Bebelusii romani nascuti in Marea Britanie pot beneficia de alocatie

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 14:04
73566 citiri
Bebelusii romani nascuti in Marea Britanie pot beneficia de alocatie

Romanii care lucreaza in Marea Britanie de cel putin 6 luni la acelasi angajator si care dau nastere unui copil pot solicita autoritatilor cele doua tipuri de alocatii care se acorda nou-nascutilor in aceasta tara si pot beneficia de concediu de maternitate timp de un an, potrivit ANOFM.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) publica pe pagina sa de Internet conditiile in care acestia pot beneficia de aceste facilitati.

Astfel, Marea Britanie acorda pentru nou-nascuti doua tipuri de alocatii, respectiv prestatia obligatorie pentru maternitate, platita de angajator, si alocatia de maternitate, platita din sistemul de asigurari sociale.

Pentru plata primeia dintre ele, solicitantul trebuie sa fi avut acelasi loc de munca cel putin jumatate de an, fara intrerupere, inaintea nasterii copilului si sa aiba venituri saptamanale de cel putin 87 de lire sterline (circa 409 lei). Valoarea prestatiei este de 90% din veniturile medii saptamanale ale parintelui, dar nu mai mica de 112 lire sterline (circa 526 lei) si este platita timp de noua luni.

Alocatia de maternitate se acorda mamelor care nu indeplinesc conditiile de primire a prestatiei obligatorii de maternitate sau celor care au statut de lucratori independenti (self-employed). De acest tip de alocatie beneficiaza cei care au un venit saptamanal de cel putin 30 lire sterline (141 lei) si care au lucrat cel putin sase luni inainte de nastere.

In Marea Britanie, concediul de maternitate este de 52 de saptamani, se acorda indiferent de durata raporturilor de munca anterioare nasterii si nu afecteaza durata concediului anual de odihna, prevazut de lege. La nasterea unui copil, legislatia britanica permite si tatalui biologic sau partenerului mamei sa beneficieze de un concediu de paternitate de una sau doua saptamani si de o prestatie de paternitate.

Totodata, persoanele care au in ingrijire copii si tineri de pana la 19 ani primesc o alocatie lunara de peste 72 lire sterline (338 lei), pentru primul copil, si de peste 48 de lire (226 lei) pentru urmatorii copii in parte.

Pentru a beneficia de alocatia pentru copii, solicitantii trebuie sa aiba drept de sedere pe teritoriul Marii Britanii, care se obtine daca sunt salariati sau exercita o activitate independenta, daca au suficiente resurse pentru a-si intretine familia, daca urmeaza cursurile unei intitutii de invatamant sau daca sunt membri de familie ai unui cetatean din UE, aflat intr-una dintre situatiile anterioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
Marea Britanie începe planul de deportare în Rwanda, controversata măsură din programul "Opriți bărcile"
Marea Britanie începe planul de deportare în Rwanda, controversata măsură din programul "Opriți bărcile"
Unul dintre obiectivele stabilite de premierul Rishi Sunak pentru a stopa fluxul de solicitanți de azil care ajung în Marea Britanie pe barcă ar putea primi aprobarea regală în această...
#aocatie, #Marea Britanie, #romani, #imigranti, #concediu, #maternitate , #diaspora romana