Le Monde: Romania, noua destinatie a imigrantilor

Marti, 14 Iulie 2009, ora 13:44
8155 citiri
Le Monde: Romania, noua destinatie a imigrantilor

Tot mai multi straini aleg sa se stabileasca in Romania, visand la Europa Occidentala ca la un paradis pentru care merita sa-ti asumi toate riscurile.

Somalezul Kasim, in varsta de 29 de ani, a calatorit mii de kilometri incredintandu-si viata camatarilor care l-au transportat din Somalia in Ucraina, apoi in Romania, cu cateva saptamani in urma, informeaza Le Monde.

"Criza economica, somaj, dificultatea de a-ti gasi un loc in Occident? Duceti-va cateva zile in Somalia si o sa vedeti ca toate astea nu inseamna nimic, afirma acesta. In Europa, ai cel putin sansa sa supravietuiesti si asta e suficient pentru noi", spune somalezul care s-a stabilit in Somcuta Mare, comuna situata in nord-vestul Romaniei.

Kasim si-a incredintat soarta unei retele de calauze care i-au promis, contra unei mari sume de bani, sa-l duca in Germania. Noaptea in care a fost transportat din Ucraina in Romania i s-a parut desigur scurta.

Somalezul spune ca a fost deceptionat de primul contact cu satele din Romania care nu corespundeau cu imaginea Germaniei vazuta la televizor.

El a mai afirmat ca a respectat indicatiile date de calauze si saluta fiecare taran pe care il intalnea sperand ca vreunul va accepta sa-l conduca la centrul de refugiati.

Oficial, sunt 65.000 de persoane care au imigrat in Romania, o cifra care creste constant. Acest nou val de imigranti - africani, indieni, afgani, irakieni - este gestionat pe loc datorita centrului de primire din comuna Somcuta Mare, mai scrie cotidianul francez.

Imigrantilor li se asigura din partea statului roman cazarea, mesele, cateva haine, iar banii de buzunar se limiteaza la 80 de centime de euro pe zi, ceea ce reprezinta pretul unei sticle de suc de fructe.

Insa, pentru a mai castiga un ban, imigrantii fac tot felul de munci pentru taranii din zona, iar acestia se declara multumiti.

"Sunt multumit de munca lor. Vin la momentul potrivit, deoarece este greu sa gasesti acum mana de lucru. De fapt, muncesc mai bine ca romanii", declara Dorin Buhaiu, un crescator de vaci.

Romania se confrunta cu o lipsa acuta de mana de lucru, deoarece 3 milioane de romani sunt plecati la munca in Occident. Totusi, potrivit Le Monde, statutul de tara membra a UE face Romania si mai atractiva pentru imigranti.

"Taranii se uitat ciudat la mine la inceput. Ii inteleg, nu au vazut niciodata negri. Acum, sunt multumiti cand ma vad ca vin la munca. Ma simt bine aici si as putea sa raman pentru totdeauna", a declarat Kasim.

Citeste si:
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL s-a confruntat în ultimele săptămâni cu mai multe conflicte interne care au împărțit formațiunea în tabere, cu toate că, Congresul care a avut loc în urmă cu două luni ar fi...
PSD face scut în jurul lui Marian Neacșu. Robert Cazanciuc: ”A fost condamnat în baza unui text declarat neconstituţional ulterior”
PSD face scut în jurul lui Marian Neacșu. Robert Cazanciuc: ”A fost condamnat în baza unui text declarat neconstituţional ulterior”
Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a declarat joi, 2 decembrie, că numirea lui Marian Neacșu în funcția de secretar general al Guvernului va fi un câștig,...