Romanul arestat in Ungaria pentru terorism nu a solicitat asistenta consulara

Luni, 18 Mai 2009, ora 19:32
1219 citiri
Romanul arestat in Ungaria pentru terorism nu a solicitat asistenta consulara

Romanul arestat in Ungaria la 15 mai sub acuzatia de terorism nu a solicitat deocamdata asistenta consulara, dar Ambasada Romaniei la Budapesta are in atentie acest caz despre care autoritatile ungare nu au facut inca publice date.

Televiziunea publica din Ungaria a anuntat ca politia a arestat la Budapesta un cetatean roman, la adresa caruia sunt formulate acuzatii de terorism. Fara a-i dezvalui identitatea, autoritatile afirma ca romanul este banuit ca are relatii cu o grupare de extrema-dreapta, care a revendicat mai multe atacuri asupra locuintelor unor parlamentari socialisti.

"In urma aparitiei in mass-media a unei informatii de presa conform careia politia ungara a arestat un cetatean roman, Ambasada Romaniei la Budapesta s-a sesizat si a intreprins masurile necesare in vederea identificarii acestuia. Pana in momentul de fata, cetateanul roman nu a solicitat asistenta consulara", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Alin Serbanescu.

Serbanescu a mai informat ca autoritatile locale au confirmat ca cetateanul roman a fost arestat la data de 15 mai 2009. "Precizam ca ancheta este in derulare, autoritatile ungare nefacand publice date despre dosar. Ambasada Romaniei la Budapesta are in atentie acest caz, urmand ca pe masura ce vom obtine si alte informatii de la autoritatile ungare sa vi le transmitem", a adaugat purtatorul de cuvant al MAE.

Televiziunea publica ungara a informat si ca cetateanul roman arestat este suspectat ca ar fi intentionat sa detoneze o bomba la casa deputatului Laszlo Ecsodi. La perchezitia facuta in apartamentul suspectului au fost gasite substante explozive, arme si munitie.

La inceputul lunii aprilie, politia ungara arestase un barbat suspectat ca a deschis focul asupra casei unui ministru si planuia sa detoneze o bomba la casa aceluiasi deputat, Laszlo Ecsodi. Barbatul era suspectat si de planuirea unor "acte de terorism impotriva unei agentii guvernamentale", complot pentru crima si incalcarea legilor privind regimul armelor si al explozibililor, se arata intr-un comunicat al biroului procurorului, care nu preciza numele celui arestat si nici nationalitatea acestuia.

Pe de alta parte, mai multi romani din Ungaria fusesera implicati recent si intr-un atentat asupra presedintelui bolivian Evo Morales. Cetateanul roman Arpad Magyarosi a fost ucis in operatiunea care ar fi permis dejucarea atentatului, iar Elod Toaso, tot cu cetatenie romana, fusese arestat.

Irlanda, Croatia si Ungaria, ai caror cetateni au fost acuzati de complotul impotriva lui Morales, au cerut explicatii Boliviei si o ancheta internationala, pe masura ce multe elemente au parut sa puna la indoiala varianta oficiala a evenimentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#roman terorism Ungaria, #asistenta consulara Ungaria , #diaspora romana