Spania: Magazinul care a afisat mesaje anti-romani a ramas fara franciza

Joi, 15 Mai 2008, ora 14:49
2467 citiri
Spania: Magazinul care a afisat mesaje anti-romani a ramas fara franciza

Compania Beep, din a carei retea facea parte magazinul care a afisat mesaje xenofobe la adresa romanilor, a retras franciza acestuia si si-a exprimat dezaprobarea fata de acest gest regratabil, intr-o scrisoare adresata ambasadorului roman in Spania, informeaza NewsIn.

Un magazin de produse informatice din localitatea Alcudia, a postat un afis pe care scria, pe un fond in culorile steagului Romaniei, "Se interzice intrarea fara aviz prealabil a cainilor si romanilor. In caz contrar, acestia vor fi alungati".

Se pare ca in magazin mai exista un afis pe care se aflau insulte grave la adresa cetatenilor romani.

Cele doua afise reprezinta reactia proprietarilor magazinului la mai multe furturi comise in ultimele saptamani pentru care sunt invinovatiti cetatenii romani.

Politia locala a decis retragerea afiselor xenofobe, dupa ce vecinii au alertat Primaria printr-un mesaj electronic.

Locuitorii insulei s-au aratat indignati de aceste afise.

Printre cei mai afectati sunt parintii copiilor de la un colegiu aflat la aproximativ o suta de metri de magazin, unde invata si copiii romani.

Ambasadorul roman la Madrid, Maria Ligor, a primit la 13 mai o scrisoare din partea conducerii companiei Beep, prin care directorul general al companiei, Andreu Rodriguez, condamna ferm gestul cu caracter xenofob, despre care spune ca vine in totala contradictie cu politica companiei.

Rodriguez anunta faptul ca respectivului magazin i-a fost retrasa franciza, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului roman de Externe.

Compania a transmis presei spaniole si un comunicat, prin care exprima dezaprobarea fata de acest gest regretabil si prin care isi cere scuze in mod public.

Prefectul din Insulele Baleare, Ramon Antonio Socias Puig, si-a exprimat indignarea si dezaprobarea fata de respectivul act xenofob si a transmis asigurari ca delegatia Guvernului urmareste ca institutiile statului de drept sa aplice sanctiunile prevazute de lege.

S-a convenit sa se abordeze, impreuna cu misiunea diplomatica, posibilitatile de colaborare in beneficiul colectivului de romani stabiliti in Baleare.

De asemenea, in comunicatul MAE se mai arata ca ministrul regional spaniol pentru afaceri sociale, promovare si imigratie din Guvernul regional al Insulelor Baleare, Fina Santiago Rodriguez, a raspuns prompt demersului ambasadei, printr-o scrisoare in care condamna acest tip de manifestari cu caracter rasist si xenofob.

Oficialul a comunicat totodata ca institutia pe care o conduce va sprijini sanctiunile administrative si judiciare pe care le vor determina autoritatile locale in acest caz.

Ambasada Romaniei la Madrid a fost informata ca la nivelul Comunitatii Autonome din Insulele Baleare se va initia o campanie de sensibilizare a populatiei impotriva rasismului si xenofobiei.

Consulul general al Romaniei de la Barcelona se va deplasa la inceputul saptamanii viitoare in Insulele Baleare pentru a discuta cu autoritatile locale despre posibilitatile de colaborare bilaterala si masurile de sprijinire a integrarii romanilor in comunitatea locala.

Citeste si:
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, de Ziua Naţională a României: „Poporul israelian vă va fi mereu aproape”
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, de Ziua Naţională a României: „Poporul israelian vă va fi mereu aproape”
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, transmite din partea poporului israelian, cu ocazia Zilei Naţionale a României, cele mai calde urări cu ocazia sărbătorii Marii Uniri,...
Ikea a deschis astăzi cel mai mare magazin din lume! Unde se află acesta
Ikea a deschis astăzi cel mai mare magazin din lume! Unde se află acesta
Ikea a deschis în Filipine cel mai mare magazin din lume, noua unitate de 730.000 de metri pătrați, din Manila, fiind o piatră de temelie a planurilor de expansiune în Asia ale gigantului...