Copiii romani din tarile UE vor putea invata si la anul in limba romana

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 18:06
1142 citiri
Copiii romani din tarile UE vor putea invata si la anul in limba romana

Proiectul-pilot desfasurat in acest an scolar de Guvernul roman in Spania si Italia, prin care copiii si tinerii romani din tarile Uniunii Europene vor putea urma cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitati de invatamant, a fost extins luni si la alte comunitati romanesti, cele mai interesate aratandu-se cele din Belgia, Portugalia si Cipru, se arata intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Proiectul va fi implementat si coordonat de o comisie numita prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, care va negocia cu autoritatile statelor membre ale Uniunii Europene documentele specifice care sa reglementeze desfasurarea cursului de limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitatile scolare din statele respective si va asigura parteneriatul cu autoritatile acelor state.

Potrivit sursei citate, "frecventarea acestor cursuri asigura copiilor romani care traiesc in tari ale Uniunii Europene conditiile necesare pentru pastrarea identitatii lor culturale. Pe de alta parte, aceasta masura va facilita reintegrarea in sistemul romanesc de invatamant a copiilor romani care au studiat in afara tarii, in cazul revenirii lor in Romania".

Proiectul-pilot desfasurat in Spania si Italia incepand cu anul scolar 2007-2008, in baza Hotararii Guvernului nr. 857/2007, a fost implementat in aproximativ 110 unitati scolare din cele doua tari.

In Spania, in comunitatile Madrid, Castilla la Mancha si Catalunza sunt implicate in proiect 22 cadre didactice si aproximativ 1.500 elevi inscrisi in 113 grupe pentru care sunt predate, in medie in fiecare luna, 972 de ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca.

In Italia, in regiunile Lazio, Piemont si Veneto sunt implicate in proiect 5 cadre didactice si aproximativ 400 de elevi inscrisi in 22 de grupe pentru care sunt predate, in medie in fiecare luna, 198 de ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca.

Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#limba romana, #romani, #copii, #scoala, #UE , #diaspora romana