Maroni: Amprentarea rromilor are baza legala

Duminica, 29 Iunie 2008, ora 12:30
3675 citiri
Maroni: Amprentarea rromilor are baza legala

Proiectul de amprentare a rromilor are la baza o directiva europeana din aprilie 2008 si este deja in vigoare de aproape o luna, a declarat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, in replica la comentariile purtatorului de cuvant al comisarului Leonard Orban, Pietro Petrucci.

Petrucci declarase vineri ca Bruxelles-ul nu poate comenta declaratiile politice referitoare la proiectul de amprentare a ocupantilor taberelor de rromi.

Contactat de Corriere della Sera, Maroni a replicat ca amprentarea rromilor este o initiativa aflata deja in vigoare si care se bazeaza pe o directiva europeanan recenta.

"Norma italiana se bazeaza pe directive europene. Purtatorul de cuvant al comisarului ar trebui sa stie acest lucru. A fost vorba de un lapsus, chiar daca de unul grav", a spus Maroni.

"Este vorba despre directiva 380 din 28 aprilie 2008, care prevede obligatia de a preleva amprentele pentru cetatenii din state terte, incepand de la varsta de sase ani. Deci initiativa noastra este bazata pe normele comunitare", a explicat el.

Romania este insa membra UE, in consecinta, aceasta directiva nu justifica amprentarea rromilor de nationalitate romana.

"Dar se stie, in taberele de nomazi, cine e roman, cine e italian, cine e extracomunitar? Daca mi-i aratati dumneavoastra, vom lua numai amprentele cetatenilor extracomunitari. Abia dupa ce aflam identitatea acestor persoane putem sti de unde vin. Dar inainte, ne-ar trebui un magician pentru a sti. Si oricum, directiva noastra este bazata pe directive europene, spre deosebire de ceea ce spune purtatorul de cuvant al comisarului european", adaugat Maroni.

Rromii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate in timpul recentei campanii electorale.

Propunerea de amprentare a rromilor, inclusiv a copiilor, a provocat ingrijiorare generala legata de eventualul caracter rasist si de faptul ca acele persoane ar fi tratate ca infractori.

Citeste si:
Povestea uimitoare cu care un escroc român a păcălit un pensionar din Italia să îi dea 60.000 de euro
Povestea uimitoare cu care un escroc român a păcălit un pensionar din Italia să îi dea 60.000 de euro
Un bătrân în vârstă de 78 de ani, din Luisago, provincia italiană Como, s-a lăsat impresionat de povestea inventată de un tânăr român de 24 de ani căruia i-a oferit 60.000 de euro....
Primele case imprimate 3D, în premieră mondială. Timp record de construcție: 200 de ore fiecare VIDEO
Primele case imprimate 3D, în premieră mondială. Timp record de construcție: 200 de ore fiecare VIDEO
Un arhitect din Italia a avut o idee genială și a proiectat construcția primelor case din lume ale viitorului, complet imprimate 3D la Massa Lombarda. Locuințele au fost ridicate fiecare...