Adrian Lobontiu, pionier in chirurgia fara incizii: Bineinteles ca m-as intoarce in Romania Interviu

Joi, 29 August 2013, ora 12:03
23342 citiri
Adrian Lobontiu, pionier in chirurgia fara incizii: Bineinteles ca m-as intoarce in Romania Interviu

Probabil mai cunoscuti in strainatate decat in propria tara, unii romani au reusit sa se faca respectati prin talentul lor si sa fie exemple pentru multe generatii din toata lumea. Este si cazul medicului francez de origine romana Adrian Lobontiu, pionier al chirurgiei fara incizii.

Director pentru Europa al EndoGastric Solutions, singurul chirurg din Franta acceptat ca membru plin la American College of Surgeons, dr. Adrian Lobontiu isi datoreaza notorietatea folosirii, pentru prima data in lume, a tehnologiilor chirurgiei robotice si ale chirurgiei telesatelitare.

In anul 2006, a operat in premiera un pacient care suferea de boala de reflux gastroesofagian, folosind tehnicile chirurgiei endoluminale - o chirurgie fara incizii, fara pierderi de sange si fara cicatrice. Pentru toata daruirea lui fata de medicina, doctorul de origine romana a fost desemnat de catre Centrul Biografic din Cambridge - Anglia, drept cel mai bun medic specialist al anului 2006 (International Health Professional of the Year 2006).

In 2008, Adrian Lobontiu a realizat la Spitalul Clinic din Barcelona, pe 29 ianuarie, in colaborare cu Antonio Lacy, unul dintre cei mai apreciati chirurgi din Spania, prima operatie gastrointestinala fara incizie din aceasta tara.

Medic chirurg la Spitalul Henri Mondor din Paris, romanul a dezvaluit, pentru Ziare.com, cum se castiga respectul in comunitatea academica internationala, de ce a plecat din Romania, dar si relatia pe care o are cu tara natala.

Domnule doctor, numele dvs. se leaga de premiere medicale importante, atat pe plan national, cat si international. Puteti detalia putin, pentru cititorii Ziare.com, specialitatile in care ati facut pionierat in medicina?

O evolutie importanta in medicina este chirurgia robotica care a revolutionat chirurgia minim invaziva. Imprumutand tehnologia de la NASA, am reusit sa interpunem computerul intre mainile chirurgului si pacient. Operam acum la distanta, nu mai atingem in mod "direct" pacientul. Computerul analizeaza fiecare gest pe care-l efectuez, imi elimina tremorul involuntar, imi amplifica gestul chirurgical, facandu-l mai sigur, mai exact, mai performant.

Computerul poate recunoaste unele zone anatomice mai periculoase, reducand riscul unei hemoragii sau complicatii importante. Imi transmite semnale si avertizari sonore, vizuale si practice imi spune: nu diseca in aceasta regiune a ficatului, exista riscul sa produci o leziune a arterei hepatice cu riscuri de hemoragie importanta si necroza. Este extraordinar sa ai un computer care sa te ajute in a lua decizii importante pentru viata pacientului. Chirurgia robotica face posibila efectuarea unor interventii chirurgicale complexe prin taieturi sau incizii foarte mici, reducand astfel durerea post-operatorie, reducand riscul de infectie sau hemoragie, reducand totodata cicatricile incizionale.

Chirurgia pe cai naturale pe care o practic acum reprezinta un alt pas important in medicina. Instrumentele chirurgicale, impreuna cu camera video sunt introduse acum pe gura. Printr-un procedeu inovant, efectuam acum interventii chirurgicale foarte complexe, fara nicio urma de sange, fara cicatrici, fara durere, fara infectii. Totul se introduce pe cale orala, nu mai este nevoie sa efectuam taieturi la nivelul abdomenului.

Ati plecat din tara in urma cu 20 de ani. Ce v-a determinat sa emigrati?

Dorinta de a practica medicina si chirurgia performanta a fost motorul principal. Echipele mixte, formate din cercetatori, chirurgi, ingineri, informaticieni, investitori au constituit un challenge foarte placut. Pacientii care se intorc sanatosi in familiile lor, alaturi de copii, de parinti, de cei dragi este o rasplata pe care rar o intalnesti in alte profesii.

Cum a fost experienta emigratiei? Cum ati fost primit de francezi si cum a marcat Franta evolutia dvs. profesionala?

Nimic nu este usor. La inceputul anilor '90 era mai greu. Acum este mult mai usor. Prin munca asidua si constanta, rezultatele vin de la sine. Trebuie sa ai doar rabdare si sa perseverezi. In medicina, in mod deosebit, trebuie investita multa munca. In Franta ma simt ca acasa. Sunt roman in Franta si francez in America. Romania m-a educat, insa Franta mi-a adus experienta.

In mai multe randuri ati laudat scoala romaneasca de medicina. Cum se vede, insa, sistemul medical romanesc din afara?

Nu stiu daca se vorbeste despre un sistem medical romanesc. Sunt cateva realizari si descoperiri care intr-adevar isi au originea in Romania, dar sunt mai putin cunoscute pe plan international. In schimb, medicii din Romania sunt foarte bine vazuti. Performanti, capabili, pozitivi, eficienti. Toti! Dar absolut toti pe care i-am intalnit peste tot unde am lucrat; fie in Franta, in Anglia sau in Statele Unite.

Mii de medici au parasit tara in ultimii ani. Ce masuri credeti ca ar trebui luate ca medicii sa ramana in tara?

Sistemul de sanatate din Romania ar trebui reformat radical. Medicii ar trebui sa fie platiti dupa performanta, dupa rezultate, dupa criterii obiective. Ar trebui responsabilizati mult mai mult. Numai asa ar fi motivati. Nu numai tehnologia ar trebui modernizata, dar si sistemul. Spitalele, managerii, administratiile ar trebui valorizate si rasplatite dupa performanta efectuata. Riscul de toleranta ar trebui redus la zero. Nu se mai poate tolera greseala, incompetenta, superficialitatea. Nu in medicina! Desi acest lucru ar trebui sa fie valabil pentru toate profesiile, nu doar pentru medici!

Facand o comparatie intre sistemele medicale cu care ati intrat in contact, care considerati ca este cel mai eficient?

Ar fi mult de discutat aici, intrucat am avut oportunitatea sa lucrez in foarte multe tari. Fiecare sistem, fiecare tara are avantajele si dezavantajele sale. Vad mult mai clar acum ceea ce ar trebui implementat in Romania. Ceea ce ar trebui luat din Franta, sau din SUA, sau Anglia etc...

Ce deosebiri exista intre medicii din Romania si cei din Franta? Dar intre pacienti?

Pacientii astazi sunt foarte informati. Este o discutie de informatie, de prezentare a optiunilor de tratament, de prezentare a evidentei clinice publicate, a rezultatelor etc.. Pacientii sunt aceeasi, fie ei americani, francezi sau romani. Au aceeasi durere, aceeasi suferinta, aceeasi dorinta de a trai si de a avea o calitate a vietii cat mai buna alaturi de cei dragi si iubiti. Medicii sunt stimulati de aceeasi dorinta de a face bine, de a reda zambetul si fericirea.

Un sentiment de nedescris! In SUA, insa, pericolul de a fi dat in judecata si de a plati scump greseala te face sa fii mult mai precaut cu pacientii, pentru ca oricand poti sa dai socoteala si sa fii tras la raspundere. Nu e de gluma. Si asa si trebuie sa fie. Uneori acest lucru insa este exagerat. Se cade in cealalta extrema.

Intrati in contact cu medici de prestigiu din intreaga lumea. Spre ce performante tinde medicina in viitor?

Eficienta, costuri reduse, trauma minima, satisfactie marita a pacientului. Accesibilitate la medicina pentru toti locuitorii acestei planete. Reducerea suferintei si a bolii. Comunicare, telemedicina, robotizare si eficienta marita. Ar fi multe de adaugat.

Dvs. la ce proiect lucrati in prezent, ce tinte v-ati mai propus sa atingeti?

Inlocuirea medicamentelor care nu fac decat sa mascheze simptomele si nu trateaza eficient cauza. Eliminarea unor erori medicale. Responsabilizarea medicilor si a personalului administrativ.

V-ati mai intoarce in Romania?

Bineinteles ca m-as intoarce. Cred ca prin cunostintele si experienta pe care le-am dobandit, prin tot ceea ce ma motiveaza in prezent as putea sa contribui la ameliorarea sanatatii romanilor dragi, care au nevoie de o sanatate mult mai buna decat cea pe care o au in prezent.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Lobontiu medic roman Franta, #Adrian Lobontiu medic, #romani straintate Franta , #romani Franta