Opinii: Fugitul din tara, atentat la siguranta nationala

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 19:13
12415 citiri
Opinii: Fugitul din tara, atentat la siguranta nationala
Foto: cotidianul.ro

Presedintele a sintetizat bine dorinta majoritatii populatiei, atunci cand le-a transmis celor nemultumiti de conditiile din Romania sa aleaga fuga in tarile care le ofera ce isi doresc. Le-a urat "drum bun" si "vant in pupa" in primul rand medicilor. Apoi a lasat sa se inteleaga ca si profesorii ii pot urma linistiti, daca nu isi gasesc un al doilea "job" in tara.

Sfatul presedintelui exprima pana la urma tendinta generala a romanilor, care vad ca unica solutie de iesire din criza fuga in strainatate. Ciudata mentalitate! Este insa de-a dreptul socant ca seful statului sa incurajeje cea mai daunatoare idee care a populat spiritul colectiv al romanului.

In ultimii 60 de ani, dupa instalarea comunistilor la putere, singurul vis de a se realiza al oricarui roman a fost "plecatul" din tara.

Daca in timpul regimului ceausist aceasta solutie avea sens si putea fi inteleasa, dupa 1989 ea nu mai poate fi la fel de usor trecuta cu vederea. Ori, in ultimii 21 de ani, nu s-a schimbat nimic. Chiar si "boom-ul" economic din perioada 2005 - 2008 a avut la baza zecile de miliarde trimise in tara de exilatii democratiei. Acum, in ultimii doi ani, fuga din tara a revenit in mentalul nostru obsesiv.

Ca exista intotdeauna, in orice tara, un anumit numar de cetateni care isi parasesc patria, pentru ca si-au gasit implinirea viselor intr-o tara straina, este un fapt normal, intalnit peste tot in lume. Si medicii francezi pleaca in Statele Unite, pentru ca acolo sunt platiti de cateva ori mai bine, si tinerii englezi aleg sa munceasca in Noua Zeelanda sau in Astralia, din diverse motive, insa in nicio alta tara care nu se afla in razboi sau nu este in mainile unui regim totalitar nu exista o rata atat de mare a emigrarii ca in Romania.

Poate doar in statele cele mai sarace din Africa sau America de Sud sa existe o dorinta atat de larg raspandita in randul populatiei de a-si parasi tara natala. Romania a reusit si aici sa intre in top pe primele locuri. Pentru ca nu sesizeaza pericolul consecintelor acestei tendinte, seful statului ne-a incurajat. Nu pentru a invata acolo si a ne intoarce sa imbogatim statul, ci sa il parasim definitv, pentru a munci acolo unde scoala si pregatirea sunt platite cat de cat omeneste.

Aceasta este limita acestui popor. La fel si a presedintelui. Nicio idee inaltatoare, niciun proiect grandios - realizabil aici si acum, niciun mesaj de unitate. Nimic. Doar dezbinare si dorinta de a scapa de toti si de toate ce ne inconjoara aici. Presedintele, poate primul si singurul care ar fi putut sa isi stranga intreg poporul in numele unui proiect, prin care sa ridice tara din mocirla si mediocritatea in care se scalda, nu a facut decat sa transmita mesaje cu care sa dezbine categoriile sociale intre ele.

Asa ne-am transformat in privati care ii uram pe "grasii" care ne cocoseaza sau in "reformatori" care dorim extirparea "comunistilor" imaginari. Am devenit orice numai o singura natiune cu un singur scop nu. De ce sa construim aici pentru noi viitorul, cand il putem fauri pe al altora acasa la ei? O intrebare pe care presedintele nici macar nu cred si-a pus-o vreodata. Pana la urma, la asa presedinte, asa popor. Si viceversa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu presedinte Romania, #poporul roman, #emigrare in Europa, #fenomenul migratiei, #solidaritate si unitate , #imigranti
Comentarii
Poza Cine-uita-nu-merita
Cine-uita-nu-merita
rank 5
Coproma leKA de sub masa lui vantu
I
I.E.Feher
rank 1
Domnule Leca, macar de Mos Nicolaie puteai uita pentru o zi obsesia dvs, presedintele Romaniei