Noua migratie: bunicii romani pleaca la nepoti, in Spania

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 12:40
2618 citiri
Noua migratie: bunicii romani pleaca la nepoti, in Spania

Nasterea copiilor romani pe teritoriul Spaniei a creat un nou tip de migratie, si anume cea a persoanelor de peste 50 de ani, in special bunici, care nu merg in aceasta tara pentru a munci, ci pentru a avea grija de nepoti, arata un studiu realizat de Fundatia Soros, in 2007, relateaza NewsIn.

De obicei, copiii romani se nasc in Spania doar dupa ce parintii lor reusesc sa obtina o locuinta si un venit stabil. Aparitia copilului inseamna pentru mama renuntarea la munca, cel putin pentru o perioada, iar strategia preferata pentru micsorarea acestui interval este sprijinul din partea bunicilor.

Fenomenul exista si in cazul copiilor mai mari, nascuti in Spania sau adusi din Romania. Bunicii, mai ales femeile, stau de obicei doar cateva luni, se intorc in tara, dupa care revin in Spania. Ei nu sunt inregistrati de catre autoritatile spaniole, fiindca nu stau suficient timp si considera ca nu este necesar sa-si faca acte de sedere.

Familiile care au deja o situatie buna in Spania isi permit chiar sa angajeze bone romance. Acestea sunt femei aflate la inceputul sederii in Spania, care lucreaza pentru un salariu mai mic. Astfel, mama poate sa-si reia activitatea relativ repede, cu un venit mai mare, decat cel pe care il plateste bonei.

Studiul sustine ca parintii romani din Spania sunt preocupati in special de integrarea copiilor lor in societatea spaniola. De aceea, adultii prefera sa vorbeasca in spaniola cu copiii lor, iar, in consecinta, de multe ori, cei mici nu vorbesc romana deloc sau foarte putin. Studiul releva ca minorii romani nu au dificultati pentru a se integra in Spania, cu cat sunt mai mici, cu atat fiind mai usor pentru ei.

Ei invata limba spaniola repede si vin din sistemul scolar romanesc cu o cantitate de cunostinte care le permite sa se integreze rapid in sistemul scolar spaniol, chiar daca la inceput intampina unele dificultati de limba. Abia catre varsta de zece ani apar probleme legate de adaptarea la un mediu, in care se vorbeste o limba noua. Procesul invers este, insa, mai greoi. Un copil care a facut cativa ani de scoala in Spania se reintegreaza mai dificil in invatamantul romanesc.

Un copil roman nascut pe teritoriu spaniol nu primeste automat cetatenia spaniola, ci este cetatean roman. El obtine cetatenia spaniola doar daca cel putin unul dintre parinti este cetatean spaniol sau s-a nascut in Spania. Totusi, orice persoana nascuta in Spania poate obtine cetatenia spaniola daca a locuit in Spania in ultimul an. In cazul cetatenilor straini nascuti in afara Spaniei, perioada minima obligatorie este de zece ani.

Copiii aflati pe teritoriu spaniol au dreptul si obligatia, indiferent daca sunt imigranti legali sau nu, sa ia parte la invatamantul general de baza (zece clase) si au dreptul sa participe la toate nivelurile de invatamant, la fel ca si cetatenii spanioli. Pe langa aceasta, autoritatile trebuie sa se asigure ca elevii imigranti au parte de un invatamant care sa le promoveze integrarea sociala si care sa tina cont de caracteristicile lor culturale. De asemenea, ei au acces la sistemul de burse si ajutoare oferite de statul spaniol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
În timp ce unii fac eforturi să păstreze în locuințe doar strictul necesar, alții se atașează de diferite obiecte și le păstrează zeci de ani. Este tema de discuție deschisă de un...
#Spania, #romani, #migratie , #diaspora romana