Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:16
14534 citiri
Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

Pictorita Elena Vijoli a urmat liceul de arte la Brasov, apoi facultatea de arte la Iasi si s-a specializat in restaurare. In 2010, artista s-a stabilit la Milano.

A adaptat pret-a-porter-ul in "arta-a porter" si a cunoscut un succes rasunator in Italia, odata cu expozitia de picturi portabile, la propriu.

Nu si-a dorit niciodata sa emigreze, insa Italia i-a oferit niste oportunitati pe care in Romania le-a asteptat ani de zile. Acum, viata ei in Milano este plina de culoare si parfumata cu miros de terebentina, ulei si alte asemenea, pe care le savureaza cu placere, marturiseste Elena Vijoli pentru Ziare.com.

"Chiar daca sunt artist plastic, sunt o persoana normala, obisnuita. Stiu ca lumea se asteapta adesea ca noi sa fim putin diferiti, adesea multi artisti au un comportament boem sau aparitii excentrice tocmai pentru a atrage atentia sau a-si face publicitate. Consider ca despre un artist trebuie sa vorbeasca doar creatia lui. Despre mine ca artist nu pot vorbi decat lucrarile mele, ele sunt cartea mea de vizita", se prezinta romanca, precizand totodata ca "detaliile plictisitoare" despre studiile de arta si palmaresul artistic se gasesc pe site-ul Elenei Vijoli.

Cum a inceput povestea pe meleag italian

Artista a mers in Italia intr-o vacanta in 2009 si intamplarea a facut sa i se propuna participarea la o expozitie colectiva la inceputul lui 2010. Ulterior, o alta galerie i-a propus participarea la o expozitie personala. In toamna lui 2010, a decis sa se mute la Milano.

"Nu aveam de ce sa am un soc cultural, deoarece mai fusesem in Italia, cunosteam deja de la cursurile de istoria artei frumustetile cu care se lauda aceasta tara, bogatia muzeelor si a arhitecturii italiene. Italia este o tara pe care cred ca orice om si mai ales orice artist trebuie sa o viziteze. Desi se simtea deja criza economica, oamenii erau inca mult mai senini decat in Romania. Regulile nu pot sa spun ca erau prea noi, deja intrase si Romania in UE si asta a atras dupa sine aderarea la niste reguli europene valabile peste tot.

Daca tot vorbim de reguli pot sa spun ca noi, ca popoare, ne asemanam destul de mult in ceea ce inseamna incalcarea regulilor. (...)

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Faptul ca am fost invitata sa expun acolo a fost dovada clara a aprecierii muncii mele din partea lor, deci nu pot sa spun decat ca am fost primita foarte bine si am cunoscut oameni minunati, care evalueaza omul, profesionistul si nu nationalitatea. E adevarat insa ca te lovesti si de discriminare; m-am lovit si eu si este un sentiment extrem de neplacut.

Dar cred ca trebuie sa trecem peste asta si sa nu mai mediatizam atat evenimentele negative pentru care italienii ii discrimineaza pe romani, ci sa ne focusam pe cele pozitive care sunt mult mai multe. Sunt foarte multi italieni care au o parere foarte buna despre romani, care au angajati romani de ani de zile si-i definesc ca fiind muncitori, seriosi si de incredere. Ca si intr-o familie, si intr-o natiune exista persoane cu atitudini diferite; este firesc sa fie asa", ne-a spus pictorita.

Arta de purtat. De unde ideea?

Ce este "arta de purtat" creata de artista? O pictura realizata pe panza incastrata nu intr-o rama, ci intr-o geanta paralelipipedica din piele, lucrata manual. Forma gentii si inchiderea cu magneti fac ca geanta sa poata fi si agatata de perete, la propriu.

"Arta portabila, mai precis pictura portabila, s-a nascut in 2011 si a fost expusa pentru prima data in galeria Gabriele Cappelletti din via Brera din Milano. Pictura portabila este inainte de toate un mesaj artistic, un semnal de alarma pentru omul modern.

Ideea de la care a pornit totul este aceea ca, traind in secolul vitezei, oamenii de peste tot, nu doar romanii cum credeam eu la inceput, nu reusesc sa-si mai gaseasca timp pentru partea frumoasa a vietii, pentru pasiunile lor, adesea nici pentru propria familie.

In aceasta goana permanenta, omul modern gaseste din ce in ce mai rar timpul si tihna necesara pentru a se bucura de o opera de arta, fie ea in galerie, acasa sau la birou. Astfel, considerand total nefireasca aceasta realitate, mi-am dorit sa trag un semnal de alarma si astfel s-a nascut pictura portabila.

Din punct de vedere tehnic, pictura portabila este o pictura obisnuita, realizata in tehnica mixta pe panza de pictura, ulterior rigidizata si tratata pentru rezistenta la umezeala si lumina. Dupa ce este terminata si uscata, ea vine incastrata intr-o rama mai neobisnuita - o geanta paralelipipedica rigida, realizata manual pentru fiecare pictura in parte, in acord cu cromatica picturii", explica pictorita.

Elena Vijoli precizeaza insa ca arta ei nu trebuie confundata cu o poseta pictata, pictura nu este realizata pe geanta, ci independent de aceasta.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

"Am creat intentionat forma paralelipipedica simpla a gentii pentru a permite ca pictura sa se aseze bine pe perete, ca un tablou. Geanta este lucrata din piele naturala, iar la interior se regasesc materiale nobile, precum matasea sau catifeaua. Inovatia acestei idei consta in faptul ca acest tablou poate fi luat de pe perete si purtat ca orice geanta.

Purtatorii picturilor portabile devin astfel participanti activi la proiectul meu, la sustinerea ideii ca arta trebuie sa faca parte din viata noastra zilnica, iar schimbarile se pot realiza doar cu efortul tuturor.

Gestul nefiresc al unei picturi de a parasi peretele este cu scopul de a ne 'invada' viata in rutina zilnica si a ne aminti sa ne intoarcem la firescul unei vieti cu timp pentru lucrurile frumoase si simple ale vietii. Surprinzator, pictura portabila a fost foarte apreciata si de cei din lumea modei, ei etichetand-o drept "arte a porter". Mi-a placut ideea si ulterior, sub acest nume, am creat si o colectie de panofi pictati, realizati manual in colaborare cu casa Toma din Milano; am planuri sa dezvolt acest concept de 'arte a porter'. Nu va spun mai multe ca sa nu stric surpriza", ne-a mai declarat Elena Vijoli.

Paralela intre profilul cultural al Romaniei si alte tari

Pictorita puncteaza ca, din punct de vedere cultural, Romania are un potential fantastic. Avem artisti apreciati in toate ramurile artei, peste tot in lume. "Pacat insa ca in Romania ajung sa fie cunoscuti adesea doar dupa ce ii remarca si apreciaza altii de pe alte meleaguri", puncteaza insa artista romanca.

"E si mai pacat ca cei mai multi sunt instruiti in Romania, isi iau 'seva' din cultura acestui popor, in scolile si sub indrumarea unor profesori romani excelenti, iar apoi 'infloresc' in alta parte. E oarecum paradoxal si trist ca avem talente, le crestem si apoi nu vrem sa ne bucuram de ele in Romania.

Trebuie, totusi, spus ca in ultimii ani au aparut initiative de redresare a situatiei pe multe planuri, lucrurile au inceput sa se miste si in Romania, e bine ca incepem sa constientizam ca avem nevoie de valori. Dar sunt multe de facut si din pacate statul roman neglijeaza cultura, o lasa la coada. Noroc de initiative private si oameni cu suflet, admirabili, care se lupta sa faca ceva", a mai spus Elena Vijoli pentru Ziare.com.

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

Viata plina de culori si omul care evalueaza tablouri cu sufletul

Acum, dupa trei ani de cand s-a stabilit la Milano, viata ei in Italia e "ca dintotdeauna! Plina de culoare si parfumata cu miros de terebentina, ulei si alte asemenea, pe care le savurez cu placere", ne marturiseste artista.

"Cred ca cea mai mare realizare a unui pictor este atunci cand citeste o emotie sincera pe fata celui care-i priveste tabloul. Inseamna ca a ajuns la sufletul lui. E o mare realizare cand te apreciaza critica de specialitate, e o realizare si cand cineva iti cumpara lucrarea, iar eu, din fericire, am avut parte de toate.

Dar nimic nu se compara cu a vedea un om incantat in fata lucrarii tale, satisfactia fiind si mai mare cand el nu e de specialitate, pentru ca evalueaza ce vede doar cu sufletul, nu cu mintea pe baza unor 'reguli' artistice, nici pe baza CV-ului cum fac investitorii; el 'simte' mesajul tau! Aia e o realizare 'vie'!

Citeste si Povestea romancei care nu da bani pe strada, dar face voluntariat in Uganda

Tot ce-mi doresc este sa fiu sanatoasa, sa pot picta cat mai mult si sa pot ajunge candva in postura de a-mi permite sa ofer in dar lucrarile mele unor oameni care se indragostesc de ele, le merita din plin, dar nu si le pot permite. O fac uneori, dar nu atat cat as vrea si ma doare cand omul pleaca "suspinand" dupa vreun tablou de la expozitia mea.

Cred ca arta nu trebuie sa fie un privilegiu doar pentru anumite persoane, toti avem nevoie de arta, de frumos in viata noastra, in jurul nostru", ne-a dezvaluit artista.

Sunt romanii patrioti?

"Cunosc multi romani patrioti care fac lucruri extraordinare pentru a restaura imaginea tarii nostre si a romanilor; sunt oameni cu familii, care pun bani din buzunarul propriu si rup din timpul lor pe care ar trebui sa-l aloce propriei familii doar ca sa faca cunoscuta cultura si tara noastra. Nu am sa dau nume doar ca sa nu omit pe cineva.

Bineinteles ca sunt si romani fara patriotism, dar asta e normal la toate popoarele", raspunde pictorita.

Italia nu este nicidecum o tara intoleranta fata de straini, altfel nu s-ar afla acolo milioane de imigranti si mai ales atatia romani, spune Elena Vijoli.

"Ba din contra, as putea spune ca este foarte toleranta fata de alte tari. Traversati din Italia in Elvetia si acolo veti vedea intoleranta fata de straini, veti putea compara; inclusiv partidul de la guvernare e unul care a folosit afise cu caracter rasist evident in timpul campaniilor electorale.

Faptul ca intreaga lume traverseaza o criza economica a facut ca multe tari sa fie mai putin deschise imigrantilor, dar e doar o masura de protectie a propriilor cetateni, normala.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

De aceea, cred ca este un moment delicat si oricine doreste sa imigreze acum oriunde ar trebui sa cantareasca foarte bine totul inainte. Cu siguranta, nu mai este ca acum 10-15 ani, cand oricine pleca gasea rapid un loc de munca. E normal ca angajatorul sa prefere acum un angajat italian in defavoarea unui imigrant sau sa inceapa cu concedierea imigrantilor cand e nevoit sa restranga activitatea. E si o forma de patriotism! Poate nu e corect, nici frumos, dar este normal ca orice tara sa-si protejeze in primul rand cetatenii ei. Aici Romania ar avea de invatat", atrage atentia artista romanca.

Si presa italiana e responsabila de imaginea proasta a romanilor

Jurnalistii italieni au si ei o parte din vina pentru imaginea proasta pe care o are Romania in Peninsula, insa acest lucru vine din lacomie pentru audienta, si nicidecum dintr-o rea intentie calculata.

"Presa italiana exagereaza adesea si este in mare parte responsabila de imaginea proasta care s-a creat romanilor, cred ca mai mult din inertie si lacomie de audienta decat din rea intentie calculata. Cu toate astea, sunt si jurnalisti italieni care incearca sa schimbe asta, care scriu despre realitati pozitive legate de romani si Romania, ceea ce trebuie apreciat", explica romanca.

In ceea ce priveste o eventuala reintoarcere a sa in tara natala, pictorita precizeaza ca vine foarte des in Romania.

Citeste si Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

"Radacinile mele sunt in Romania si acolo imi incarc bateriile alaturi de familie si prieteni, care mi-au fost tot timpul alaturi si m-au sustinut. Am plecat in Italia din cauza unui context favorabil neasteptat si neplanificat. Acum m-as duce oriunde in lume unde mi-ar fi bine, inclusiv sa ma intorc in Romania daca ar intruni aceasta conditie. Cunosc multi romani care s-ar intoarce maine in Romania, daca ar putea avea locuri de munca din care sa-si asigure un trai decent si cred ca Romania ar trebui sa profite de asta pentru a se ridica", conchide Elena Vijoli.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Elena Vijoli pictorita, #poveste pictoritia Milano, #artista Romania arta portabila , #romani Italia