Condamnati la mizerie: Viata plina de greutati a unei familii de romani in Germania

Luni, 10 Martie 2014, ora 10:53
11629 citiri
Condamnati la mizerie: Viata plina de greutati a unei familii de romani in Germania
Foto: Deutsche Welle

Sa fugi din mizerie si sa incepi o noua viata in strainatate. Cu aceasta dorinta, multi est-europeni ajung in Vest, dar aici se lovesc de greutati si mai mari, ajungand sa traiasca intr-o si mai mare mizerie.

Intr-un reportaj realizat de Deutsche Welle, ni se prezinta viata unei familii de romani, care a imigrat in Germania si care se lupta pentru supravietuire.

Iancu si sotia sa, Tanta, traiesc intr-un apartament cu doua camere intr-un bloc de locuinte vechi din Dortmund. In locuinta nu exista curent electric iar din pereti ies cabluri neizolate.

Familia are trei copii. Iancu iese in fiecare dimineata la 6:00 si, toata ziua, strange mobila veche si alte materiale aruncate la ghena. Din vanzarea acestora aduna bani cat sa-si hraneasca familia intr-o zi.

"Curat Germania", glumeste el. Munceste pana seara tarziu, uneori pana la ora 23:00. Nu o data a primit amenzi din partea autoritatilor din cauza ca nu cunoaste limba si legile tarii. Le plateste prestand munca in folosul comunitatii.

"Copiii mei trebuie sa manance", spune Iancu. Tocmai pentru ei Iancu a ajuns in Germania, pentru a le asigura un viitor mai bun. In tara sa natala, Romania, a fost muncitor constructor. Din cauza crizei, firma de constructii la care lucra a intrat in faliment, fiind inchisa.

El si Tanta au fost mandri ca pot veni intr-o tara asa dezvoltata ca Germania. Destul de repede au gasit si scoala pentru cei doi baieti ai familiei. "Nu ne este usor", spune unul dintre acestia. "Toti rad de noi la scoala, pentru ca suntem tigani", mai spune el.

Iancu, de asemenea, prefera sa se prezinte drept ungur, pentru ca, doar la auzul numelui de Romania, oamenii incep sa il numeasca tigan. La scoala, Iancu a invatat ceva ungureste, in orasul sau natal, Targu Mures, traind multi etnici maghiari.

"Si noi suntem oameni"

"In Romania ii respectam pe germani, insa noi aici ne simtim discriminati si dati la o parte", spun Tanta si Iancu. Inainte ca femeia sa nasca cel de-al treilea copil, au chemat o ambulanta pentru a o duce la spital de urgenta. "Am fost acolo sa aduc pe lume o noua viata, dar am fost tratata ca un infractor. Chiar daca rromi, suntem si noi tot oameni", spune Tanta cu amaraciune. Din cauza ca familia nu are asigurare medicala, inainte de nastere femeia a trebuit sa semneze o intelegere pentru plata serviciilor medicale.

"Cum sa completeze formularul, cand femeia nici nu vorbeste nemteste, nici nu stie sa citeasca si, mai ales, a fost primita de urgenta la spital", se mira o studenta germana. Aceasta s-a intalnit cu familia, pregatind lucrarea sa de diploma, avand ca tema migratia din Romania.

Medicul de serviciu a amenintat-o pe Tanta ca, daca nu semneaza intelegerea, va chema politia. La auzul cuvantului "politie", Tanta s-a speriat ca ii vor lua copilul. Nasterea s-a tot amanat, iar, in final, i s-a facut cezariana.

Studenta amintita a descris acest caz intr-o scrisoare trimisa, in acelasi timp, celor doua ministere din Renania de Nord-Westfalia, al Sanatatii, respectiv al Problemelor de migratie. Ancheta preliminara a scos la iveala faptul ca spitalul nu a incalcat regulamentul.

"Astea costa bani"

Daca un pacient nu are asigurare medicala, el este obligat sa semneze un contract care sa ateste fatul ca a primit ingrijiri medicale. Aceasta regula este valabila si pentru germani. Exceptie fac doar cazurile de urgenta si cele in care sunt implicati pacienti cu dureri acute, al caror tratament incepe si fara a fi semnat acest acord bilateral. Desi a fost caz de urgenta, romanca nu avut parte de acelasi tratament.

Medicii de la spitalul din Dortmund sustin ca au facut exact asa si in cazul amintit mai sus. La cateva zile dupa nastere, Tanta s-a plans de dureri mari, dar medicii au sustinut ca totul este normal. Mai tarziu au stabilit ca, in timpul operatiei, a fost afectat un organ si s-a ajuns la alte operatii. La intrebarea de ce nu i se dau calmante mai puternice, medicii i-au raspuns femeii: "astea costa bani".

Cand isi aminteste de acel moment, Iancu se intuneca la fata. I-a fost teama ca sotia sa ar fi putut sa moara. S-a temut ca autoritatile ii vor lua copilul, pentru ca a fost sesizat si serviciul de protectie a minorilor. Doua luni mai tarziu, Tanta a iesit din spital, foarte slabita si cu dureri puternice.

Familia continua sa traiasca in mare saracie. Oameni de bine au ajutat familia sa depuna acte pentru ajutor social pentru copii, insa asigurare de sanatate inca nu au. Aceasta costa cel putin 150 euro pe luna, insa Iancu nu isi permite sa plateasca o astfel de suma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#viata familie romani Germania, #imigranti romania Germania, #discriminare romi Germania, #saracie mizerie familie Germania , #romani Germania