Aproape 257.000 de romani lucreaza legal in Spania

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 17:24

   

Aproape 257.000 de romani lucreaza legal in Spania
Din cei 2,15 milioane de straini inscrisi la Securitatea Sociala din Spania in 31 iulie, 256.972 sunt cetateni romani, reprezentand peste o zecime (11,94%) din total.

Numarul romanilor intrati in evidenta Serviciului Asigurarilor Sociale de la Madrid a crescut cu aproape 50% fata de anul trecut, cand erau inregistrati 184.000 de contribuabili din Romania, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii si Emigratiei de la Madrid.

In Spania sunt inregistrati oficial 750.000 de romani, dar numarul lor real este estimat la peste un milion.

Romanii formeaza, de altfel, a treia comunitate de straini contribuabili la bugetul aigurarilor din Spania, dupa marocani (275.737) si ecuadorieni (263.396).

Din totalul celor care lucreaza legal in Spania, cei mai multi romani muncesc in provinciile Comunidad de Madrid (Madrid si zonele limitrofe) - 60.155 persoane, Comunidad Valenciana - 37.860 persoane - si Catalonia - 35.591 persoane.Romanii ocupa primul loc in randul cetatenilor straini care muncesc legal in Spania in provinciile Castilla La Mancha, Aragon, Castilla y Leon si Comunidad Valenciana.

Din cei 257 de mii de romani care muncesc legal in Spania, aproape 150 de mii lucreaza in constructii sau in sectorul serviciilor, iar restul in agricultura, in serviciul casnic sau ca independenti.

Potrivit datele publicate de ministerul spaniol al muncii, din totalul de 2,5 milioane someri inregistrati in Spania, peste 21.000 sunt de nationalitate romana.

Guvernul de la Madrid a anuntat, miercuri seara, ca intentioneaza sa suspende aproape toate programele de recrutare a muncitorilor straini in tarile lor de orgine, programe in care este inscrisa si Romania. Recrutarea muncitorilor straini in tarile lor de origine "va fi aproape de zero" in anul 2009, a anuntat ministrul spaniol al muncii si imigratiei, Celestino Corbacho.

Guvernul socialist a luat aceasta decizie pentru a stopa cresterea numarului de someri din Spania unde rata somajului a atins in luna august cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Autoritatile de la Madrid sustin ca din totalul somerilor inregistrati in Spania peste 500.000 sunt imigranti straini.

Autoritatile spaniole intentioneaza, insa, sa recruteze muncitori straini a caror venire este reglementata prin conventii internationale si muncitori specializati.

In perioada ianuarie-iulie, 88.180 de straini au fost recrutati in tarile de origine, fata de 200.000 in total in anul 2007 si 180.000 in 2006, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Spania a incheiat acorduri de recrutare la sursa cu Romania, Polonia, Bulgaria, Mauritania, Maroc, Republica Dominicana, Ecuador si Columbia. Proiecte pilot au fost semnate si cu El Salvador, Honduras, Argentina, Senegal si Filipine.

Aceste acorduri sunt sustinute de seful Guvernului Jose Luis Rodriguez Zapatero, ca mijloc de a promova imigratia legala in tara.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1106 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
romanul
rank 1
daca tot ati inceput...
Este foarte bine ca in sfarsit aflam date oficiale despre romaniii care lucreaza legal in Spania. Am citit si eu in presa si erau informatii total eronate... Cica ar fi 450.000 de romani angajati legal in Spania!! Ar fi bine daca s-ar afla si cati lucreaza ilegal si care sunt salariile romanilor din Spania si Italia...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor