La Repubblica: "Parintii mei au emigrat" - Depresia celor 300.000 de copii romani

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 23:31
2847 citiri
La Repubblica: "Parintii mei au emigrat" - Depresia celor 300.000 de copii romani
Foto: La Repubblica

Exodul romanilor la munca in strainatate a lasat in urma peste 300.000 de copii care au ajuns sa se confrunte cu depresii, mai mult chiar, unii dintre ei au si incercat sa se sinucida, iar altii au fost lasati prada abuzurilor sexuale sau violentelor, scriu jurnalistii de la cotidianului italian La Repubblica.

"In Romania, peste 3 milioane de persoane si-au lasat tara in ultimii ani. 300.000 de copii au ramas singuri sau in grija rudelor. Printre acestia au existat cazuri de sinucideri. Numai in Italia, in 1990, locuiau 8.000 de romani rezidenti, iar numarul lor a crescut la un milion, in 2010. Acestia au lasat in tara peste 300.000 de copii singuri sau la rude. Jumatate dintre copii au varste cuprinse intre 2 si 6 ani, iar 4% au mai putin de un an. 16% dintre ei nu si-au mai vazut parintii de cel putin un an, in timp ce 3% nu i-au mai vazut de cel putin 4 ani", informeaza La Repubblica.

Din pacate, copii imigrantilor au trecut prin traume emotionale cauzate de absenta parintilor. Multi dintre ei sunt mai expusi violentelor si abuzurilor, in pseudo - familiile in care traiesc, fie ca este vorba de bunici, alte rude sau vecini.

Cei mai afectati au fost cei care locuiesc in regiunea Moldovei, una dintre cele mai sarace din Romania. Desi legea din Romania prevede ca parintii care pleaca din tara sa declare autoritatilor locale cu cine isi lasa copii, doar 7% au facut asta. De aceea multi dintre ei au ramas fara un tutore legal.

"Desi au fost realizate campanii sociale de sensibilizare la televiziunile din Romania, din cauza crizei financiare si a conditiilor de viata multi romani sunt pur si obligati si plece la munca in strainatate. Ei lasa in urma copiii. O treime din acestia sunt depresivi, anunta Unicef. Presa din Romania a relatat in ultimii ani despre peste 20 de cazuri de sinucideri in randul copiilor, insa numarul lor ar putea fi mult mai mare, dar autoritatile nu dispun de date sigure. Drama acestor micuti a fost si sursa pentru un documentar, realizat de Ionut Carpatorea, difuzat pe Rai3. In acest material se discuta subiectul copiilor care au avut rezultatele bune la scoala, insa dupa ce parintii lor au emigrat au decis sa se sinucida, dupa ce au simtit ca sunt abandonati", mai noteaza jurnalistii italieni.

Romancele isi lasa copiii si au grija de cei ai italienilor

In judetul Iasi sunt 11.000 de copii care au un parinte plecat in strainatate. In mare parte este vorba de mame, care au plecat in Italia sa aiba grija de copiii de acolo.

Din aceasta cauza, micutii ajung sa nu se descurce bine la scoala, fiind distrasi, avand tulburari de comportament sau suferind de anxietate. Unii dintre ei au fost si violenti, iar bunicii nu reusesc sa exercite un control asupra lor.

Drept urmare numeroase asociatii nonguvernamentale, in parteneriat cu cele din Italia, au incercat sa ii consilieze pe copiii imigrantilor. Membrii asociatiilor le ofera micutilor consiliere si incearca sa ii faca sa inteleaga ca nu au fost abandonati si inca sunt iubiti de parintii lor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#drama copii imigranti, #depresie copii imigranti romani, #imigranti romani Italia , #romani Italia