ASPES propune un nou model de dezvoltare economică pentru România. Noțiunea de creștere economică, contestată

Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 12:37
2721 citiri
ASPES propune un nou model de dezvoltare economică pentru România. Noțiunea de creștere economică, contestată
Creșterea economică nu înseamnă și dezvoltare.

Produsul intern brut - PIB, ca indicator care să reflecte dezvoltarea economică reală a unui stat, a fost contestat de-a lungul vremii de diferiți economiști, americanul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, fiind unul dintre cei mai cunoscuți care au propus modele alternative.

Principalele critici care au fost aduse PIB de diferitele școli de gândire, inclusiv de cea verde, care a propus un PIB ecologic, țin de faptul că produsul intern brut nu reflectă și resursele consumate pentru obținerea creșterii economice.

În literatura economică din România, produsul intern net – PIN este indicatorul care scade costurile din produsul inter brut, pentru o imagine cât mai fidelă asupra unei dezvoltări economice de calitate.

Investițiile străine exportă plus-valoarea

Constantin Boştină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), vice-președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România – AOAR, propune renunțarea la PIB și trecerea la noțiunea de ”dezvoltare economică”, în locul celei de ”creștere economică”.

”Noi nu vorbim de un model de creștere economică, ci de unul de dezvoltare economică. Creșterea economică nu înseamnă și dezvoltare.

Creșterea economică în România, în afară de investițiile străine, care aparent dezvoltă, dar de fapt duc plus-valoarea în altă parte, și atunci nu ai bani și pentru investiții, se bazează și pe consum.

Dar pe un consum venit din import, care înseamnă scoaterea banului pentru mica întreprindere, pentru micul întreprinzător, din buzunar, nu pentru investiții proprii ci pentru a mânca ceea ce vine din Uniunea Europeană (...).”, a declarat Constantin Boștină, profesor de economie, la lansarea cărţii ”Să gândim mai departe de azi. Modelul economic românesc în U.E. România-Orizont 2040”.

Exploatarea resurselor minerale

”Deci modelul economic în România trebuie să fie un model de dezvoltare care să pună în valoare potențialul pe care îl avem.

Avem o bogăție deosebită a solului și a subsolului. Avem o bogăție de resurse minerale pe care nu le valorificăm, suntem gata să le vindem.

Nu! Nu trebuie să le vindem, trebuie să facem societăți mixte, în care noi venim cu potențialul național, în care dacă nu avem suficientă tehnologie să ne găsim parteneri care să o aducă, să vină și cu finanțarea, și cu piața, dar gândite pe o formulă de adevărat parteneriat.

Nu noi 5% și alții 95%.

Ca să nu evoc nimic altceva decât gazul din Marea Neagră. Cum poţi să tratezi (...) gazul din Marea Neagră, care este o bogăţie naţională, în condiţiile în care există încă din 1978 o convenţie semnată cu Statele Unite ale Americii că exploatarea a gazului din Marea Neagră, şi este convenţie care nu a decăzut, numai că ne-am făcut că o uităm, o lăsăm în sertar, era 50% cu 50%.

50% partea românească, 50% parte americană, care venea cu tehnologia şi venea cu banii, iar piaţa principală era piaţa românescă şi era exces pentru export. Şi acum stăm şi o bâjbâim cu gazul din Marea Neagră de câţiva ani de zile şi am intrat în criză energetică.”, a explicat Constantin Boștină.

Creșterea economică nu ajunge la cetățean

”Eu sunt partizanul ideii că trebuie desființată comparabilitatea țărilor după produsul intern brut, pentru că este o falsă problemă.

Trebuie făcut indicator care să compare țările după avuția națională și punerea într-un circuit economic mondial a potențialului fiecărei țări în condiții reciproc avantajoase.

Sunt lucuri majore pe care din păcate le ignorăm. Noi trebuie să vorbim despre un model de dezvoltare economică a României, despre unul de creștere economică.

Creșterea economică înseamnă de fapt patinaj, și anume să nu ajungă la cetățean efectele acestei creșteri. Așa cum am spus mai devreme, ele se duc în altă parte.

Noi nu gândim un model economic autarhic, închis. Gândim un model economic deschis, în care potențialul material, mineral, uman, financiar al României să fie pus în valoare în primul rând în interesul național.”, a mai spus președintele ASPES.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#dezvoltare economica , #crestere economica
Comentarii
Poza FireWallStreet
FireWallStreet
rank 5