Dilema imigrantului roman: Somer in strainatate sau in tara?

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 10:22
3074 citiri
Dilema imigrantului roman: Somer in strainatate sau in tara?

Analistii italieni prevad ca o mare parte dintre muncitorii straini din Peninsula se vor intoarce in curand la casele lor din cauza crizei economice, printre acestia numarandu-se si foarte multi dintre cei peste 900.000 de romani inregistrati in Italia.

Cum sectorul constructiilor din tarile cu comunitatile de romani importante este cel mai afectat dar si cel mai incarcat de muncitori imigranti, este usor de inteles cresterea numarului de someri din ultimul an, mai ales in randul strainilor, scrie Evenimentul Zilei.

Un alt element care a influentat negativ situatia romanilor este legat de reorientarea strategiilor de pe piata de munca a acestor tari, prin acordarea prioritatii muncitorilor autohtoni, ceea ce a redus considerabil sansele romanilor in obtinerea unui nou contract.

Numarul locurilor de munca s-a redus cu cateva zeci de mii in ultimele sase luni. Dovada o constituie rata crescuta a somajului in tari precum Spania, Italia, Marea Britanie, Franta sau Germania, aceasta din urma confruntadu-se cu recesiunea.

Din Germania s-au intors nu numai romanii din constructii, dar si doctori de diferite specializari, de la stomatologie, la ginecologie, intrucat cabinetele in care lucrau au facut reduceri de personal sau au dat faliment.

Din nefericire, aproape toti romanii care au ajuns someri in diverse tari europene au facut diverse credite ipotecare iar acum nu mai au cum sa le achite.

In acest context, alegerea de a ramane in Occident sau de a reveni acasa are o miza foarte mare. Pentru multi dintre ei, optiunea revenirii in tara este aproape inexistenta, intrucat au rata la banca, pe care un salariu in Romania nu ar putea sa o acopere. In plus, au vandut apartamentul din tara pentru a achita avansul la credit, astfel ca, daca ar reveni, ar trebui sa inchirieze si o locuinta.

Vesti proaste si de la autoritatile romane

La inceputul acestui an, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, mentiona ca numarul somerilor va depasi, in 2009, pragul de 500.000 de persoane.

In plus, cu cateva saptamani inainte de incheierea mandatului de premier, Calin Popescu-Tariceanu afirma ca peste 10% dintre romanii emigrati vor reveni acasa, ceea ce inseamna aproximativ 300.000 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#someri romani, #muncitori imigranti, #intoarcere acasa, #credite ipotecare imigranti , #diaspora romana