Spania: 13 romani au intrat in greva foamei pentru ca nu au fost platiti

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 18:21
1242 citiri
Spania: 13 romani au intrat in greva foamei pentru ca nu au fost platiti
foto: Soitu Es

13 romani, angajati ai firmei Romtectabi, din Spania, au intrat marti in greva foamei, impreuna cu patronul Catalin Damian, din cauza ca sunt nemultumiti de faptul ca nu au fost platiti din luna mai.

Firma este specializata in pereti si tavane false si timp de doi ani a prestat servicii pentru compania de constructii spaniola Obrum, informeaza Soitu Es.

Din luna mai, Obrum nu a mai platit serviciile firmei romanesti, in prezent datorand 1.550.000 de euro. Romtectabi este una dintre cele mai mari firme de constructii din Spania si are 200 de angajati, dintre care 180 sunt romani si restul marocani.

Ingrijorat ca nu isi poate plati angajatii si impozitele catre stat, Catalin Damian, patronul firmei Romtectabi, s-a asezat joi, 8 ianuarie, in fata sediului firmei Obrum si a demarat greva foamei. Marti, i s-au alaturat noua dintre angajatii sai, iar miercuri alti patru.

Vineri, muncitorii de la Romtectabi vor organiza un miting de protest in fata palatului Moncloa si a Camerei Deputatilor si vor cere autoritatilor spaniole sa ia atitudine. Damian a trimis scrisori deschise presedintelui Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, ministrului Economiei si Industriei, Miguel Sebastian si presedintei Comunitatii Madridului Esperanza Aguirre.

Ultimii doi i-au raspuns patronului roman, dar nu i-au oferit nici o solutie concreta.

Consiliati juridic de Ambasada Romaniei

Sambata, consulul Romaniei la Madrid, Petre Constantin, s-a autosesizat si a mers in fata sediului Obrum, unde a discutat cu muncitorii romani. Catalin Damian a fost invitat la sediul Ambasadei Romaniei la Madrid, unde a purtat discutii cu Petre Constantin, cu atasatul pe probleme de munca, Mihaela Florea si cu un avocat.

Romanul a fost contactat telefonic de reprezentantii ambasadelor Perului, Boliviei si Marocului, care s-au interesat daca printre muncitorii neplatiti se afla cetateni de-ai lor.

Purtatorul de cuvant al Ambasadei Romaniei la Madrid, Camelia Teodorescu, a afirmat ca reprezentantii institutiei vor face tot posibilul pentru a-i ajuta pe muncitorii romani.

Reprezentantii ambasadei au discutat cu mai multi consilieri juridici spanioli in vederea solutionarii problemei pe care o intampina Romtectabi. De asemenea, se va analiza situatia pentru ca muncitorii romani sa primeasca din partea statului spaniol ajutoarele sociale la care au dreptul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#greva foamei, #muncitori romani, #neplata mai, #Madrid Spania , #diaspora romana