Romanii din Marea Britanie platesc pretul frumusetii

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 10:01
7195 citiri
Romanii din Marea Britanie platesc pretul frumusetii

Un reportaj BBC dezvaluie viata muncitorilor romani din Marea Britanie. Fortati sa munceasca 12 ore pe zi, sase sau sapte zile pe saptamana, pentru un salariu de mizerie, romanii au povestit cum au fost pacaliti la plecarea din tara.

"Lucram 6-7 zile pe saptamana. Trebuia sa ne chinuim sa supravietuim. Salariul nostru era doar pe baza de comision, dar nu am stiut asta pana am ajuns in Anglia", povesteste Lucian, pentru BBC.

El a lucrat ca vanzator de cosmetice intr-un mare magazin. Lucian spune ca manca doar biscuiti ieftini si ca a fost mintit atunci cand i s-a prezentat oferta de munca si cat va castiga.

Evident, cazul lui Lucian nu este singular. BBC a aflat ca multi muncitori romani vand cosmetice in marile magazine din Marea Britanie si castiga sub salariul minim pe economie. Brandul pe care il promoveaza se numeste "Ever Since" si poate fi gasit la standurile din Debenhams, din Manchester pana la Belfast, dar si pe strada Oxford din Londra.

Lucian a fost recrutat de agentia "Inspire" si a semnat un contract prin care castigul lui se rezuma doar la comisioanele din vanzari.

Contactata de BBC, compania recrutoare a sustinut ca muncitorii angajati care nu vorbesc engleza primesc contractul si in limba materna, deci nu se pot considera pacaliti.

Pentru prima luna de munca, firma ii plateste pe agentii de vanzare cu 650 de lire sterline, sub salariul minim pe economie, netinand cont de performantele lor. Dupa prima luna, romanii castiga doar din comisioane, la un nivel de 20-30%.

Totusi, multi angajati se plang ca nu au stiut de aceste conditii de angajare.

Anica (acesta nu este numele ei real) este o alta romanca angajata ca agent de vanzari pentru brandul respectiv de parfumuri. "Cand am ajuns aici am aflat ca nu avem un salariu fix, ci ca suntem platiti pe baza de comision".

"Intr-o zi foarte buna castig 60 de lire sterline", a spus aceasta. Intr-o zi slaba, insa, nu castiga mai mult de 4 lire sterline. "Produsul este foarte scump si cu greu reusesc sa ii conving pe clienti sa cumpere", spune ea.

Romanilor in astfel de posturi li se ofera si cazare, dar BBC a descoperit ca, de multe ori, chiria ceruta este mult peste nivelul pietii.

Spre exemplu, in cazul lui Lucian, cinci agenti locuiesc intr-un apartament cu trei camere si dau 1.500 de lire sterline pe luna, desi pretul pietei e in jur de 700 de lire sterline.

In Romania, o comunitate puternica a aparut pe Internet, postand mesaje si deschizand bloguri in care se plange de conditiile de munca impuse de compania britanica.

"Am imprumutat 500 de lire sterline ca sa pot pleca acolo. Iar primul meu salariu, dupa o luna, a fost de 150 de lire sterline, iar acum au inchis standul si nu mai am bani sa ma intorc acasa", se plange cineva pe Internet.

BBC a descoperit ca in contractul pe care il semneaza romanii este inclusa si o clauza potrivit careia daca agentul isi da demisia inainte sa fi lucrat trei luni trebuie sa plateasca 500 de lire sterline inapoi companiei.

Contactat de BBC, lantul de magazine Debenhams a emis un comunicat in care anunta ca investigheaza conditiile de munca impuse de compania Inspire, explicand ca aceasta a concesionat standurile din interiorul magazinelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#romani pacaliti Marea Britanie, #muncitori romani Londra , #diaspora romana