Reportaj cutremurator despre orfanii lui Ceausescu ajunsi in Canada: Cicatricile nu se vindeca niciodata

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 16:51
9644 citiri
Reportaj cutremurator despre orfanii lui Ceausescu ajunsi in Canada: Cicatricile nu se vindeca niciodata
Foto: The Canadian Press

O publicatie canadiana prezinta intr-un articol emotionant povestea orfanilor din Romania sub regimul lui Nicolae Ceausescu, afirmand ca multi dintre acestia sunt acum cetateni tineri ai Canadei, adoptati de familii care nu puteau avea copii.

Cand "Cortina de fier" a cazut in urma cu 25 de ani in Romania, imaginile din orfelinate au socat intreaga lume: zeci de mii de copii erau tinuti in mizerie si inghesuiala, uneori chiar cate sase intr-un pat, arata Prince George Citizen.

Copiii erau subnutriti si instrainati, nu vorbeau, nici nu plangeau, pentru ca oricum nu ii asculta nimeni. "Cei in varsta de trei ani nici macar nu stiau sa mestece, pentru ca nu avusesera niciodata mancare solida", sustine Lucy LeMare, profesor la Universitatea Simon Fraser din Vancouver.

Orfanii din Romania, intr-un documentar in America: De la mancare mucegaita si batai, la o viata normala

Biberoanele erau deseori legate de pat pentru ca micutii sa se hraneasca singuri. "Nimeni nu ii hranea, nu ii tinea in brate. Daca bebelusul se descurca singur, bine, daca nu, se imbolnavea si murea", adauga aceasta.

Dupa executia lui Nicolae Ceausescu din 1989, numeroase familii din vest s-au ingramadit sa adopte copii din Romania. Cuplurile canadiene au infiat peste 1.400 de copii in 1990 si 1991, jumatate dintre acestia fiind din orfelinate.

Studiile realizate de LeMare in ultimii 20 de ani au urmarit evolutia acestor orfani luati de familiile canadiene. Cercetarile au aratat ca cicatricile provocate in primii ani de viata nu se vindeca usor..

Cel mai recente studiu, din 2007, a scos la iveala ca aproximativ 40% dintre copiii adoptati au fost diagnosticati cu o tulburare mentala, spre deosebire de media din Canada, care este de 15%.

Familiile care ii adopta spera ca acestia se vor reface daca le ofera dragoste, insa acest lucru nu se intampla intotdeauna. O dovedeste un caz publicat in British Columbia, care a scris ca o tanara femeie, Kayla Bourque, a torturat si ucis toate animalele de companie ale familiei. Judecatorii au aflat ca ea era o psihopata si ca fusese adoptata dintr-un orfelinat din Romania cand avea opt luni. Este vorba, totusi, despre un caz extrem.

BBC prezinta povestea unui premiat la Cannes: Unul dintre supravietuitorii orfelinatelor-lagar romanesti

Suzanne McFarlane si sotul ei s-au numarat printre cele 1.400 de cupluri candiene care au infiat orfani din Romania. Cand a vazut-o prima oara pe micuta Jennica, in 1991, McFarlane a crezut ca este un bebelus, pentru ca era foarte mica. Ea avea, de fapt, varsta de trei ani, nu se putea hrani singura si nu putea sta in picioare.

"Stiam ca va avea o intarziere, insa nu ma asteptam sa dureze o vesnicie. Credeam ca o pot reface cu dragoste si alimentatie potrivita. Dar n-am putut", a spus mama adoptiva.

Jennica are acum 26 de ani si sufera de o forma de autism care nu ii permite sa se ataseze de nimeni. Intr-o seara, fata a incercat sa o straga de gat pe mama ei, insa femeia a fost salvata de sot, care a dus-o pe Jennica intr-un camin pentru adulti. "Nu a facut asta din rautate. Ea, de fapt, nu stia cum sa ne iubeasca pe noi", a spus McFarlane, care are acum 64 de ani.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#orfani Romania Canada, #orfani Romania adoptati Canada, #orfani Romania probleme, #orfani Romania Ceausescu , #romani Canada