Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a criticat dur recentele acțiuni de intimidare și violență la adresa instituțiilor statului, avertizând că astfel de fenomene „pot transforma societatea într-o anarhie contrară ordinii constituționale”.
„Dezavuăm acțiunile concertate de atac și pătrundere în instituții, manifestările agresive și vindicative cu încălcarea flagrantă a legii, a prezenței unor lideri de partide care au și pretenția să candideze prin metodele intimidării, agresivității și ale obstrucționării desfășurării activității instituțiilor”, a declarat Enache, subliniind că „este un fenomen extrem de periculos pe care societatea trebuie să-l conștientizeze și să-l respingă pentru a nu se generaliza la nivelul societății”, a spus acesta pentru juridice.ro.
Referindu-se la incidente recente, președintele CCR a menționat explicit comportamentul europarlamentarului Diana Șoșoacă, care „a pătruns în mod repetat, fără drept, în spațiile de lucru ale Curții Constituționale, a declanșat scandal și tulburări inadmisibile ale activității instituției, invocând imunitatea sa ”universală” în fața oricărei instituții/persoane/situații”.
Acesta i-a criticat și pe susținătorii lui Șoșoacă, afirmând că „înarmată cu un desant de parlamentari voioși ai partidului SOS – dotați cu telefoane de ultimă generație și complici ai acțiunilor principale ale șefei lor de partid –, doamna europarlamentar D. Iovanovici Șoșoacă a proferat insulte/imputații/amenințări, a recurs la acroșări și la săvârșirea unor veritabile infracțiuni împotriva judecătorilor și personalului Curții Constituționale, considerându-se mai presus de legile țării”.
Enache a atras atenția că „România nu trebuie să devină un ”teatru al războiului tuturor împotriva tuturor cetățenilor ei”, iar puterea să nu poată fi obținută la vot de persoane care și-o doresc pentru sine cu orice preț și prin orice mijloace”. El a subliniat că „toate acestea sunt acțiuni de incitare la nerespectarea Constituției, a legilor și la destabilizarea instituțiilor statului democrat”.
În acest context, președintele CCR a evidențiat pericolul unei false democrații promovate de unii lideri politici: „Asistăm la o simulare a democrației prin pretinse mijloace și proceduri ale democrației. În sine, acest lucru este un risc de fragilizare a democrației românești, care are ca scop preluarea puterii în stat prin invocarea dreptății poporului pentru care ei, chipurile, s-ar sacrifica, dar care, în realitate, duce la demantelarea societății românești prin aceste ”trucuri electorale„ lesne de înțeles pentru toată lumea”.
Enache a încheiat printr-un apel la responsabilitate: „Cu toții, instituții, candidați și alegători, trebuie să reflectăm la ce s-ar putea ajunge dacă aceste persoane care sunt dominate de un radicalism extrem ar dispune de puterea politică în stat… În realitate, observăm că asemenea conduite deliberate conduc la pervertirea în pure sloganuri sterile a valorilor dreptății, patriotismului și mândriei de a fi român, concepte generoase și care țin de sensibilitatea profundă și lăuntrică a poporului român. Aceste acțiuni demagogice și populiste demonstrează lipsa de soluții reale la problemele oamenilor și ale societății”.