La Republica: Cersetorii romani din intersectii, o afacere de 100.000 de euro pe zi

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 19:20
4909 citiri
La Republica: Cersetorii romani din intersectii, o afacere de 100.000 de euro pe zi
Foto: La Republica

Cotidianul italian La Republica prezinta, intr-un reportaj, modul in care cersetorii romanii sunt exploatati de diverse bande care castiga pana la 100.000 de euro pe zi de pe urma lor.

Intersectiile Milano-ului sunt pline de peste 3.000 de cersetori romani, ademeniti cu promisiuni false de locuri de munca de membrii diverselor bande din oras.

Copii, mutilati, batrani, cu totii stau in intersectii, la semafoare si produc pentru bandele care "ii detin" zeci de mii de euro.

Reporterul La Republica remarca faptul ca ei au devenit mult mai agresivi, lucreaza acum in grupuri de cate trei sau patru si nu scapa nicio masina de "atacul" lor.

In Milano sunt mai mult de 3.000 de cersetori romani. Ei vin de la Constanta, Craiova, Timisoara si Oradea, plecand inspre Italia in cautarea unui loc de munca mai bine platit, disperati ca nu-si mai pot plati creditele pe care le-au contractat in tara.

Unul dintre sefii unei bande care controleaza cersetorii este Pomak Saban, de 69 de ani, din Constanta. El controleaza peste 300 de cersetori pe care ii muta intre Europa de Est si Milano.

Fiecare cersetor castiga, in medie, intre 50 si 80 de euro pe zi, bani pe care la sfarsitul zilei ii preda unuia dintre membrii bandei pentru a primi, in schimb, cina care consta, de obicei, intr-un sandwich, o punga de chipsuri sau doua oua fierte.

Asa se intampla in Sud-Vest, la periferia orasului Milano, dincolo de capatul linei 14 din zona Lorenteggio. Si saptamanal sosesc din ce in ce mai multi romani.

Proprietarii destinelor a zeci de oameni

Banii sunt colectati de Kika, fratele de 29 de ani al lui Pomak, numit de reporterul La Republica "proprietarul destinelor a zeci de oameni". Pentru a ademeni mai multi romani, Kika le promite ca le va da 300 de euro pe luna, bani pe care nu ii plateste niciodata cu adevarat.

In acelasi timp el le pastreaza actele pentru ca ei sa nu se poata intoarce in Romania si ii tine de dimineata pana seara tarziu la semafoare.

In cealalta parte a orasului, in spatele Spitalului Niguarda, intr-o fabrica demolata, un alt membru al bandei lui Pomak, Coco, controleaza peste 30 de cersetori.

"El promite lunar 300 de euro", spune un cersetor de la Niguarda. "Daca respecti acordul, daca nu incerci sa fugi, daca nu opresti o patrula de politie, iti da la sfarsitul fiecarei luni 300 de euro. Insa niciunuia nu-i trece prin cap sa-i denunte pentru ca le este teama ca vor ajunge la inchisoare fara acte, deci fara identitate.

Fiecare banda are spatiul sau, fiecare are zona sa. Doar daca nu-si invadeaza spatiul unul altuia pot dormi linistiti in baraci, fara sa le fie teama ca li se va da foc in timpul noptii. Deja s-a intamplat. Ceea ce ziarele prezinta drept simple incendii sunt, de multe ori, reglari de conturi", a mai spus baiatul, pentru La Republica.

Reporterul La Republica spune ca, momentan, familia lui Pomak este in Romania, la Constanta, unde si el se mai duce periodic pentru a-si verifica stadiul investitiilor pe care le face in case si masini. El da drept exemplu ultima casa construita de acesta, un palat de marmura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#cersetori romani, #intersectii Milan, #Pomak Saban, #Kika, #La Republica, #Niguarda , #diaspora romana