La 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, Diana Șoșoacă a ajuns din nou în prim-plan. Europarlamentara a luat parte la Serbările naționale de la Țebea, duminică, 8 septembrie, prilej cu care peste 5.000 de oameni s-au strâns la mormântul „Crăișorului Munților".
Diana Șoșoacă a fost protagonista unui scandal. Ea s-a luat la ceartă cu câțiva cetățeni care au huiduit în timpul evenimentului. Aceștia ar fi fost deranjați de prezența fostei senatoare la Țebea, ori a lui George Simion, liderul AUR.
Diana Șoșoacă a reacționat în stilul caracteristic.
„Sunteți sclavi! Sclavilor! Avram Iancu nu ar fi acceptat așa ceva. Rușine să vă fie, că trădați moțul! Voi sunteți moți, mă?", a declarat șefa SOS.
„Nu aveți voie să veniți în cimitir să înjurați, nesimțiților! Aici este biserică și cimitir, băi javrelor!", a strigat un bărbat, către un grup prezent la fața locului.
Diana Șoșoacă a depus la mormântul lui Iancu o imensă coroană de flori (vezi video).
Șoșoacă a fost însoțită, printre alții, de deputatul Ciubuc (ex-AUR) și de celebrul Gheorghe Funar (ex-PRM).
George Simion a fost prezent la Țebea cu aproximativ 1.000 de oameni, majoritatea membri AUR.
„Au fost mai mulți ca niciodată. Chiar le-am zis să stea acasă, că o să fim prea mulți”, a declarat candidatul la prezidențiale.
Avram Iancu este considerat una dintre cele mai emblematice figuri istorice ale poporului român. Devenit cunoscut odată cu participarea la Marea Adunare Națională de la Blaj, 1848, Iancu a fost conducătorul românilor din Apuseni, în timpul Revoluției din Transilvania, în perioada 1848-1849.
La acea vreme, influența maghiarilor era puternică în Transilvania. Mai precis, țăranii români protestau față de discriminările la care erau supuși în Imperiul Habsburgic. Strânși pe Câmpia Libertății de la Blaj, la 1848, românii au cerut respectarea poporului român ca națiune distinctă, reprezentarea în Dietă, desființarea iobăgiei fără despăgubire, înființarea de școli românești în toate satele și orașele, folosirea limbii române în administrație și acordarea de libertăți politice tuturor națiilor din Transilvania.
Duminică, la Țebea, o paradă militară a avut loc în cinstea lui Avram Iancu, plus diverse manifestații culturale. De asemenea, reprezentanții instituțiilor publice au depus flori la monumentul, respectiv mormântul lui Iancu.
Dacă doamna Șoș și domnul Sim ar fi trăit pe timpul lui Avram Iancu cred că... Vezi tot