15% dintre tinerii italieni au o fobie fata de romani, rromi si albanezi

Joi, 18 Februarie 2010, ora 21:40
1816 citiri
15% dintre tinerii italieni au o fobie fata de romani, rromi si albanezi
Foto: Arhiva

Aproape jumatate dintre tinerii italieni sunt intoleranti fata de straini sau chiar xenofobi, potrivit unui sondaj dat publicitatii joi de Camera Deputatilor de la Roma si realizat la initiativa presedintelui Camerei, care a cerut clasei politice sa elaboreze "un model italian de integrare".

Sondajul, efectuat de Institutul SWG in randul unui esantion reprezentativ de 2.000 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani, arata ca 45,8% dintre acestia au exprimat o forma de ostilitate fata de straini sau chiar de xenofobie, in timp ce doar 39,6% se declara "deschisi" fata de straini, relateaza AFP.

In cadrul tinerilor considerati drept "fermi", SWG distinge trei grupuri. Primul, care reprezinta 15,3% dintre cei intervievati, exprima in special o "fobie fata de romani, tigani, albanezi" si este in majoritate compus din femei (56%).

Un al doilea grup, cel mai mic, dar cel mai radical, reuneste comportamente clar rasiste, reprezentat de 10,7% dintre tinerii intervievati. Cel de-al treilea grup (20%) ii include pe "xenofobi", care exclud folosirea violentei, dar doresc ca strainii sa traiasca departe de ei, de preferinta in afara Italiei. Acestia sunt in principal tineri in varsta de aproximativ 20 de ani.

In replica la sondajul SWG, presedintele Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini, le-a cerut colegilor sa se gandeasca la un model de integrare italian si s-a aratat sceptic in privinta sistemului francez "de asimilare si, in consecinta, de dezradacinare totala, care prevede adoptarea limbii oficiale si a identitatii tarii".

Publicarea sondajului, realizat in octombrie anul trecut, a coincis cu prezentarea rezultatelor recesamantului pentru 2009 de catre Institutul national de statistica Istat, care considera prezenta imigrantilor drept "decisiva" pentru cresterea demografica a Italiei. Strainii reprezentau 7,1% dintre cei 60,387 milioane de locuitori ai Italiei, la 1 ianuarie.

Fini a adaugat ca recentele tensiuni dintre imigrantii sud-americani si nord-africani care au avut loc la Milano, in nordul tarii, arata ca "nu este suficient ca imigrantii sa primeasca o locuinta". "Trebuie reduse termenele pentru obtinerea nationalitatii si sa le fie oferita posibilitatea de a vota la alegerile locale fara a avea cetatenia italiana", a apreciat presedintele Camerei Deputatilor.

De asemenea, el a cerut posturilor de televiziune si presei scrise din Italia sa nu mai stigmatizeze originea etnica a delincventilor in articole, deoarece aceasta atitudine "intensifica ignoranta si prejudecatile".

Italienii prefera sa ia masa cu persoane cu probleme financiare

In sondaj, institutul SWG subliniaza, la capitolul apreciere calitativa, ca tinerii italieni prefera sa ia masa, in ordine, cu o persoana cu probleme economice, un evreu, un homosexual si un strain, care nu este insa european.

In plus, ei sunt si mai "reci" cand este vorba despre o cina cu un musulman. Mai mult, tinerii exclud sa manance impreuna cu o persoana drogata sau un cetatean de etnie roma, sa fie vecini cu acestia sau, mai rau, baiatul sau fiica lor sa aiba o relatie cu un tigan.

In acelasi timp, SWG face profilul tinerilor italieni care se declara rasisti: "nevoie de putere, atitudine homofoba, pozitii antisemite, convingerea ca femeile sunt inferioare si, mai ales, refuzul de a accepta tot ceea ce este diferit".

Un studiu al SWG arata, de asemenea, ca peste 1.000 de grupari xenofobe se afla pe reteaua Facebook din Italia, dintre care aproximativ 100 sunt antimusulmani, 350 antiimigranti, 300 antitigani si 400 impotriva locuitorilor din sudul Italiei.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#italienii fobie romani imigranti, #femeile fobie romani albanezi , #diaspora romana