Belgia prelungeste restrictiile impuse muncitorilor romani

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 13:30
3334 citiri
Belgia prelungeste restrictiile impuse muncitorilor romani
Foto: Arhiva

Guvernul federal al Belgiei a anuntat, vineri seara, decizia de prelungire pana la finalul anului 2013 a masurilor tranzitorii ce restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca belgiene.

Anuntul a fost facut de ministrul belgian al ocuparii fortei de munca, Monica De Coninck.

Lucratorii romani si bulgari pot obtine un permis de lucru pentru un sector recunoscut ca fiind "in penurie". Autoritatile belgiene au notificat Comisia Europeana despre aceasta decizie.

Belgia se alatura astfel Marii Britanii, Olandei si Irlandei, care au anuntat deja mentinerea restrictiilor respective pana la sfarsitul anului 2013, in timp ce Germania va proceda la o relaxare a conditiilor de acces in anumite sectoare.

Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an).

Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Statele membre care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. Pana la sfarsitul anului, Comisia Europeana trebuie sa fie notificata de toate cele 10 state mentionate in legatura cu ridicarea sau prelungirea restrictiilor pentru lucratorii romani si bulgari.

Spania a activat unilateral clauza de salvgardare

In cazul Spaniei, guvernul de la Madrid a decis la 22 iulie anul acesta sa suspende unilateral legislatia UE privind libera circulatie a lucratorilor romani ca urmare a unei perturbari grave generalizate a pietei fortei de munca si a cerut Comisiei, asa cum prevede clauza de salvgardare, sa declare suspendata legislatia UE in domeniu.

Executivul UE a aprobat cererea Spaniei la 11 august, autorizand tara sa restrictioneze temporar accesul pe piata sa a fortei de munca pentru lucratorii romani pana in 31 decembrie 2012 ca urmare a unei perturbari grave a pietei muncii, caracterizate de o rata a somajului record in UE si de o incetinire a redresarii economice.

Parlamentul European, nemultumit

Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie in care solicita inca o data inlaturarea "masurilor tranzitorii" pentru lucratorii romani si bulgari pe piata fortei de munca din UE, sustinand ca nu exista niciun argument economic pentru mentinerea acestor masuri in niciun stat membru.

Rezolutia solicita Comisiei sa propuna o definitie clara a termenului 'perturbare grava pe piata fortei de munca'. Eurodeputatii sustin ca mobilitatea lucratorilor in UE nu trebuie sa fie niciodata considerata o amenintare pentru pietele interne ale fortei de munca si ca nu exista justificari economice pentru a restrictiona dreptul cetatenilor romani si bulgari de a munci si locui pe teritoriul altui stat membru.

Datele recente ale Biroului de statistica al UE (Eurostat) releva ca prezenta lucratorilor romani si bulgari nu a afectat semnificativ salariile si rata somajului in tarile de destinatie.

La finalul anului trecut, lucratorii romani si bulgari rezidenti in alt stat din UE reprezentau 0,6% din populatia totala a Uniunii.

#restictii munca romani Europa, #Belgia prelungire restrictii romani, #restrictii muncitori romani Europa , #diaspora romana