Politistii romani patruleaza fara arme prin Paris

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 20:25
3300 citiri
Politistii romani patruleaza fara arme prin Paris
Foto: Le Figaro

Politistii romani trimisi la Paris, in perioada sarbatorilor, pentru a-i ajuta pe cei francezi, patruleaza pe strazile Capitalei Frantei fara a fi inarmati.

Pana la mijlocul lui ianuarie, echipe mixte de politisti - francezi si romani - patruleaza prin zonele turistice ale capitalei Frantei, acolo unde isi fac veacul delincventii romani.

Cei 24 de politisti romani au ajuns la Paris in urma cu cate zile si, impreuna cu "colegii" francezi, care poarta arme, vor lua la pas strazile din imprejurimile obiectivelor turistice importante, dar si in metroul parizian.

Echipele mixte de patrulare vor putea fi gasite in zonele Notre-Dame sau Champs Elysees, Turnul Eiffel, Montmartre ori pe langa marile magazine de pe bulevardul Haussmann, scrie Le Figaro.

Saptamana viitoare, ministrul de Interne francez Claude Gueant este asteptat sa inspecteze patrulele mixte si sa le sustina.

Opt politisti romani fusesera detasati deja la Paris in aprilie pentru a facilita anchetele politistilor francezi. Insa cei 24 abia sositi au o alta sarcina: sa patruleze pe teren alaturi de cei francezi si sa ii ajute sa poarte un dialog cu minorii care rareori isi dau varsta si numele reale, pentru a scapa de urmarile judiciare daca sunt prinsi in flagrant.

"Copiii astia stiu ca, daca au sub 13 ani, nu risca nimic. Si atunci cel mai adesea mint, ne insulta, ne musca, ne zgarie si se zbat ca niste mici diavoli ca sa scape de amprentare. Nu sunt nicicum impresionati de politistul francez si metodele sale", povesteste un ofiter de politie, pentru cotidianul francez.

"In fata unor echipe in care sunt si agenti care le inteleg limba si cunosc retelele care ii exploateaza, copiii astia nu ar mai da dovada de aceeasi indrazneala", spera el.

In acest fel, politistii parizieni vor putea si sa evite confuziile in cazul turistilor romani mai tineri, dar de buna credinta.

Seful politiei din Paris, Michel Gaudin, care a reusit datorita relatiilor sale bune cu omologul din Bucuresti sa puna rapid pe picioare acest dispozitiv, are convingerea ca "doar actiunea comuna si hotarata" poate opri afluxul de delincventa romaneasca spre orasele din vestul Europei.

La Paris, din ianuarie si pana acum, politia a retinut peste 10.000 de infractori minori, dar acestia ies din comisariate la fel de repede precum au intrat, din cauza legislatiei deficitare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#politisti romani Paris, #echipe mixte Paris, #infractori romani paris , #romani Franta