"Poppa Bruce", canadianul care de 21 de ani ii ajuta pe orfanii din Romania

Vineri, 16 Martie 2012, ora 15:38
3425 citiri
"Poppa Bruce", canadianul care de 21 de ani ii ajuta pe orfanii din Romania
Foto: nelsonstar.com

Cand oamenii trec prin greutati, au nevoie de cineva care sa le dea o mana de ajutor. Asta a avut in cap un canadian care, impresionat de situatia din Romania postdecembrista, s-a hotarat ca nu poate sa stea cu mainile in san si ca trebuie sa faca ceva pentru copiii abandonati din aceasta tara.

Bruce Halstead sau "poppa Bruce", cum ii spun copiii romani, s-a hotarat sa vina in Romania dupa ce a vazut la televizor, imediat dupa Revolutie, un documentar intitulat "Situatia copiilor din Romania", difuzat in Canada la inceputul anului 1990, scrie publicatia The Nelson Star.

Americanii trimit in Romania sute de ochelari

Asadar, impresionat de ceea ce a vazut la televizor, Bruce Halstead s-a hotarat sa plece in Romania si sa faca tot ce ii sta in putinta ca sa ii ajute pe cei neajutorati: orfani, batrani si oameni nevoiasi.

Totodata, canadianul si sotia lui au facut mai mult decat sa ajute cu bani: au adoptat doi copii din Romania, un baiat si o fata. Pe langa cei doi copii adoptati de cuplul canadian, alti 12 orfani au fost infiati la inceputul anilor 1990.

Reintors acasa, "poppa Bruce", impreuna cu mai multi apropiati care doreau acelasi lucru ca si el, a infiintat "The Kootenay Romanian Relief Organization" (KRRO), o organizatie de binefacere inregistrata in Canada special ca sa vina in ajutorul categoriilor defavorizate din Romania.

"Cand ne-am intors din Romania in Canada, ne-am adunat mai multi si am ajuns la concluzia ca trebuie sa facem ceva pentru tara aia. Si asa a inceput totul", povesteste Halstead.

De atunci au trecut 21 de ani, timp in care cei implicati in KRRO au reusit sa reconstruiasca un orfeliant, trei case, un teren de joaca si acum lucreaza la construirea a inca doua case si a unui al doilea loc de joaca pentru copii.

Mai mult, organizatia canadiana de binefacere a trimis in toate colturile tarii unde a fost nevoie imbracaminte si lenjerie de pat pentru copiii din orfelinate si pentru cei din centrele de plasament.

Pentru aceasta vara, KRRO a reusit sa stranga 11 containere cu alimente si haine cat pentru 10.000 de oameni, care vor ajunge in Romania in lunile iunie si iulie. Insa Halstead spune ca va fi ultimul transport cu ajutoare pentru ca organizatia are si alte proiecte in plan.

Proiectele despre care vorbeste canadianul sunt tot pentru Romania, insa destinatarii sunt altii: voluntarii din organizatie vor sa construiasca locuinte si pentru oamenii saraci si sa extinda programele pentru copii astfel incat sa demareze proiecte si pentru centrele de plasament.

De ce a crescut numarul orfelinatelor din Romania?

In opinia canadianului, numarul orfelinatelor din Romania a crescut din cauza economiei zbuciumate: "Intr-o tara in curs de dezvoltare ca Romania, aproximativ 10-15% din populatie este formata din birocrati batrani, care sunt extrem de bogati, un procent de 15-20%, care formeaza asa-zisa clasa de mijloc, iar restul sunt saraci".

"Controlul nasterilor a fost interzis total in regimul comunist... Parintii, care aveau deja cinci sau sase copii, se pregateau pentru un altul pe care nu-si mai permiteau sa-l hraneasca. Si ce faceau? Renuntau la unul dintre copiii mai mari sau la nou-nascut, de care nu se atasasera inca. Din acest motiv, numarul caselor de copii a crescut atat de repede.

La un moment dat, erau in jur de 100.000 de copii abandonati in Romania, numar care a ajuns rapid la 300.000. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a fost demarat un program privind centrele de plasament, insa abandonul in randul copiilor este in continuare foarte mare", a adaugat "poppa Bruce".

Britanicii strang vaci pentru a le trimite in Romania

Insa canadianul, care a fost in Romania de 31 de ori pana acum, a dezvaluit ca cea mai mare satisfactie o are atunci cand acesti copii cresc si sunt in stare ca, la randul lor, sa-l ajute cu organizatia de binefacere.

"I-am vazut crescand, de cand erau bebelusi si pana la varsta de 18 ani, cand parasesc orfelinatele. Cand intru intr-un orfelinat, 150 de copii alearga spre mine si-mi spun 'poppa Bruce, poppa Bruce'. Asta da satisfactie!", marturiseste Bruce Halstead.

"A fost un drum plin de satisfactii. E genul acela de lucru de la care nu te poti da inapoi. Viata este prea scurta ca sa stai sa te uiti la oameni cum sufera, cand stii foarte bine ca poti sa-i ajuti. Asta este valabil si de aici, din Canada", a conchis "poppa Bruce".

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#canadian ajuta orfani Romania, #poppa Bruce orfani Romania, #Canada orfani Romania , #Canada