Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 12:28
21001 citiri
Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 2.400 de suflete care au fugit din calea razboiului, din tari afectate de conflicte devastatoare, vor ajunge in urmatorii doi ani in Romania.

Insa se pune problema daca autoritatile de la noi sunt pregatite sa ii primeasca pe acesti imigranti ilegali, care isi pun viata in pericol venind pe mare, cu barci improvizate si supraaglomerate, in Europa.

Toate statele membre UE vor primi refugiati ajunsi pe continent peste Marea Mediterana. Asta inseamna ca cei 40.000 de imigranti din Italia si Grecia vor fi repartizati in functie de mai multe criterii, cum ar fi PIB-ul, populatia sau rata somajului.

Planul CE de repartizare a refugiatilor: Cati migranti revin fiecarei tari si cine se opune

Conform schemei Comisiei Europene (CE), Romania ar urma sa adaposteasca aproximativ 1.700 de oameni, in urmatorii doi ani, si sa ofere azil permanent pentru alte aproape 700 de persoane. In acest sens, CE va ajuta statele membre cu cate 6.000 de euro pentru fiecare refugiat.

Exclusiv: Ce prevede documentul pe care il va semna Iohannis saptamana aceasta la Bruxelles

Daca banii vor fi suficienti ca Romania sa pregateasca infrastructura pentru gazduirea imigrantilor ramane de vazut. Cert este ca in momentul de fata nu sunt suficiente spatii de cazare pentru atatia oameni. La asta se adauga si cheltuielile cu integrarea refugiatilor in societate.

Criza imigrantilor in UE: Italia ameninta ca le face vize Schengen si le da drumul in Europa

Grecia si Italia scapa de povara imigrantilor - cum vor fi redistribuite zecile de mii intre statele UE

Deficit de 1.600 de locuri

Potrivit datelor solicitate de Ziare.com de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI), la nivel national exista sase centre de cazare pentru solicitantii de azil - in Bucuresti, Galati, Radauti, Maramures, Giurgiu si Timisoara - cu o capacitate totala de 920 de locuri, dintre care 182 sunt ocupate. Asadar, in prezent, deficitul este de circa 1.600 de locuri, avand in vedere numarul refugiatilor asteptati in tara noastra.

"Centrele au o capacitate totala de 920 de locuri, in prezent in acestea fiind cazate 182 de persoane, dintre care 76 sunt beneficiare ale unei forme de protectie internationala in Romania.

In primele cinci luni ale anului 2015, au fost inregistrate 656 de cereri privind acordarea unei forme de protectie internationala. Cei mai multi solicitanti de azil provin din Siria, Afganistan si Irak", au precizat reprezentantii Inspectoratului.

Toate persoanele care au obtinut o forma de protectie in Romania si participa la programul de integrare pot beneficia, la cerere, de cazare intr-unul dintre cele sase centre de cazare.

"Cazarea se face pe baza platii unei chirii stabilite la nivel local pentru spatiile de locuit si a cheltuielilor de intretinere, in baza legislatiei in vigoare. De exemplu, la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Bucuresti, suma platita de persoanele cazate este de 1,99 lei/zi/persoana/vara si 2,33 lei/zi/persoana/iarna", potrivit IGI. Asta inseamna o suma cuprinsa intre circa 60 si 70 de lei pe luna pentru fiecare imigrant.

Anumite categorii de refugiati pot beneficia de cazare fara a fi necesara plata chiriei, si anume "minorii neinsotiti, persoanele cu dizabilitati, persoanele care au atins varsta pensionarii si nu beneficiaza de pensie, femeile insarcinate, familiile monoparentale cu copii minori, victimele traficului de persoane si ale torturii, violului sau altor forme grave de violenta psihologica, psihica sau sexuala".

Sufletele ratacite pe Marea Neagra: Cine sunt refugiatii care fug de razboi si cauta salvarea in tara noastra

Sufletele ratacite pe Marea Neagra: Soarta imigrantilor care patrund ilegal in Romania

Programe de acomodare

De asemenea, pe langa cazare, imigrantii ce vor sosi in tara noastra vor beneficia de consiliere si sesiuni de acomodare culturala, pentru a se familiariza cu traditiile, obiceiurile si specificul societatii romanesti.

De exemplu, cursurile de limba romana sunt organizate de catre Ministerul Educatiei in colaborare cu IGI, iar fondurile necesare pentru toate activitatile de integrare sunt asigurate de Guvernul Romaniei si, complementar, din fonduri europene.

"Obiectivul general al politicilor privind integrarea este acela de a ajuta refugiatii sa se autosustina, sa devina independenti fata de asistenta oferita de stat sau de organizatiile neguvernamentale si sa participe activ in societatea romaneasca din punct de vedere economic, social si cultural", mentioneaza oficialii IGI.

Totodata, persoanele care au obtinut o forma de protectie in tara noastra beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii romani: dreptul la un loc de munca, dreptul la o locuinta, dreptul la asistenta medicala si asistenta sociala, asigurari sociale, dreptul la educatie.

Astfel, imigrantii urmeaza un program de integrare pe o perioada de sase luni, cu posibilitatea de prelungire pentru alte 3 luni, timp in care beneficiaza de cazare, ajutor material timp de doua luni, cursuri de orientare culturala, consiliere sociala si suport psihologic si cursuri de limba romana.

"De asemenea, prin Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca, persoanele care au obtinut o forma de protectie beneficiaza de un ajutor material nerambursabil in valoare de 540 lei, pe o perioada de 6 luni cu posibilitatea de prelungire cu alte 3 luni", mai arata IGI.

Refugiatii au starnit proteste

Vestea ca Romania va gazdui peste 2.400 de imigranti, multi dintre ei provenind din tari musulmane, a provocat deja proteste la Bucuresti. Membrii Asociatiei Noua Dreapta au manifestat de doua ori, in fata sediului Comisiei Europene din Capitala.

Protest la sediul Comisiei Europene din Bucuresti - Ce i se cere lui Iohannis

Acestia i-au cerut lui Klaus Iohannis sa nu accepte planurile CE, sustinand ca presedintele "cunoaste cu siguranta riscul patrunderii unor grupari teroriste prin intermediul imigrantilor care traverseaza Mediterana, carabinierii italieni depistand in ultimele saptamani sute de adepti ai unor grupari teroriste din nordul Africii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce înseamnă noul pact european al migrației pentru România. „Nu cred că statul român va vrea să plătească”
Ce înseamnă noul pact european al migrației pentru România. „Nu cred că statul român va vrea să plătească”
Parlamentul European a aprobat la limită noile reguli europene privind migrația și azilul, miercuri, 10 aprilie. Printre criticile aduse de organizațiile care se ocupă de drepturile...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#refugiati Romania, #refugiati repartizati Romania, #imigranti ilegali Romania, #refugiati Romania cost , #imigranti