Brigada, primul clan mafiot romanesc din Italia - 17 membri au fost arestati (Video)

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 17:24
10640 citiri
Brigada, primul clan mafiot romanesc din Italia - 17 membri au fost arestati (Video)

Primul clan mafiot romanesc din Italia se numeste "Brigada", iar 17 membri ai sai, printre cei mai violenti, au fost arestati joi de politie, la Torino, in regiunea Piemont (nord).

Pana acum, se credea despre romanii din Italia ca nu comit mari infractiuni, ci se limiteaza la furturi (mai ales de cupru) si la violenta impotriva persoanelor; dar joi, Echipa mobila din Torino, prin dezmembrarea unei grupari infractionale de tip mafiot, compusa in intregime din cetateni romani, a demonstrat ca asistam la un salt de calitate.

Mafia romaneasca exista in Peninsula si este la fel de violenta ca mafia din regiunea Campania, Camorra, ca cea din Calabria, 'Ndrangheta, sau ca cea din Sicilia, Cosa Nostra, scrie vineri cotidianul Corriere della Sera din Milano.

"Este pentru prima data in Italia cand este acuzata de asociere de tip mafiot o organizatie de cetateni straini care opereaza pe teritoriul national", a subliniat joi procurorul sef din Torino, Giancarlo Caselli, in cursul unei conferinte de presa, in care i-a laudat pe colegii romani, "a caror colaborare a fost decisiva, in cadrul acestei anchete", a precizat Caselli, declaratie subliniata de principalul cotidian torinez, La Stampa, care releva faptul ca 120 de agenti ai politiei romane au participat la aceasta ancheta, care a inceput in 2009.

Echipa mobila din Torino, pe data de 20 iunie, in colaborare cu politia din Romania, a pus in aplicare 17 mandate de arestare pe numele unor membri ai mafiei romanesti numite "Brigada". Este vorba despre o organizatie criminala violenta, formata numai din cetateni romani, care gestiona activitati de proxenetism, trafic cu substante stupefiante, extorcari de fonduri si rapiri in scop de extorcare, spalare de bani, falsificare de carduri si bancomate, precum si contrabanda cu tigari, precizeaza vineri cotidianul "Blitz" .

In cativa ani, "Brigada" a invins organizatiile criminale albaneze care aveau aceleasi interese ilicite in Italia, mai ales in regiunile din nord. Gruparea infractionala formata din romani detine monopolul traficului cu droguri la Torino si in provincie si, de asemenea, are in proprietate, pe diferite nume, numeroase localuri si alte bunuri imobiliare. Numerosi membri ai organizatiei isi tatuasera pe corp crucea Cavalerilor Templieri /simbol al gloriei si al fratiei/. "Brigada" controla intreaga comunitate romaneasca din provincia Torino, peste 100.000 de persoane, observa La Stampa din Torino.

Printre arestati, s-ar afla si un periculos fugar, cautat de opt ani de autoritatile italiene, pentru o condamnare la zece ani de inchisoare pentru viol si proxenetism, informeaza postul privat de televiziune TgCom24.

Organizatia mafiota romana avea ritualuri similare celor ale mafiilor italiene. Ierarhia folosea nume din jargonul paramilitar: brigada, generali, cavaleri, soldati, sclavi. Varsta medie a "generalilor" clanului "Brigada" este de 30 de ani, scrie Corriere della Sera, care adauga ca liderul organizatiei, "nasul", este Viorel Oarza, in varsta de 36 de ani, un fost boxer. El conducea activitatile ilicite ale "Brigazii" direct din inchisoarea "Le Vallette" din Torino, unde se afla din anul 2011, pentru tentativa de omor.

Magistratii din Torino suspecteaza faptul ca cineva i-ar fi furnizat lui Oarza un telefon mobil pentru a putea comunica direct cu oamenii sai, din penitenciar. Ar fi vorba despre o "voluntara" (potrivit unui comunicat emis joi de politia din Torino) care l-ar fi ajutat sa mentina controlul asupra "Brigazii".

Adjunctul lui Oarza ar fi Eugen Paun, aflat in libertate, cel care "punea in aplicare ordinele". Paun primea ordinele prin intermediul sotiei lui Oarza, care mergea la vorbitor, in penitenciarul din Torino, pentru a-si vizita sotul.

Eugen Paun, alias Coco, a scapat anul trecut dintr-o ambuscada cu focuri de arma organizata de o banda rivala de albanezi. Localul sau nocturn, numit "Zimbru", a fost sechestrat, impreuna cu alte bunuri, printre care zeci de masini, bunuri materiale achizitionate de roman cu bani rezultati din activitati ilicite, "afaceri in valoare de milioane de euro". De la acest episod a pornit ancheta politiei italiene, care a dus joi la dezmembrarea primului clan mafiot romanesc in Italia, precizeaza La Stampa din Torino.

Citeste si:
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, 3 decembrie, că a fost analizată în ședința de Guvern propunerea Centrului European de Control al Bolilor privind testarea PCR a...
Ghinea îl contrazice pe ministrul Muncii: Majorarea pensiilor nu va fi posibilă fără renunțarea la cele speciale ale clientelei
Ghinea îl contrazice pe ministrul Muncii: Majorarea pensiilor nu va fi posibilă fără renunțarea la cele speciale ale clientelei
Vicepreşedintele USR Cristian Ghinea a transmis vineri, 3 decembrie, că majorarea pensiilor nu va putea fi posibilă simultan cu introducerea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali,...