BBC: Efectele campaniei electorale asupra rromilor din Franta

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 15:42
3404 citiri
BBC: Efectele campaniei electorale asupra rromilor din Franta

In plin an electoral in Franta, controversa care inconjoara subiectul rromilor ii agita din nou pe politicieni. Discutia se concentreaza din nou pe lege si ordine, pe cei responsabili de nivelul disproportionat de infractiuni.

Mai nou, pe peroanele Gare du Nord din Paris, politistii francezi si romani patruleaza impreuna, insa bandele de cersetori si hoti de buzunare sunt formate din rromi prea mici pentru a fi expulzati, scrie BBC. Cei care conduc grupurile din umbra stiu asta - pe ei trebuie sa ii prinda politistii, nu pe copiii, arestati de mai multe ori fiecare si eliberati pentru ca autoritatile sunt neputincioase in fata varstei lor.

Politista romana Ana Grigore, imbracata in uniforma nationala, apreciaza ca informatiile impartasite cu colegii francezi produc rezultate importante: "Uneori oamenii pe care ii arestam fac deja subiectul unui mandat international de arestare si se afla in baza de date Schengen. Cu ajutorul colegilor francezi ii prindem, ii interogam si ii trimitem inapoi in Romania".

De vara trecuta, guvernul francez a lucrat impreuna cu autoritatile romane pentru a repatria mii de rromi. Cercetarile arata ca majoritatea rromilor care locuiesc in Franta provind din Romania - nu Ungaria, Polonia sau Cehia. Este o problema specifica Romaniei.

Profesorul Tommaso Vitale de la Universitatea Sciences Po Paris, specialist in migratia rromilor, sustine ca aproape poti sa-ti dai seama din ce oras vin acesti oameni, asa ca aceasta problema ar putea fi mai bine tinuta sub control.

"Aceasta campanie inceputa in urma cu 18 luni nu functioneaza. Vorbim despre 15.000 de persoane, un numar foarte mic. Desi sunt foarte vizibili, constant identificati de presa. Din acest numar, probabil 2-3.000 au fost trimisi acasa. Au fost bucurosi sa ia cei 200 de eruo care le-au fost dati ca sa se intoarca acasa. I-au folosit ca sa mearga in vacanta acasa - dovezile arata ca majoritatea s-au intors direct in Franta".

Mai mult, ordinele de expulzare ale sute de rromi expira saptamana aceasta.

In ultimele luni, scrie sursa citata, ministrul francez de Interne, Claude Gueant, si-a accelerat campania de a-i indeparta din zonele foarte vizibile - a interzis cersetoria pe Champs Elysees si alte locuri populare printre turistii din Paris.

Intr-o conferinta de presa, Gueant citeaza statisticile guvernamentale care atribuie 10% din infractiuni rromilor, si jumatate dintre acestea copiilor. "Este o situatie cruda, inacceptabila. Acesti copii sunt exploatati de sefi mafioti care ii atrag in delincventa si sclavie. Aceasta situatie nu trebuie permisa in continuare", spune acesta.

Majoritatea celor 15.000 de rromi din Franta traiesc in tabere improvizate pe terenuri abandonate sau paarsite de autoritatile locale. In suburbia nordica Seine-Saint-Denis, o astfel de tabara este ascunsa intr-o retea de autostrazi. Aici locuiesc 300 de nomazi, exclusiv romani, jumatate dintre ei copii.

Nu au instalatii sanitare si se spala intr-un cimitir din apropiere, si in pofida eforturilor ONG-urilor locale, doar trei copii au fost accepati la scoala, insa au fost ulterior exclusi fara nicio explicatie.

Liderul taberei, Ioan, s-a plans reporterului BBC ca nu pot gasi locuri de munca si nu au acces nici la cele mai elementare servicii sociale, ca e iarna si le este grau fara casa. Ioan mai povesteste ca 140 de membri ai taberei au fost expulzati anul trecut, insa s-au intors.

In teorie, la 6 ianuarie vor fi cu totii expulzati- autoritalile le-au dat luna trecuta ordine de expulzare. Ei sustin insa ca se vor intoarce - "Sunt aici de 10 ani. Suntem saraci si nu gasim de munca in Romania. Ce ne ramane de facut?".

Organizatiile caritabile care opereaza in tabara lui Ioan avertizeaza ca rromii traiesc in saracie si mai mare, si cu o si mai mare teama de cand a inceput campania electorala.

Profesorul Vitale sustine ca in acest moment economia domina agenda politica, insa pe masura ce campania se va incinge, presedintele Nicolas Sarkozy va fi presat pe subiecte precum legea si ordinea, iar dezbaterea va fi dominata de extrema dreapta.

"Presedintele vrea sa arate ca poate controla granita de est...ar putea fi foarte periculos pentru rromi", avertizeaza acesta.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#rromi Franta, #rromi Franta expluzati, #rromi Franta infractiuni , #romani Franta