Spania: Sute de copii romani de etnie rroma, obligati sa fure sau sa cerseasca

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 22:33
1982 citiri
Spania: Sute de copii romani de etnie rroma, obligati sa fure sau sa cerseasca
Foto: transilvaniaexpres.ro

Sute de copii romani de etnie rroma sunt exploatati in Spania de parintii sau rudele lor, fiind obligati sa fure sau sa cerseasca.

Potrivit Codului Penal spaniol, varsta la care un copil poate sa fie raspunzator pentru faptele sale este de 14 ani, motiv pentru care de obicei copiii trimisi in strada sa fure, in special in Madrid, in plin centru, au intre 10 si 14 ani, transmite RADOR.

Unii dintre ei au fost retinuti de peste 100 de ori in doar cateva luni si eliberati imediat, pe baza actelor prezentate de parinti sau de rude. Nicio autoritate nu doreste cu adevarat sa-si asume raspunderea acestor copii, chiar daca eforturile sociale si financiare sunt uriase, de la plata unor sume lunare pentru mancare si produse de igiena, pana la construirea unei scoli intr-o zona apropiata taberelor ilegale.

Copiii traiesc in case de carton in conditii subumane, parintii nu-i lasa sa mearga la scoala si singura lor educatie este cea primita pentru a fura, la 14 ani, pentru ca nu mai pot fi trimisi in strada din cauza riscului de a fi arestati, judecati si condamnati si, in consecinta, inutili pentru familiile care-i exploateaza.

Rromii romani si-au facut tabara lor. In zona numita Galinero sunt astazi aproximativ 100 de cocioabe din placaj, unde traiesc aproape 400 de suflete, mai mult de jumatate dintre ei copii. Acolo traiesc copiii care sunt trimisi la furat in centrul Madridului, nu la scoala.

Exploatati de parintii lor sau de rude, minorii infractori din Madrid, majoritatea romani de etnie rroma, sunt in permanenta expusi riscului de a fi retinuti de politie si trimisi in centrele de minori pentru reeducare, risc pentru ei si pentru familii, care pot ramane astfel fara surse de existenta.

Se calculeaza ca un copil poate castiga zilnic pana la 1.500 de euro, bani care sunt trimisi in Romania, in Tandarei, judetul Ialomita, pepiniera de minori infractori din centrul capitalei spaniole si din alte capitale, pentru ca, de la Madrid, rromii se muta acum la Londra, unde au aflat ca ajutoarele sociale sunt substantiale.

La orele din proiectul "Nido", sustinute de voluntarii acestei parohii nu vin spaniolii, vin doar copiii de romani de etnie rroma. Fernando, unul dintre voluntari, povesteste ca acesti tineri cu care se lucreaza pot fi impartiti in doua grupuri: cei mici si cei care intra in adolescenta. Cele doua grupuri au o problematica diferita. Cei mici au problema inscrierii la scoala, a mersului la scoala.

Intrebat care sunt problemele cu adolescentii, Fernando spune ca, in mod evident, acestia sunt mult mai dificili. "Lucram cu ei intr-un proiect numit "Nido", ("Cuibul") si nu ne asteptam sa fie atat de bine receptionat. Am inceput cu trei sau patru copii si avem acum 15 sau 20. Desfasuram activitati care ii determina sa renunte la viata lor normala, la forma lor naturala de a trai, aceea de a fura", spune el.

"Am avut anul acesta destul de multi copii care au mers la scoala. Am reusit sa-i integram in scoli, insa chiar in aceasta perioada avem o stare de descurajare. Acum aproximativ doua saptamani, mai multe familii vechi aici au plecat. Am observat miscari. Multi pleaca la Londra, unde se pare ca au niste avantaje sociale si ajutoare mari in bani, obtinand aproximativ 6.000 de euro cand ajung acolo.

Aceasta situatie a dus la urmatorul fenomen: cum Consulatul Romaniei aici functioneaza destul de rau, adica sunt cozi foarte mari si pasapoartele sunt foarte scumpe, oamenii ne cer ajutorul pentru a se intoarce in Romania, unde isi fac pasapoarte si de unde pleaca familii intregi in Anglia", explica barbatul.

Intrebat despre actiunile intreprinse de autoritatile romane, Fernando spune ca nu vede niciun interes din partea autoritatilor romane. "Problema este in functionarea institutiilor romanesti, care probabil nu au resurse suficiente, dar functioneaza - dati-mi voie sa o spun brutal - foarte prost", conchide el.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#copii rromi cersit, #rromi Spania, #obligati cerseasca fure , #diaspora romana