărtășiți detalii ale unor conversații personale fără permisiune, cealaltă persoană ar putea, de asemenea, să fie supărată pe dumneavoastră din această cauză."
"Împărtășirea excesivă a vieții dvs. sexuale cu alte persoane îi poate face pe ceilalți să se simtă inconfortabil și vă poate afecta relația, mai ales dacă partenerul dvs. este mai rezervat", explică Dr. Trotter.
"Emoțiile sunt efemere", spune Dr. Michele Leno, Ph.D., psiholog. "Divulgarea faptului că disprețuiți o altă persoană poate crea conflicte inutile."
De asemenea, puteți fi catalogat drept un bârfitor.
"Evitați să discutați despre traumele din trecut în contexte ocazionale pentru a acorda prioritate siguranței emoționale și a preveni declanșarea unor conversații incomode", spune Dr. Frank.
Acestea vă fac umani, dar vă pot lăsa vulnerabili atunci când sunt împărtășite în afara unei relații de mare încredere.
"Orice informație mai personală împărtășită despre tine - nesiguranțele, grijile, eșecurile tale - poate fi, de asemenea, o decizie nepotrivită, dacă persoanele cu care le împărtășești nu sunt de încredere", spune Dr. Trotter. "Ei pot folosi ulterior aceste informații pentru a vă judeca sau critica, a vă manipula. Acest tip de informații poate fi, de asemenea, folosit împotriva dumneavoastră dacă le împărtășiți cu oamenii fără discernământ."
"Abțineți-vă de la împărtășirea opiniilor politice sau religioase extrem de controversate pentru a menține un dialog respectuos și a preveni conflictele inutile", spune Dr. Frank.
Cu excepția cazului în care o persoană este contactul dvs. de urgență sau vă udă plantele, nu trebuie să știe unde sunteți sau cât timp nu veți fi acasă.
"Dacă postați despre o călătorie pe care o faceți, oamenii ar putea vedea că sunteți plecat și să vă spargă casa", spune Dr. Trotter. "Deși tehnologia este grozavă și social media ne ajută să fim mai conectați cu ceilalți, este esențial ca oamenii să fie precauți cu ceea ce postează acolo."
"Cel mai bine este să lucrezi la construirea acesteia versus să vorbești despre ea cu alții", explică Dr. Leno.