Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism

Marti, 25 Iunie 2024, ora 21:38
7659 citiri
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Senatoarea Șoșoacă și-a pus botniță în timpul discursului din Parlament FOTO / Digi24.ro

După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a aderat la el. Compania celor doi reprezentanți SOS, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus este una selectă, pe de o parte AfD, partidul de extremă dreapta din Germania care și conduce noul grup, cu 14 europarlamentari și care are viziuni neo-naziste, precum și alte partide de extremă dreapta din Ungaria, Slovacia, Spania, Bulgaria, Grecia și Polonia, care împărtășesc același euroscepticism și atitudine pro-rusă.

Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, spune că formarea noului grup parlamentar denumit „Suveraniști” este mai avantajoasă decât activarea ca neafiliați, întrucât aceștia nu au niciun fel de șansă, și atunci e mult mai avantajos să ai un grup parlamentar.

„Nu puteau fi acceptați în niciun alt grup, și atunci, pentru că puteau îndeplini criteriile parlamentului European, respectiv minimum 23 de membri din minimum 25% din state, deci 7, au format acest grup. Pentru că este un avantaj să ai un grup în raport cu neafiliații. E un avantaj important”, a afirmat profesorul Cristian Pîrvulescu pentru Ziare.com.

Profesorul Pîrvulescu spune că toate partidele care aderă la acest grup sunt unite de aceleași credințe anti-europene și pro-ruse și, pe alocuri, neo-naziste.

„Este un grup format din reprezentanți din opt state, 32 de parlamentari, deci depășesc cu mult numărul. Ceea ce-i unește este atitudinea neo-nazistă și pro-rusă, în multe cazuri, și anti-europeană. Sunt de la AfD (n.r. Alternativa pentru Germania) 14 membri, apoi Confederația din Polonia 6 membri, urmează un partid complicat din Spania, ‘Petrecerea s-a terminat’, respectiv Partidul Renașterii din Bulgaria, un partid pro-rus, finanțat din Rusia masiv, cu 3 membri. Apoi, partidele cu doi membri din România și din Slovacia, SOS și Mișcarea Republicii și, în fine, extrema dreaptă din Grecia și Partidul Patria Noastră din Ungaria cu câte un reprezentant.”, a mai spus acesta.

Acesta a ținut să sublinieze că majoritatea reprezentanților acestui nou grup provin din Europa de Est.

„Fără Est nu s-ar fi întâmplat, Estul domină, și sunt în general partide pro-ruse, deci sunt un succes direct al războiului hibrid. La nivelul Parlamentului European este un grup nesemnificativ, dar din punct de vedere ideologic, situația în Parlamentul European se simplifică și se complică în același timp. Se simplifică pentru că acești oameni vor putea fi identificați ca atare și se complică pentru că apare încă un grup”, a mai subliniat politologul.

Deși AUR împărtășește valori asemănătoare cu Diana Șoșoacă și ceilalți membri SOS România, partidul lui Simion a optat pentru Grupul Conservatorilor și Reformiștilor.

„Pe de altă parte, AUR își dorea să câștige respectabilitate și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor, care și al treilea în momentul de față în Parlamentul European, îi permite acest lucru, numai că prezența AUR acolo, care complică foarte mult existența Fidesz a fost o operațiune a Georgiei Meloni care a încercat să împiedice intrarea Fidesz-ului lui Orban în interiorul grupului”, a mai spus acesta.

„Acest grup, Suveraniști, va fi cel mai mic grup din Parlamentul European și va fi un grup care probabil se va evidenția prin violență de limbaj, pentru că AfD-ul, devenind șef de grup, cu 14 reprezentanți, va imprima o anumită linie acestei formațiuni. Cred că ceea ce-i unește este în primul rând atitudinea pro-rusă”, a adăugat Pîrvulescu.

Politologul evidențiază faptul că deși impactul la nivelul UE va fi mic pe termen scurt, grupul își atinge obiectivele și provoacă probleme identitare pentru celelalte formațiuni conservatoare din PE, care, la fel ca „Suveraniștii”, cultivă suveranismul.

„De fapt, elementul cel mai important este această linie pro-rusă, care mi se pare importantă și, până la urmă, chiar dacă impactul imediat asupra politicii europene va fi mic, își atinge obiectivele, pentru că suveranismul era difuz, acum vor avea o problemă ceilalți, Identitate și Democrație și Conservatorii și Reformiștii, pentru că și ei cultivă suveranism, ca și Orban”, spune Pîrvulescu.

Politologul a mai precizat că în comparație cu noul grup care se conturează, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor, la care a aderat AUR, este mai moderat.

Partidul german de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania a reușit să adune suficienți deputați europeni pentru a forma un nou grup în Parlamentul European, a informat „Der Spiegel”, citând un e-mail adresat administrației parlamentare, potrivit Rador Radio România.

AfD, partidul extremist german, a fost exclus din grupul Identitate și Democrație, din care fac parte cele mai multe partide extremiste europene, și a creat acest nou grup al „Suveraniștilor”.

Administrația Parlamentului European a primit un email în care un reprezentant al AfD a solicitat o sală pentru 100 de persoane și catering pentru „reuniunea constitutivă a unui nou grup parlamentar”, potrivit Der Spiegel.

Noul grup dedicat Suveraniștilor, care sunt și mai eurosceptici decât partidele din grupul ID (în care activează Frontul Național din Franța și partidul Georgiei Meloni, Frații Italiei), va include și SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, care a obținut două locuri de europarlamentari la alegerile de pe 9 iunie.

La baza noului grup din Parlamentul European se află „Declarația de la Sofia”, semnată de unele dintre partidele membre după forumul „Noii lideri ai Europei”, organizat de partidul „Renașterea” la Sofia, potrivit G4Media.

Diana Șoșoacă, fără „familie” europeană după refuzul suveraniștilor formați de AfD. Ce alternative au europarlamentarii SOS România: „Asta a fost tot”
Diana Șoșoacă, fără „familie” europeană după refuzul suveraniștilor formați de AfD. Ce alternative au europarlamentarii SOS România: „Asta a fost tot”
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, SOS România a reușit să obțină două mandate de europarlamentari. Cei doi reprezentanți ai partidului sunt Diana Șoșoacă și Luis Lazarus....
Diana Șoșoacă, respinsă de extremiștii din Parlamentul European, care au format un grup de dreapta. S-au opus parlamentarii maghiari
Diana Șoșoacă, respinsă de extremiștii din Parlamentul European, care au format un grup de dreapta. S-au opus parlamentarii maghiari
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) și-a unit miercuri forțele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un al treilea grup de extremiști de dreapta în Parlamentul...
#Diana Sosoaca, #Parlamentul European, #rusofila, #euroscepticism , #Stiri Diana Sosoaca
  1. România are doi vicepreședinți în Parlamentul European. Cine sunt eurodeputații aleși din primul tur
  2. Ministru PNL jignit de premierul Marcel Ciolacu. Burduja: „Nu s-a referit la mine”
  3. Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
  4. Conducerea "superagenției" care va controla toate companiile naționale a demisionat după acuzațiile de incompatibilitate
  5. Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă. Legea tocmai a fost promulgată
  6. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”
  7. Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
  8. Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
  9. Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
  10. Un miliardar celebru va dona lunar 45 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump