Consulul Romaniei la Los Angeles, acuzat de abuz in serviciu

Sambata, 01 Mai 2010, ora 15:27
7645 citiri
Consulul Romaniei la Los Angeles, acuzat de abuz in serviciu

Romanii din statul american Arizona au adresat o scrisoare deschisa ambasadorului Romaniei in SUA prin care cer demisia consulului general la Los Angeles, Catalin Ghenea, pe care il acuza de abuz in serviciu, iar MAE spune ca aceste informatii "sunt analizate cu rigurozitate".

"Ministerul Afacerilor Externe a luat act de informatiile aparute prin intermediul mass-media in legatura cu organizarea consulatului itinerant din circumscriptia consulara a Consulatului General de la Los Angeles.

Aceste informatii sunt analizate cu rigurozitate, cu atat mai mult cu cat MAE acorda o atentie deosebita imbunatatirii calitatii serviciilor consulare oferite cetatenilor romani aflati in strainatate", a declarat la solicitarea NewsIn Directia de Comunicare a MAE.

MAE promite ca rezultatul analizei care se desfasoara la nivelul ministerului va fi comunicat public.

Revista Phoenix Mission Magazine a publicat luni o scrisoare deschisa a romanilor din Arizona, adresata ambasadorului roman in SUA, prin care cer demisia consulului general la Los Angeles, Catalin Ghenea, acuzat de "practici dictatoriale, abuzuri in serviciu si sfidarea cetatenilor romani in slujba carora se afla".

Acuzatiile din scrisoarea deschisa au declansat o ampla ancheta jurnalistica, in urma careia au fost scoase la iveala nereguli si ilegalitati ale echipei consulare de la Los Angeles.

Echipa consulara se deplaseaza periodic in orasul Phoenix din Arizona pentru a rezolva problemele consulare ale romanilor din zona. In cursul acestor deplasari, consulul si echipa care-l insoteste isi desfasoara activitatea intr-un birou pus la dispozitie gratuit de catre biserica baptista "Happy Valley" din Phoenix.

Potrivit declaratiilor pastorului si membrilor consiliului parohial, biserica Happy Valley nu a solicitat si nu a primit niciodata bani de la reprezentantii cosulatului din Los Angeles.

Cu toate acestea, cetatenii romani care au apelat la serviciile consulare in aceasta forma si in aceasta locatie declara ca au platit reprezentantilor consulatului "o taxa de intrare" in valoare de 20 de dolari, pentru care nu au primit chitante si nu li s-a oferit niciun fel de serviciu.

Consulul Catalin Ghenea a motivat acesta taxa in fata cetatenilor prin obligatiile pecuniare pe care le are consulatul fata de biserica gazda. Echipa consulara sustine ca din acesti bani plateste o contributie bisericii, in contrapartida pentru inchirierea biroului pus la dispozitie de biserica Happy Valley.

Ar exista mai multe persoane care sunt dispuse sa dea declaratii in scris si au martori ca la ultima vizita consulara din Arizona au platit cate 20 de dolari cash, o taxa care nu reprezenta un serviciu anume, ci era perceputa "ca sa acopere cheltuielile echipei consulare mobile".

Acelasi sistem a fost folosit si in statele Oregon si Washington.

In raspunsul la solicitarea NewsIn cu privire la aceste acuzatii, MAE aminteste ca "practica consulatului itinerant a fost extinsa incepand cu anul 2009, acest lucru incadrandu-se in reforma consulara demarata anul trecut".

De asemenea, subliniaza MAE, institutia consulatului itinerant a permis imbunatatirea serviciilor consulare oferite unor comunitati romanesti importante din localitati in care nu functioneaza misiuni diplomatice ale Romaniei.

Membrii acestor comunitati nu mai sunt nevoiti sa cheltuiasca sume importante si economisesc timp in demersurile lor.

"Vom continua sa promovam acest instrument modern, in paralel cu continuarea eforturilor de extindere a retelei consulatelor de cariera, a imbunatatirii serviciilor consulare si a imbunatatirii pregatirii personalului consular", precizeaza MAE

Citeste si:
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
Jurnalistul Dan Cărbunaru a fost numit marţi, 7 decembrie, în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi purtător de cuvânt al Guvernului. Anunţul a fost...