Cadavrele a zeci de romani zac in morgile din Italia

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 17:14
8010 citiri
Cadavrele a zeci de romani zac in morgile din Italia

Cadavrele a zeci de romani care au muncit in Italia sunt abandondate de cateva luni bune in frigiderele din morgile italiene, la kilometri distanta de casa. Nici astazi nu se stie cine este responsabil de repatrierea sau inmormantarea romanilor, mai ales ca familiile acestora au anuntat deja ca nu au bani sa-si aduca mortii acasa pentru a-i inmormanta in pamant romanesc, informeaza Realitatea TV.

Frigiderele morgilor din Italia sunt pline de romani victime ale accidentelor de munca, ale agresiunilor, sau morti din cauze naturale.Uneori, cadavrele romanilor plecati la munca in peninsula sunt uitate in frigidere chiar si un an.

Un astfel de exemplu este cadavrele a doua tinere ucise de un roman intr-un hotel de langa Gara Termini, ce se afla de mai bine de doua saptamani in frigiderele celei mai mari morgi din Italia, cea de la Roma. Familiile celor doua femei, ce locuiesc in Romania, au spus ca nu bani pentru repatrierea celor doua cadavre.

Alti romani ce infunda morgile din Italia sunt Mihai Orita si Ana Lupsan, ce ale caror cadavre zac la morga din Napoli. Femeia a murit in urma unui atac cerebral, in septembrie anul trecut. Si de aceasta data, familia fetei a anuntat ca nu are bani sa o aduca in tara, insa de luni de zile face demersuri pentru a aduce cadavrul in tara. In timp ce corpul neinsufletit al femeii sta la morga spitalului din Napoli din septembrie, cadabrul lui Mihai Orita e acolo inca din aprilie 2007.

In ciuda realitatii, presa italiana scrie ca autoritatile italiene au gasit deja solutii pentru mortii care nu ajung sa fie ingropati in Romania, urmand astfel sa fie ingropati pe banii primariei din Roma pe o alee a cimitirului central.

Numarul cazurilor aparute in presa sunt mult mai putine decat cel real. Zeci de romani

a caror identitate e cunoscuta, dar ale caror familii sunt atat de sarace incat nu pot sa plateasca repatrierea cadavrelor, sunt pastrati in frigidere.

Pe de alta parte, desi de cele mai multe ori patronii de pompe funebre fac reduceri speciale pentru romani, insa nu scad pretul unui sicriu special sub 2.500 de euro, angajatorii romanilor sustin in continuare ca pretul unei inmormantari sunt mult prea mari, ajungand chiar la 5.000 de euro. La cheltuieli se adauga certificatul international de deces si transportul sicriului pana in Romania.

"Sunt familii sarace care nu au bani si se afla in spital de mai bine de o luna de zile", spune avocatul Giancarlo Germani. Potrivit avocatului, care se ocupa de multe cazuri in care sunt implicati romanii, autoritatile romane nu gestioneaza cum trebuie situatia corpurilor care zac in morga spitalelor.

"Romanii sunt cetateni europeni e si o problema de demnitate, parerea mea, atat pentru romani si pentru guvernul roman, cat si pentru statul roman", considera avocatul.

Singura speranta a romanilor morti in Italia de a fi inmomantati acasa sunt asociatiile de romani din peninsula, care incearca sa ajute de fiecare data. Membrii asociatiilor se mobilizeaza pentru a strange bani prin intermediul bisericii astfel incat mortii sa fie adusi acasa.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
#romani, #Italia, #morga, #cadavru, #repatriere , #diaspora romana