Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Unul din zece romani plecati in Spania are antecedente penale

Luni, 04 Februarie 2008, ora 13:20
2393 citiri
Unul din zece romani plecati in Spania are antecedente penale

In jur de 10% din cei peste jumatate de milion de romani care traiesc in Spania, aproape 50.000 de persoane, au antecedente penale, se arata in statisticile Ministerului spaniol de Interne, informeaza Adevarul in pagina electronica.

Majoritatea romanilor au emigrat in Spania pentru a trai de pe urma delictelor, insa ei se dedica, in special, micii delincvente care, desi nu este grava, starneste sentimentul de nesiguranta in randul populatiei.

Fiindca stie nesiguranta pe care o inspira romanii plecati in Spania, guvernul roman colaboreaza "cu maxima intensitate" cu fortele spaniole de securitate care, la randul lor, recunosc "efortul si interesul" colegilor lor pentru a aborda problema. Exista un schimb reciproc de investigatii privind grupurile mafiote din Romania care opereaza aici', cum s-a vazut in recenta misiune mixta denumita "Braila".

O cooperare eficienta intre Romania si Spania a devenit si mai necesara dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Documentul de aderare permite libera circulatie a cetatenilor tarilor membre si, prin urmare, o mai mare facilitate de miscare pentru grupurile criminale.

Guvernul roman este constient de aceasta si de imaginea proasta pe care o presupun pentru tara operarea acestor grupuri in afara frontierelor sale, motiv pentru care s-a angajat in combaterea lor, comenteaza ziarul spaniol.

Spre deosebire de anul anul 2006, cand s-au inregistrat 28.839 de romani arestati pe teriroriul spaniol, in anul 2007 cifra a scazut la 11.346 de arestari.

Princiapalil motiv al acestui regres este aderarea Romaniei la UE, care nu mai permite arestarea unui roman pentru sedere ilegala in Spania.

Pe de alta parte, expertii consultati avertizeaza ca mentinerea moratoriului pana la sfarsitul anului, care impiedica accesul muncitorilor romani si bulgari la locurile de munca din Spania cu aceeasi libertate ca in restul tarilor UE, nu va face decat sa creasca munca la negru si cazurile de delincventa.

Principalele infractiuni comise de romanii din Spania sunt traficul ilegal de persoane, prostitutia ilegala, furturile din bancomate prin clonarea cardurilor, cersetoria, atacurile armate asupra locuintelor si furtul de masini.

Potrivit autoritatilor, recent s-au semnalat si jafuri asupra magazinelor, insotite de violenta, mai ales a celor de bijuterii si din alte centre comerciale "atractive".

Numai in anul 2007, politia a investigat 26 de retele implicate in trafic de persoane si 18 specializate in jefuirea bancomatelor prin carduri clonate.

Una din operatiunile cele mai importante a avut loc la Valencia, unde au fost acuzate 26 de persoane intr-o afacere de falsificare de carti de credit. In aceasta comunitate, ca si la Madrid, au fost arestati 37 de tigani romani proveniti din Tandarei specializati in mica delincventa stradala.

Pana in septembrie 2007, dintre cei 11.346 de romani arestati in Spania, 43% au fost retinuti pentru jefuirea bancomatelor; 13 % pentru jafurile din locuinte, 8% pentru explotarea la locul de munca si 2% pentru delincventa stradala si cersetorie.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
Antrenorul Barcelonei, Xavi, va rămâne la club cel puţin până la finalul contractului său, în iunie 2025, după ce s-a răzgândit că acesta va fi ultimul său sezon, relatează BBC....
#Spania, #romani, #arestati, #Uniunea Europeana, #Romania , #diaspora romana