Fratii Mocanu vor ramane la ambasada romana din Chisinau pe timp nelimitat

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 15:47
2243 citiri
Fratii Mocanu vor ramane la ambasada romana din Chisinau pe timp nelimitat

Adrian si Roman Mocanu, cei doi cetateni care au fortat la 25 septembrie intrarea in ambasada Romaniei din Chisinau cerand protectie consulara, vor ramane acolo pe timp nelimitat, a declarat tatal lor, Sergiu Mocanu, dupa ce instanta a respins cererea de judecare a lor in libertate.

"Instanta a decis sa respinga demersul prin care ceream cercetarea fiilor mei in libertate, in schimbul garantiilor oferite de doua personalitati respectabile. Ca urmare, ramane in vigoare mandatul de arestare emis de autoritatile de la Chisinau, care insa nu poate fi pus in aplicare, deoarece Adrian si Roman sa afla pe teritoriul Ambasadei Romaniei", a declarat joi Sergiu Mocanu, politician din Republica Moldova si fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin, informeaza NewsIn.

Cei doi fii ai sai refuza de trei saptamani sa paraseasca teritoriul ambasadei. Autoritatile romane ar putea sa foloseasca forta pentru a-i expluza din cladirea ambasadei, dar surse bine informate au declarat pentru NewsIn ca se asteapta "cu rabdare" ca familia Mocanu sa ia aceasta decizie din proprie initiativa.

Potrivit conventiilor internationale ambasadele sunt protejate de imunitate, astfel ca Romania nu are obligatia pentru sa-i expulzeze, chiar daca pe numele lor exista un mandat de arestare.

Mocanu a precizat ca decizia prin care instanta a respins garantiile oferite de Mihai Severovan, fost minstru si actual consilier municipal al Chisinaului, si de preotul Pavel Borsevschi va fi atacata la Curtea de Apel. Politicianul nu s-a aratat insa deloc optimist in ceea ce priveste acest demers.

Sergiu Mocanu a declarat ca fiii sai vor ramane pe teritoriul Ambasadei pe timp nelimitat, pana cand vor exista garantii ca acestia vor fi judecati in libertate si ca le vor fi respectate drepturile.

"Momentan suntem intr-un impas, este un cerc vicios din care eu nu vad o iesire. Este o situatie de criza. Eu am rugat Ambasada romana de la Chisinau sa nu fie veriga slaba, dar am informatii ca autoritatile romane de aici au comis niste greseli, au facut niste lucruri nelalocul lor", a declarat fostul consilier prezidential. Rugat sa ofere mai multe detalii despre "greselile" Ambasadei, Sergiu Mocanu a declarat ca va vorbi despre acest subiect saptamana viitoare, cand se va afla din nou la Bucuresti, dupa ce a mai efectuat o deplasare si la sfarsitul lunii septembrie.

Conditiile in care Adrian si Roman Mocanu stau de 21 de zile sunt destul de dificile. "Baietii mei o duc destul de greu in Ambasada. Nu au dus, doar o baie cu chiuveta...In tot cazul insa, conditiile pe care le suporta acolo sunt mai bune decat cele din inchisoarea de aici. Eu ii incurajez cum pot si ii sfatuiesc sa nu renunte", a spus Mocanu.

Fostul consilier prezidential a declarat ca nu a mai avut discutii cu autoritatile de la Bucuresti, acestea fiind purtate prin intermediul Ambasadei. "Totusi, nu am nicio dovada ca Ambasada s-a implicat in vreun fel in rezolvarea cazului sau in a verifica daca copiilor mei le-au fost incalcate drepturile sau nu", a spus acesta.

Adrian si Roman Mocanu au si cetatenie romana pe langa cea moldoveana. Acestia sunt cercetati penal pentru acuzatia ca ar fi batut o persoana intr-o discoteca. Tatal lor sustine insa ca dosarul este fabricat si ca este folosit pentru ca instrument politic impotriva sa.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Mocanu, #ramane, #teritoriu, #ambasada, #Romania, #Chisinau , #diaspora romana