New York Times prezinta povestea unui batran ceasornicar roman din Manhattan

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 11:15
8655 citiri
New York Times prezinta povestea unui batran ceasornicar roman din Manhattan
Foto: The New york Times

Un batran originar din Romania repara ceasurile bogatilor americani din New York. Povestea meseriei pe care o practica se intinde pe zeci de ani de munca in metropola americana.

Intr-o epoca in care tot mai multi aleg sa foloseasca telefonul mobil pentru a afla cat este ora, in locul ceasului de mana, exista un roman care repara ceasuri pentru cei care inca sunt fanii acestei mode. The New York Times l-a gasit si a ales sa-l includa intr-un reportaj inedit.

Dimitrie Vicovanu, in varsta de 73 de ani, repara ceasuri Rolex, Patek Philippe sau Cadillac. El este specializat in ceasuri vechi, ale caror mecanisme le rearanjeaza meticulos in luxosul cartier Manhattan.

Repararea ceasurilor a devenit o pasiune pentru Vicovanu in perioada adolescentei petrecute in Romania. Parintii lui erau profesori, iar el era curios cum functioneaza ceasul ieftin de perete al bunicului sau. Astfel ca l-a dezmembrat si apoi l-a montat la loc, iar mai tarziu a reparat ceasuri pentru colegii sai de facultate si pentru profesori.

Buna parte a cariere sale si-a petrecut-o ca arheolog. Regimul Ceausescu l-a trimis in Lausanne, unde a invatat meseria de ceasornicar. Nu s-a mai intors in tara si a ajuns in Statele Unite in 1979, impreuna cu fiica sa, Daniela. Sotia sa l-a urmat, doi ani mai tarziu.

"Un buton de la un ceas de mana poate avea si 12 masuri, iar daca nu nimeresti pe cea corecta, nu se va potrivi mecanismului", spune Vicovanu, intr-o limba engleza cu accent romanesc.

Romanul nu se limiteaza doar la a repara aceste obiecte, dar le si restaureaza. El a invatat si sa restaureze ceasurile vechi, cat a trait in Elvetia. Iar alti mesteri din toata tara, pana in California, il consulta pentru a obtine piese rare sau simple sfaturi.

Batranul inlocuieste piesele defecte cu altele noi sau, daca acestea nu se mai pot obtine, sunt fabricate manual si mestesugite astfel incat sa fie cat mai asemanatoare cu cele originale, fara sa afecteze performantele ceasului. Un ceas de calitate poate avea chiar si 400 de componente.

Tarifele percepute de roman sunt intre 175 de dolari, pentru o simpla curatare, si peste 2.000 de dolari, atunci cand este nevoie sa dezmembreze intregul mecanism. Cea mai mare parte a reparatiilor are loc in atelierul sau din Queens, unde se gasesc aproape 20.000 de piese pentru ceas.

"Fiecare ceas trebuie sa fie curatat si lubrifiat o data la patru ani, pentru ca nu va mai arata corect cat este ora", spune ceasornicarul.

Preferatul casei Sotheby's

Printre cei care si-au dat ceasurile la reparat se numara si Itzhak Perlman si Bill Cosby, care au dus la batranul mester ceasornice antice. Printre reusitele lui Vicovanu se numara si repararea unui ceas Omega vechi de 50 de ani, dar si restaurarea unui ceas de aur Patek Philippe, din anii '30, care nu mai functiona de zeci de ani, apartinand casei Sotheby's, din New York.

Unele dintre cele peste 600 de ceasuri vandute in fiecare an de Sotheby's valoreaza milioane de dolari. Iar Dimitrie Vicovanu reprezinta prima lor optiune atunci cand un ceas are vreo problema.

"Unii ceasornicari sunt macelari si, cand repara un ceas, ii reduc valoarea. Oamenii au nevoie de ceasornicari talentati ca sa-si conserve colectiile", a declarat un reprezentant al casei Sotherby's.

Dimitrie Vicovanu are o colectie de 14.000 de piese de ceasuri, pe care le-a cumparat in urma cu mai multi ani de la un bijutier ai carui clienti isi vindeau pe bucati ceasurile. Piesele ii sunt de folos cand trebuie sa inlocuiasca un surub ori o rotita stricata.

"Nimeni nu poate sa lucreze toata ziua cu lentile. Te doare capul", a spus Vicovanu, care crede ca mai ai nevoie de privire de vultur si de o lupa de bijutier, pe langa indemnare si rabdare.

Vicovanu poate deschide un ceas Cartier, din 1885, pe care nu-l poate deschide nimeni. El poarta un ceas Bulova Accutron, in valoare de 400 de dolari, din anul 1969. Totodata, detine cateva exemplare rare, precum un Patek Philippe din 1917, special pentru soferii de curse, un ceas de buzunar de 18 carate, din anul 1934, de la Tiffany si un Patek Philippe de platina, care costa 19.000 de dolari.

"Este o investitie, ii va creste valoarea in timp", a declarat mesterul ceasornicar. Iar in meseria lui, desigur, timpul este esential.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Dimitrie Vicovanu, #roman New York, #batran repara ceasuri New York, #roman America ceasuri, #romanians are smart , #diaspora romana