Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandal romano-francez la nivel inalt: Romania, un stat infractor

Joi, 13 Iunie 2013, ora 08:55
6644 citiri
Scandal romano-francez la nivel inalt: Romania, un stat infractor

Un scandal romano-francez a izbucnit dupa ce un deputat francez a calificat Romania drept "un stat infractor", din cauza atitudinii pe care o are fata de rromi.

Afirmatia a fost facuta de Pierre Lellouche, fost secretar de Stat la Ministerul francez al Afacerilor Europene si deputat UMP (de dreapta, opozitie), potrivit Liberation.

Astfel, in timpul lucrarilor Adunarii Nationale, politicianul parizian a facut o interpelare Guvernului sau in ceea ce priveste dosarul rromilor, context in care a calificat Romania drept "etat voyou" ("rogue state" / "stat infractor", care nu respecta legi internationale, norme elementare si drepturi ale omului - n.red.).

Afirmatia sa nu ramas insa fara ecou. Ambasadorul Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru, i-a transmis acestuia o scrisoare, reprosandu-i modul in care a caracterizat Romania.

"Faptul ca sunteti membru al grupului de prietenie Franta-Romania din Adunare (Parlamentul francez - n. red.) face demersul dvs. si mai de neinteles pentru mine", i-a transmis seful misiunii diplomatice romane la Paris deputatului francez, reprosandu-i totodata "reaua credinta" si acuzandu-l ca "vehiculeaza date cantitative false".

Aceste "informatii eronate stimuleaza crearea si propagarea cliseelor", precizeaza ambasadorul roman, cerandu-i lui Lellouche "sa dea dovada de mai multa obiectivitate in declaratiile viitoare".

Parlamentarul francez a raspuns la scrisoarea oficialului de la Bucuresti.

"Aceasta scrisoare nu este acceptabila nici prin forma, nici pe fond", apreciaza Pierre Lellouche, dupa care apara "dreptul total liber" la cuvant al deputatilor din Franta.

Parizianul subliniaza ca nu poate "ignora conditiile perfect nedemne" pe care rromii le suporta in "tara dvs., in pofida miliardelor de euro deversate de Europa pentru a ajuta Romania sa integreze corect aceasta minoritate".

"Acest comportament nu este demn de un stat al UE, si o repet este comportamentul unui 'stat infractor'. (...) Am regretul de a va spune ca nu-mi vine in minte nicio formula de politete", conchide deputatul francez.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania sceatura stat, #scandal Romania Franta, #deputat francez rromi , #romani Franta