El Mundo: Romanii se folosesc de imaginatie pentru a iesi din criza

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 11:24
2594 citiri
El Mundo: Romanii se folosesc de imaginatie pentru a iesi din criza
Foto: Arhiva

La aproape 20 de ani de la caderea regimului comunist, Romania este membra a Uniunii Europene. Actuala criza a taiat insa orizontul promitator de al cresterii economice a tarii si mentine in Spania si Italia aproape 2 milioane de romani.

Cand salariul minim este echivalentul a 120 de euro, iar un kilogram de pui costa aproape 5 euro, cand cheltuielile pentru electricitate si gaz depasesc pensiile mici a milioane de oameni sau o operatie depinde de mita, depasirea situatiei cere multa imaginatie, scrie ziarul El Mundo.

Asa se traieste in Romania, sau cel putin asa traieste cea mai mare parte a populatiei, dupa ce tara a iesit din comunism in urma cu 20 de ani, mai scrie cotidianul spaniol. Acum se afla intre progresul sustinut de intrarea tarii in Uniunea Europeana si problemele provocate de coruptie si deficitul constitutional. Si multi vorbesc de aderarea din 2007 pe un ton de melancolie si suparare.

"Romanii au fost optimisti si a avut mari sperante ca Uniunea o va ajuta, dar in prezent, speranta a intrat in declin", spune Norica Nicolai, membru al Partidului National Liberal, citat de El Mundo.

"Peste 40% din populatia Romaniei traieste la tara, iar majoritatea oamenilor sunt saraci", explica decanul Facultatii de stiinte politice Cristian Preda, membru al Partidului Democrat-Liberal, fost consilier personal al presedintilor Emil Constantinescu si Traian Basescu.

Nici cei care pleaca nu o duc mai bine, astfel ca aproape doua milioane si jumatate de romani au emigrat in ultimii ani, iar majoritatea au ales Italia si Spania.

"Romanii nu vor sa revina acasa pentru ca, pe de o parte, salariile mici alimenteaza munca la negru, iar pe de alta, serviciile sociale sunt slabe si corupte, la fel si sistemul de sanatate', povesteste liderul sindical Bogdan Hossu.

Romania astepta sa traiasca "miracolul spaniol" si a cerut chiar consiliere pentru a elabora proiecte pentru fondurile structurale europene, oferindu-i Spaniei in schimb toata colaborarea pentru ca firmele acesteia sa investeasca aici, mai scrie El Mundo.

Cu toate acestea, Romania nu produce decat 30% din venitul mediei comunitare si bate recordul saraciei. Piata creditelor oscileaza iar capitalul strain, mai ales cel francez si austriac ameninta sa se retraga.

In plus, in ciuda faptului ca este unul dintre principalii producatori agricoli din Europa, Romania mai mult importa decat exporta, mai noteaza cotidianul El Mundo.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#romani comunism criza, #Romania criza saracie, #romani Spania criza , #diaspora romana
Comentarii
F
Federalul
rank 1
E
El Mundo
rank 1
Da cand nu a fost criza in rrrruminia?Asa e daca o tara e condusa de hoti,tilhari,paraziti si de politruci si securisti corupti mincinosi lacomi si corupti