Romanii din Occident ar putea sa fie solutia pentru Romania - Interviu cu un jurnalist roman din Canada

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 13:06
15715 citiri
Romanii din Occident ar putea sa fie solutia pentru Romania - Interviu cu un jurnalist roman din Canada

George Sava a fost jurnalist la Romania Libera in cea mai efervescenta perioada a presei romanesti. A facut parte din echipa lui Petre Mihai Bacanu, alaturi de Gilda Lazar, Roxana Iordache s.a.. Nci prin cap nu ii trecea sa emigreze.

Ceea ce l-a impins totusi in exil nu a fost regimul Iliescu, ci dezamagirea crunta traita la instalarea regimului Constantinescu. S-a stabilit in Canada unde are o mica afacere si conduce o publicatie dedicata comunitatii romanesti. Vede, cu stupoare, si presa romaneasca: "Este de neimaginat ca exista ziaristi care se pot cobori atat de jos pe scara demnitatii si moralitatii".

George Sava ne-a vorbit in interviul acordat Ziare.com si despre cea mai mare diferenta dintre viata in Canada si cea din Romania: "Pentru a-ti face un rost in Canada este suficient sa inveti regulile societatii de aici si sa le respecti; spre deosebire de Romania unde nu ai ce sa respecti pentru ca nu exista reguli. Sau, acolo unde exista, respectarea lor nu-ti garanteaza nimic." Dar si despre tentativa de reveni in tara.

De ce ati decis sa emigrati in Canada?

O sa vi se para paradoxal poate, dar nu am plecat din Romania din cauza regimului Iliescu, ci din cauza "regimului" Constantinescu. In Iliescu si in cei care l-au inconjurat eu nu mi-am pus niciodata vreo speranta si nu am asteptat niciodata ceva bun de la ei. In Emil Constantinescu insa si in echipa lui mi-am pus toate sperantele; ba chiar am contribuit, dupa puterile mele si conform rolului minor pe care l-am avut la Romania libera, la venirea CDR la putere in 1996.

Pentru mine, Emil Constantinescu si CDR au fost o crunta dezamagire. Am plecat din tara fiindca mi-am dat seama ca oamenii in care am crezut si pentru care am militat nu sunt mai buni decat cei care fusesera schimbati. Atunci am inteles ca drumul Romaniei spre democratie va fi anevoios iar perspectiva revenirii la putere, in 2000, a PSD-ului si a echipei Iliescu/Nastase m-a facut sa decid ca locul meu nu mai este in tara. Acest lucru s-a intamplat in 1998, iar in acel moment am decis sa plec. Am ales Canada pentru limba dar si pentru usurinta, la acel moment, de a imigra aici.

Cum v-ati adaptat in Canada?

Nu m-am adaptat, in sensul ca un om care isi schimba tara, limba, prietenii, profesia si tot restul, la o varsta matura, nu are cum sa se adapteze in adevaratul sens al cuvantului. Noi, emigrantii, suntem oameni care, in mod aparent, avem doua tari, dar in realitate nu mai avem niciuna cu adevarat. Da, ma simt bine in Canada, dar asta nu inseamna ca ma simt canadian 100%. Ma simt bine si in Romania, dar nu mai sunt nici roman pe de-a intregul.

Care este diferenta intre a-ti face un rost in Romania si a-ti face un rost in Canada?

Esentiala. Pentru a-ti face un rost in Canada este suficient sa inveti regulile societatii de aici si sa le respecti; spre deosebire de Romania unde nu ai ce sa respecti pentru ca nu exista reguli. Sau, acolo unde exista, respectarea lor nu-ti garanteaza nimic.

Spun adesea acest lucru: in Canada, daca iti faci un bilant la sfarsitul fiecarui an, vei constata ca viata ta s-a ameliorat fata de anul dinainte. In Romania, pentru cei mai multi este exact pe dos. Desigur, avantajul Canadei este si acela ca, in postura de imigrant, pornesti practic de la zero si este destul de usor sa "avansezi".

Cum se vede Romania de acolo?

Vad Romania atat de aici, cat si de acolo, din tara, unde vin de 3-4 ori pe an si stau perioade destul de lungi. Ultima data am stat doua luni si voi veni din nou peste aproximativ o luna. Din Canada, Romania se vede mai bine decat se vede atunci cand vin in tara.

Dar este o diferenta majora intre a veni in tara ca turist sau cu treburi. Ca turist, Romania este o tara frumoasa, chiar daca lucrurile nu sunt perfecte. Nici aici nu sunt, de altfel. Problema se complica atunci cand intri in hatisul birocratiei romanesti si al indolentei oamenilor. Este o diferenta majora de mentalitate intre cele doua societati, iar aceasta diferenta este in dezavantajul societatii romanesti.

