Cum a ajuns un pompier voluntar, erou la Colectiv, infractor șpăgar. Metoda josnică prin care își escroca foștii colegi

Luni, 30 Mai 2022, ora 21:50
5916 citiri
Cum a ajuns un pompier voluntar, erou la Colectiv, infractor șpăgar. Metoda josnică prin care își escroca foștii colegi
Ionuț Gurău a fost prins în timpul unui flagrant organizat de ofițerii DGA

Un fost pompier care pare că a activat ca voluntar în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost arestat preventiv de judecătorii din Ploiești sub acuzația de trafic de influență în formă continuată.

Ionuț Gurău, în vârstă de 28 de ani, a fost prins în flagrant în timp ce primea bani de la un fost coleg pompier căruia îi promisese că-l va ajuta să se transfere pe un post mai bun în cadrul IGSU, grație relațiilor pe care le are.

Flagrantul a fost organizat de către ofițerii Direcției Generale Anticorupție joi 26 mai, într-o benzinărie din orașul Otopeni. Aici se întâlnise Gurău cu fostul său coleg pentru a încasa ultima tranșă din banii care chipurile ar fi trebuit să ajungă la șefii IGSU.

”D.G.A. – Direcţia Anchete, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au procedat în aceeaşi zi la prinderea în flagrant, pe raza oraşului Otopeni, a unei persoane, fără calitate specială, care a pretins şi primit de la martorul denunţător suma de 1.500 lei”, potrivit unui comunicat remis presei.

Anterior, persoana în cauză a pretins şi primit suma de 15.000 lei de la martorul denunţător pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în scopul aprobării solicitarii de mutare la o structură operativă din cadrul I.G.SU, lăsând impresia subofiţerului că are infuenţă asupra acestora, arată DGA.

Fostul pompier a fost denunțat chiar de către un subofițer din cadrul școlii de pompierii din Prahova. Se pare că Ionuț Gurău obișnuia să promită foștilor săi colegi că-i poate ajuta să obțină posturi mai bine plătite în schimbul unor sume de bani considerabile. Odată ce primea banii, bărbatul nu mai era de găsit și evident nu făcea niciun demers pentru a rezolva promisiunea făcută colegilor.

Ionuț Traian Gurău se lauda în anul 2020 că este unul dintre pompierii eroi care a intervenit la incendiul de la Colectiv, salvând de la moarte mai mulți tineri. Într-un interviu acordat site-ului independentonline.ro, Ionuț Gurău relata că ”a fost marcat pentru toată viața” de ceea ce a văzut în timpul intervenției de la Colectiv.

”Am fost acolo în noaptea aia, eram subofițer operativ... E nedrept ce li s-a întâmplat apoi și cum s-au repezit toți la ei! Erau oameni tineri, mergeau acolo să se distreze. Nu s-a gândit nimeni la consecințe. (...) Îmi aduc aminte că două săptămâni nu am fost om... Nu puteam mânca, nu eram în stare să mă concentrez, îmi aminteam mereu tot... Iar în noaptea aia, când am ajuns acasă, n-am fost în stare să dorm. M-am îmbrăcat și m-am dus la spitale după ei, să știu că sunt bine... Au fost, Slavă Domnului! Dar pentru ei traumele de-atunci nu se vor vindeca niciodată”, declara Gurău pentru independentonline.ro.

Din erou salvator, Gurău a devenit unul dintre cei mai notorii escroci din Ialomița. Profitând de faptul că intrase în posesia uniformei ISU (din perioada în care a activat ca voluntar), Gurău și-a rotunjt veniturile folosindu-se ilegal de însemnele oficiale instituției. Bărbatul, îmbrăcat în uniforma ISU și cu o legitimație falsă, a mers în control ”pe linie de PSI” la un restaurant și la o stație GPL unde a dat și ”amenzi”.

Pentru faptele sale, Ionuț Traian Gurău a fost condamnat în data de 12 iunie 2020 de Curtea de Apel București la 8 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Ca pedeapsă complementară, fostul pompier a fost trimis de instanță să muncească în folosul comunității în fie la primăria Nicolae Bălcescu, fie la primăria Lehliu-Gară.

Pe 13 iulie 2020, Ionuț Gurău era șeful unei echipe private de pompieri înființată de primăria comunei ialomițene Ciochina și dădea interviuri unui site local de știri.

Eveniment Quarterly Report

Fost primar, trimis în judecată pentru construirea unei toalete de lux cu 100.000 de euro
Fost primar, trimis în judecată pentru construirea unei toalete de lux cu 100.000 de euro
Un fost primar din Gorj a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru că s-a implicat în realizarea unei toalete de lux la o școală din localitate. La Școala din satul...
Incendiu uriaș în Ilfov. Flăcările s-au extins pe o suprafață de zeci de metri pătrați UPDATE
Incendiu uriaș în Ilfov. Flăcările s-au extins pe o suprafață de zeci de metri pătrați UPDATE
16 autospeciale ale pompierilor au intervenit, sâmbătă, 30 septembrie, în judeţul Ilfov, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată care s-a extins pe o suprafaţă de peste 40.000...
#DGA, #flagrant, #mita, #pompieri, #coruptie, #arestare , #coruptie