Scenariu-surpriză pentru Diana Șoșoacă. Ce va face în Parlamentul European șefa SOS

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 21:06
14175 citiri
Scenariu-surpriză pentru Diana Șoșoacă. Ce va face în Parlamentul European șefa SOS
Diana Șoșoacă, Parlamentul European / Colaj Ziare.com (Facebook, Unsplash.com)

SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, a obținut 5% la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Astfel, noua formațiune trimite la Bruxelles primele două nume de pe listă: pe șefa SOS și pe jurnalistul Luis Lazarus.

Perspectivele senatoarei au fost comentate de către sociologul Alfred Bulai, într-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Profesorul de la SNSPA crede că Diana Șoșoacă își va nuanța, poate chiar cenzura complet anumite declarații și gesturi, în Parlamentul European. Contextul o va obliga, susține Alfred Bulai.

„În Parlamentul European nu există aceeași retorică. Să o vedeți pe Șoșoacă, va fi mai liniștită. În primul rând, vocea ta, ca europarlamentar, nu e atât de puternică, raportată la peste 700 de oameni. Iar grupul tău e departe… Fără prea multă putere. Pe de altă parte, sunt și alții care fac măscări prin Europa. Apoi, nu prea interesează pe cineva atât de mult despre România.

Mulți politicieni încep în Parlamentul European să discute, trebuie să intre în coaliții. Sunt mai departe de ochiul public și presupun că și Șoșoacă se va mai împăca cu AUR, a declarat Bulai, pentru Ziare.com.

AUR, SOS și USR sunt deseori etichetate de către putere drept „partide extremiste”, afirmație care are un caracter peiorativ și subiectiv, potrivit sociologului.

„Eu nu-mi permit (din calitatea de sociolog), dar politicienii pot spune orice. Fiecare are propriile opțiuni. Trebuie să fie legale. Poate fi o retorică radicală, pot fi partide ‘anti-sistem’.

Electoratul devine mai radical pe măsură ce problemele cu care se confruntă sunt mai mari. Dacă nu ai serviciu de șase luni, iar apoi vine banca să-ți ia casa, devii foarte radical”, a mai precizat Bulai.

„E bine să avem mai multe partide. Dar problema este că e ‘praștie’ opoziția. Asta nu e bine pentru societate”

De asemenea, sociologul avertizează asupra unui alt fenomen, edulcorarea acțiunilor, a discursului public din partea formațiunilor suveraniste, odată ce ajung la guvernare. Astfel, în anumite cazuri, fenomenul suveranist ar putea fi o „alarmă falsă” din partea puterii.

„Toate partidele, dacă au strategii de tip extremist, radicale, anti-sistem, cu cât ajung mai rapid la putere și cresc în opțiunile oamenilor, își temperează măsurile. Te gândești că trebuie să mergi pe o zonă mai largă (de susținători) și avem exemplul Meloni, din Italia. A devenit un partener foarte bun în spațiul european”, a mai precizat Bulai.

Momentan, opoziția este foarte slabă, a subliniat sociologul.

„E bine să avem mai multe partide. Dar problema este că e ‘praștie’ opoziția: pe de o parte, o coaliție formată din două partide foarte puternice. Pe de altă parte, electoratul tradiționalist e destul de limitat. Aceste partide trebuie să-și recalibreze mesajul, dacă vor să treacă de 20%. Iar ceilalți (USR) sunt aproape de desființare, trebuie să-și lingă rănile. Asta nu e bine pentru societate”, a concluzionat profesorul universitar.

Diana Șoșoacă, fără „familie” europeană după refuzul suveraniștilor formați de AfD. Ce alternative au europarlamentarii SOS România: „Asta a fost tot”
Diana Șoșoacă, fără „familie” europeană după refuzul suveraniștilor formați de AfD. Ce alternative au europarlamentarii SOS România: „Asta a fost tot”
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, SOS România a reușit să obțină două mandate de europarlamentari. Cei doi reprezentanți ai partidului sunt Diana Șoșoacă și Luis Lazarus....
Diana Șoșoacă, respinsă de extremiștii din Parlamentul European, care au format un grup de dreapta. S-au opus parlamentarii maghiari
Diana Șoșoacă, respinsă de extremiștii din Parlamentul European, care au format un grup de dreapta. S-au opus parlamentarii maghiari
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) și-a unit miercuri forțele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un al treilea grup de extremiști de dreapta în Parlamentul...
#Diana Sosoaca, #Parlamentul European , #Diana Sosoaca
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”