Un produs de lux din Rusia, cel mai bun prieten al unei țări NATO. Lobby pentru a nu fi pus pe lista neagră

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 02:22
7232 citiri
Un produs de lux din Rusia, cel mai bun prieten al unei țări NATO. Lobby pentru a nu fi pus pe lista neagră
Diamantele din Rusia nu au fost puse pe lista sancțiunilor, fiind comercializate în Belgia FOTO: Guardian

De la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, Uniunea Europeană a fost de acord cu nouă pachete diferite de sancțiuni împotriva Rusiei. Cu scopul de a pedepsi regimul lui Putin și de a paraliza economia de război, au fost impuse interdicții asupra importurilor unei game de produse rusești, însă în Belgia, țară membră NATO, există o excepție: diamantele Moscovei.

Dacă pe lista neagră a sancțiunilor împotriva Rusiei au fost incluse de la petrol, cărbune, gaze naturale și până la caviar și vodcă, iată că un produs de lux a rămas în afară, după ce Belgia a făcut lobby în acest sens, potrivit World Crunch.

Într-adevăr, ar exista un impact uriaș asupra economiei orașului-port Anvers din Belgia, dacă Europa s-ar alătura în cele din urmă SUA și altor state pentru a interzice vânzarea așa-numitelor „diamante sângerii” din Rusia. Dar un al 10-lea pachet de sancțiuni UE care sosește luna aceasta ar putea fi în sfârșit, capătul drumului.

Afaceri colosale ale Rusiei cu o putere mondială: Creștere de 400% a exporturilor Moscovei, până la 32 de miliarde de dolari

Multe produse rusești au fost interzise de Uniunea Europeană pentru a fi comercializate pe bătrânul continent, dar unul de lux a constituit o excepție strălucitoare: diamantele de la Moscova.

Firma de stat din Rusia, Alrosa, care deține practic toată producția de diamante a țării (95%) și se ocupă cu mai mult de un sfert din totalul importurilor globale de diamante a continuat să-și trimită produsele în Europa.

Dar asta s-ar putea să fie pe cale să se schimbe, înaintea celui de-al zecelea pachet de sancțiuni care urmează să fie finalizat în săptămânile următoare. În timpul negocierilor recente, cu 26 din cei 27 de membri ai UE fiind de acord cu declarația conform căreia diamantele Alrosa nu ar mai trebui să mai fie importate, singura care s-a opus, în mod surprinzător, a fost Belgia.

Opoziția belgiană față de interdicție este explicată de faptul că orașul-port Anvers este locul unde 85% din diamantele brute din lume trec pentru a fi tăiate, lustruite și comercializate. Există estimări că 30.000 de belgieni lucrează pentru Alrosa.

Oficialii spun că noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei ar putea fi anunțat pe 24 februarie, la un an exact după începerea invaziei. După un summit european excepțional care va avea loc în perioada 9-10 februarie, UE va trebui să precizeze care vor fi noile sancțiuni împotriva Rusiei. Și acum ne putem aștepta ca subiectul diamantelor rusești – pe care unii le-au numit „diamantele sângerii” – va atrage atenția lumii.

Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina

Activiștii ucraineni au acuzat în mod constant Belgia că finanțează războiul Rusiei. Iar poziția guvernului belgian cu privire la situație a fost ambiguă, guvernul belgian susținând că o interdicție ar avea un efect drastic asupra economiei Europei.

Dar după ce țări precum Polonia și Lituania au insistat că acest comerț cu Rusia ar trebui să înceteze, a crescut impulsul pentru a include diamantele pe lista produselor interzise.

„Veniturile Rusiei din diamante pot fi oprite, doar dacă accesul diamantelor rusești pe piețele occidentale nu mai este posibil”, a declarat prim-ministrul Alexander De Croo.

SUA, care au inclus diamantele în lista de bunuri sancționate în aprilie, sunt convinse că Alrosa l-a ajutat pe Putin să-și finanțeze războiul, așa cum a declarat Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite, în urmă cu aproape un an.

Bogații fug din "paradisul milionarilor" din Europa. Cum va arăta tabloul avuțiilor în patru ani
Bogații fug din "paradisul milionarilor" din Europa. Cum va arăta tabloul avuțiilor în patru ani
Numărul milionarilor va crește în următorii patru ani, dar două țări europene se numără printre statele perdante la acest capitol, arată un studiu recent al gigantului financiar elvețian...
Funcția pe care toți pasionații de jocuri o așteptau! Google Play Games va permite rularea a două titluri de Android pe PC
Funcția pe care toți pasionații de jocuri o așteptau! Google Play Games va permite rularea a două titluri de Android pe PC
Google pare că încă este într-o fază experimentală cu serviciul său de jocuri pentru PC, Google Play Games. Acesta permitea anterior rularea a mii de jocuri de Android pe computere cu...
#diamante Rusia, #diamante, #diamante vanzare, #Belgia, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni economice Rusia, #Alrosa diamante , #stiri afaceri
  1. Funcția pe care toți pasionații de jocuri o așteptau! Google Play Games va permite rularea a două titluri de Android pe PC
  2. Ghidul pentru facturare rapidă și sigură
  3. „Prețuri nesimțite". Cât au ajuns să plătească turiștii ca să-și întindă cearșaful pe jos, la Mamaia
  4. Meta AI se extinde și aduce noi funcții pentru utilizatori la nivel global
  5. YouTube Music lansează un nou design pe Android și iOS
  6. Ce contează cu adevărat pentru Mark Zuckerberg când caută un nou angajat. Principiul nonconformist la care aderă mai mulți lideri ai companiilor de top din lume
  7. „Discriminare evidentă!". Ultima soluție pentru ca românii să nu plătească dublu pentru polițele RCA
  8. România, cea mai redusă durată a vieții profesionale din Uniunea Europeană
  9. Un fermier este obligat să plătească daune de 50 de milioane de dolari. ”Acțiunile sale au contribuit la schimbările climatice”
  10. Progrese galopante pe Autostrada Moldovei: Primele grinzi ale nodului cu A3 s-au pus pe timp de weekend VIDEO