Ce fereste Romania de fluxul de imigranti ilegali

Vineri, 14 August 2015, ora 14:16
8344 citiri
Ce fereste Romania de fluxul de imigranti ilegali
Foto: Hepta.ro

Marea Neagra si Dunarea functioneaza ca bariere naturale impotriva valului de migranti din Asia si Africa, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care Romania nu ar lua in calcul construirea unor garduri pentru a impiedica migratia ilegala, cum s-a intamplat in Grecia, Ungaria si Bulgaria.

Potrivit datelor Politiei de Frontiera, anul trecut au incercat sa intre sau sa iasa ilegal din Romania 1.232 de cetateni straini, ajutati de traficanti de migranti si organizati, in general, in grupuri care au pornit de la trei-patru pana la 132 de persoane.

Tara noastra se afla in calea a trei rute de migratie catre Europa de Vest: frontierele cu Ucraina si Republica Moldova, pe ruta estica de migratie, granita cu Serbia, pe ruta de migratie a Balcanilor de Vest si ruta terestra est-mediteraneana, care este despartita de Bulgaria.

Aceasta din urma cuprinde zona Grecia-Turcia, unde, in cea mai mare parte, migrantii ajung legal in Turcia, de unde trec apoi ilegal in Grecia sau in Bulgaria.

Daca in anul 2012, cei mai multi cetateni straini care au incercat sa intre ilegal in Romania au fost depistati de politistii de frontiera de la granita cu Serbia, in anul 2015, peste 50 la suta au fost prinsi la frontiera cu Bulgaria.

Printre metodele pe care le folosesc migrantii pentru a incerca sa intre ilegal in Romania, pe la frontiera cu Bulgaria, cea mai folosita este ascunderea in tiruri incarcate cu pepeni, cartofi, carbuni, haine, piese auto sau electronice, dupa ce, impartiti in grupuri mici, de maxim opt persoane, taie prelata autotrenurilor, de cele mai multe ori fara cunostinta soferilor.

Grecia: Imigranti stransi de pe strazi si incuiati intr-un stadion (Video)

Incepand din 2013 au fost inregistrate si primele cazuri de migratie ilegala pe Marea Neagra, cand politistii de frontiera au prins 118 cetateni straini.

Controale sporite

Anul urmator, Politia de Frontiera a sporit masurile la Marea Neagra si au fost depistate cinci grupuri de migranti, care au numarat, in total, 316 persoane. Oamenii, care erau in pericol, fiind inghesuiti pe ambarcatiuni nesigure, fusesera adusi din Turcia de calauze, care, ulterior, au fost identificate si arestate.

Politistii de frontiera au stabilit ca cea mai mare parte a migrantilor provin din Siria, Irak, Iran, Afganistan, Algeria, Maroc, Tunisia si Pakistan.

Oficiali ai Politiei de Frontiera sustin ca in fata valului de migranti care au invadat alte tari ale Uniunii Europene, Romania are avantajul unor granite naturale, cum sunt Dunarea si Marea Neagra. "Raportat la ce se intampla in alte state, se poate spune ca, in Romania, migratia ilegala nu constituie o problema", spun sursele citate.

Marea Neagra si Dunarea, care functioneaza ca bariere naturale, ajuta Romania sa nu ia in calcul construirea unor garduri pentru a impiedica migratia ilegala.

Ce fac alte tari

Primii care au construit un astfel de gard au fost grecii, care au folosit materiale similare celor folosite de trupele NATO in teatrele de razboi. Grecia a construit gardul in anul 2011, pe o distanta de 12 kilometri, de-a lungul frontierei cu Turcia, unde se concentreaza toate liniile migrationiste din Africa si Asia, in conditiile in care Turcia permite pe teritoriul sau accesul fara viza pentru iranieni, irakieni, afgani, libieni, etiopieni si somalezi.

Cruzime incredibila a grecilor: Incearca sa scufunde o barca plina cu imigranti (Video)

Tot din Turcia, imbarcati pe nave de mici dimensiuni, traficantii folosesc si ruta care strabate Marea Neagra, pana in Romania, de unde migrantii sunt preluati de alte calauze din retea, care incearca apoi sa-i scoata din tara pe la frontiera de vest.

"Ruta pe Marea Neagra este foarte periculoasa, pentru ca este o mare schimbatoare, pe care este greu de navigat. Din acest motiv, barcile cu migranti navigheaza in apropiere de tarm, unde sunt usor de reperat de politistii de frontiera. Este foarte periculos, motiv pentru care actiunile pe mare au devenit mai mult opereatiuni de salvare si mai putin de supraveghere", au explicat oficiali din Politia de Frontiera.

Pentru a stopa traficul de migranti la Marea Neagra, politistii de frontiera ii identifica pe membrii din Romania ai retelelor, arestarea acestora avand inclusiv rolul de a-i descuraja pe complicii lor.

Budapesta, prima zona de tranzit pentru imigranti ilegali intr-un pasaj subteran

Arestari peste arestari

Autoritatile romane au oferit, prin misiunile Frontex, sprijin consistent statelor care au probleme mari legate de migratia ilegala. In 2014, echipe de politisti de frontiera romani au oferit sprijin in Grecia, atat pe marte cat si pe uscat, in sudul Italiei si la granita dintre Serbia si Ungaria, fiind detasati 153 de oameni, dotati cu doua nave, sase masini cu termoviziune si 33 de autospeciale de teren.

Anul acesta au fost implicati 147 de oameni, la misiuni internationale fiind folosite o nava, patru autovehicule cu termoviziune si 45 de masini de supraveghere.

Ministrul britanic de Externe: Europa nu se poate proteja daca accepta milioane de imigranti din Africa (Video)

"In majoritatea cazurilor in care politistii de frontiera depisteaza persoane care intentioneaza sa intre ilegal in Romania, conform protocoalelor incheiate cu tarile vecine, persoanele descoperite sunt predate autoritatilor de frontiera din acele state, in vederea continuarii cercetarilor", spun oficiali din Politia de Frontiera.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Romania flux imigranti, #Romania imigranti, #Romania imigranti Marea neagra , #imigranti
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Veniturile si alocatiile sociale mici
Poza elem
elem
rank 5