Peste 350.000 de copii romani au cate un parinte la munca in strainatate

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 23:56
2262 citiri
Peste 350.000 de copii romani au cate un parinte la munca in strainatate
Foto: Arhiva

Peste 350.000 de copii din Romania traiesc fara unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, anunta o organizatie italiana citand date UNICEF, in cadrul unui seminar organizat miercuri la Milano, in Italia.

In Italia romani reprezinta cea mai mare comunitate de imigranti, adica 796.477 de romani, potrivit datelor furnizate de ISTAT in 2009, informeaza AGI.

Din cauza acestui fenomen masiv de migratie organizatia italiena L'Albero della Vita, care citeaza date UNICEF, trage un semnal de alarma ca aproximativ sapte la suta dintre copiii romani cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani sunt afectati de asta.

Studiul a fost prezentat miercuri, la Milano, in cursul seminarului pe tema "Lasati in urma. Familia transnationala si orfanii albi in Moldova Romaniei", organizat impreuna cu reprezentanta Comisiei Europene si fundatia "Patrizio Paoletti".

Organizatia L'Albero della Vita afirma ca, in afara celor 350.000 de copii abandonati de parinti, alti 400.000 de minori romani s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu problema lipsei parintilor. Astfel, in total, din cei aproximativ cinci milioane de copii romani, 750.000 au fost afectati mai mult sau mai putin de plecarea unuia sau ambilor parinti in strainatate.

Potrivit datelor prezentate, in momentul de fata exista 157.000 de copii romani ai caror tati sunt plecati in strainatate, 67.000 care traiesc fara mamele care au emigrat si 126.000 ai caror parinti sunt plecati din Romania. In plus, jumatate dintre acesti copii sunt mai mici de zece ani.

Mai mult chiar 15 la suta dintre familiile din Romania au cel putin un membru plecat in strainatate. Daca tatal este plecat in strainatate, in 21 la suta din cazuri copiii nu il vad intre doi sau patru ani, iar 28 la suta pentru perioade mai lungi. Printre acestia se afla si copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani, varsta foarte vulnerabila.

Treizeci si unu la suta dintre romanii care au plecat la munca in strainatate recunosc ca situatia familiei nu s-a imbunatatit datorita banilor trimisi dupa plecare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#copii romani parinte imigrant, #copii orfani parinti imigranti , #romani Italia