Cum se vede presa romaneasca din Canada?

Presa romaneasca se vede tot mai prost, din pacate. Au ramas cateva insule de normalitate, parca tot mai izolate, intr-o masinarie de manipulare, derizoriu si prost gust. Ceea ce se petrece la anumite posturi de televiziune, pe care nici macar nu mai trebuie sa le numesc, fiindca sunt atat de evidente, cel putin unul dintre ele, este parca desprins dintr-un film de horror. Este de neimaginat ca exista ziaristi care se pot cobori atat de jos pe scara demnitatii si moralitatii.

Si mai este ceva, valabil cam pentru toata mass media romaneasca. Prezenta unor oameni fara experienta, fara har, fara scoala in pozitii importante, fie ca vorbim aici de tot felul de "analisti", de realizatori tv sau de prezentatori de jurnale de stiri. Este foarte rar sa vezi in Canada, in pozitii similare, persoane care nu au trecut de varsta de 30 de ani.

Aici, pentru ca un ziarist sa ajunga prezentator de jurnal sau de emisiune tv, el trebuie sa aiba in spate 15-20 de ani de presa. Exceptiile sunt extrem de rare si in niciun caz pentru emisiunile in prime time.

Exista o comunitate romaneasca in Canada? Romanii sunt uniti?

Nu cred ca exista o comunitatea romaneasca in Canada, in sensul a ceva unitar. Exista insa foarte multi romani care traiesc in aceasta tara, aproximativ 200 de mii in total, dintre care numai in Montreal traiesc circa 60 de mii. Nu suntem uniti si nici nu stiu daca este asa de important sa fim uniti. De fapt, cum am putea sa fim uniti aici cand venim dintr-o tara unde numai despre unire nu poate fi vorba?. Exista insa cateva asociatii romanesti, care sunt insa prea multe pentru cati romani sunt interesati sa activeze in ele.

Exista domenii in care exceleaza romanii din Canada?

Romanii din Canada exceleaza cam aproape in toate domeniile. Ce vreau sa spun prin asta este ca, in general, oamenii care au venit aici sunt foarte motivati sa reuseasca si au o mentalitate care ii ajuta sa reuseasca. Poate o sa va surprinda, dar romanii se bucura in Canada de o imagine foarte buna: copiii invata foarte bine in scoli, iar adultii se integreaza foarte bine in firmele la care lucreaza. Aceasta este imaginea generala. Daca este sa numesc totusi domenii, as numi aeronautica, IT, servicii etc.

Ce schimba la un roman viata in alta tara?

Cam totul. In primul rand il invata ca smecheriile nu prea merg aici. Apoi il invata ca munca si seriozitatea sunt recompensate. Il invata sa fie civilizat in trafic si sa nu claxoneze in intersectii, sa stea la coada la autobuz, sa nu dea muzica tare in masina sau in apartament, sa nu arunce gunoaiele pe strada. Il invata sa aiba rabdare cu cei din jurul lui.

Ati fost tentat sa reveniti? Ce va tine departe?

Am avut o tentativa de a reveni in tara, in 2005, dar am constatat repede ca acolo nu are nimeni nevoie de mine, de ceea ce stiu sa fac, de faptul ca vorbesc doua limbi straine de larga circulatie. Nu spun asta nici cu naduf si nici cu aroganta. O spun fiindca in continuare cred ca Romania ar avea enorm de castigat daca romanii care au trait in strainatate un numar bun de ani s-ar intoarce si s-ar implica in viata sociala si politica a tarii. Mai exact, daca acesti romani ar domina, ca numar, pozitiile cheie din Romania, atat in functiile publice cat si in asociatii, in presa etc.

Nu ca suntem mai destepti, ca nu suntem, dar avem in spate practica unor relatii normale intre oameni, intre functionari si public. Si cred ca ne-am mai cinstit putin si suntem mai putin susceptibili de a fi coruptibili. Cele cateva milioane de romani care traiesc astazi in Occident ar putea sa fie solutia pentru Romania. Stiu insa ca nu ne va chema nimeni vreodata si mai cred ca multi dintre noi nici nu ar mai dori sa se intoarca. Pentru aceasta ar trebui sa se creeze in tara anumite conditii, ceea ce nu se va intampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani Canada, #presa romaneasca televiziuni, #regimul Constantinescu , #romani Canada