Ziare.com

Aventura mea germana: Marica Bodrozic - scriitoarea tacuta

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 08:24

   

Aventura mea germana: Marica Bodrozic - scriitoarea tacuta
Marica Bodrozic este una din cele mai interesante autoare din Germania, chiar daca germana nu este limba sa materna. A venit la noua ani in Germania, din Croatia, alaturi de parinti. A inceput sa scrie tarziu, dar a publicat deja noua carti in ultimii zece ani.

"Cred ca, pana am implinit 20 de ani, tacerea a jucat un rol important pentru mine. Ai fi tentat sa crezi ca unealta unui scriitor este limba, dar nu-i asa. In cazul meu a fost altfel. De fapt, nu poti vorbi si esti nevoit sa taci. Apoi vrei sa vorbesti si incepi sa scrii - lucrul asta m-a preocupat tot timpul", spune ea.

Inainte sa vina in Republica Federala traise in Svib, un satuc de munte din actuala Croatie, numai impreuna cu bunicul ei - un batranel adorabil, dar tacut.

Apoi, parintii plecati la munca in Germania au luat-o cu ei. A invatat limba, si-a dat Bacalaureatul, a facut o scoala de librar si a inceput sa studieze antropologie culturala.

A renuntat la facultate pentru a se apuca de scris. O indeletnicire care i-a adus intre timp numeroase premii literare.

Foto: Aventura mea germana (Da click aici sa vezi video)

Despre "Aventura mea germana"

Aproape fiecare al cincilea locuitor al Germaniei are origini straine. Oameni care au ales un nou inceput, departe de "casa", sau copiii acestora, nascuti si crescuti intr-un mediu cultural variat. Imaginea imigrantilor din Germania este dominata, inca, de multe clisee: negustorul iscusit, carciumarul prietenos sau menajera fara carte. Cu toate acestea, multi dintre ei sunt antreprenori renumiti, savanti sau minti creative. Intrati pe pagina "Aventura mea germana" si urmariti destinul unor oameni care si-au gasit o noua patrie in Germania.

Povesti de succes

Au venit ca specialisti, dizidenti, refugiati de razboi, muncitori sezonieri sau studenti: motivele pentru care oameni din Europa Centrala si de Sud-Est au ales ca destinatie Germania sunt cat se poate de diferite. Intrati pe pagina proiectului "Aventura mea germana" pentru a afla mai multe despre istoria emigratiei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 276 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor