Presa italiana: Romania, tara "orfanilor albi"

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 23:14
3939 citiri
Presa italiana: Romania, tara "orfanilor albi"
Foto: Arhiva

Dupa caderea comunismului interesul pentru soarta copiilor orfani din Romania s-a marit din cauza ca adesea acestia cadeau prada abuzurilor si traficului cu fiinte vii. Insa odata cu trecerea anilor Romania s-a trezit cu o alta categorie de orfani, adica copiii ai caror parinti au emigrant in Europa ca sa caute un trai de viata mai bun.

In prezent in Romania exista 350.000 de astfel de orfani, potrivit unor date publicate de Asociatia "Arborele Vietii" si dat publicitatii luna trecuta.

Jurnalistii de la Osservatorio Balcani e Caucaso scriu ca odata cu intensificarea fluxului migrator tot mai multi copii au inceput sa apara pe strazile marilor orase europene, fiind implicati in activitati ilegale.

In timp ce autoritatile din aceste tari erau preocupate de aceasta problema, in Romania atentia s-a abatut asupra "orfanilor albi" care au ajuns sa creasca fara unul sau ambii parinti.

Jurnalistii italieni mai scriu ca cea mai afectata regiune de acest fenomen este in mod particular Moldova, unde se afla 100.000 de copii de acest fel, urmata de Transilvania, Oltenia si Muntenia.

Alex Gulei, asistent social la Alternativa Sociala, spune ca problema orfanilor "albi" a aparut in mod evident in 2004 cand politia a raportat multe cazuri in care acestia erau implicati in lucruri ilegale.

Copiii au avut rezultate scolare slabe, erau anxiosi, depresivi si uneori au avut tentative de suicid. Statul roman nu a intervenit in mod direct, adica prin finantare de proiecte care sa le vina in ajutor, pana in 2006 cand a recunoscut ca exista o problema.

Astfel ca romanii care plecau la munca in strainatate cu un contract legal trebuiau sa desemneze un tutore legal pentru copiii pe care ii lasau acasa. Insa multi dintre ei au plecat sa munceasca ilegal in diverse tari europene, iar copiii erau incredintati unor membrii ai familiei.

Suport psihologic pentru "orfanii albi"

In toti acesti ani diverse organizatii nonguvernamentale au incercat sa ofere suport si consiliere pentru acesti copii ca ei sa faca fata dorului de parinti.

Insa acest fenomen nu a afectat doar Romania ci este unul global. Europarlamentarul roman PSD, Rovana Plumb, a cerut o lege care sa vina in ajutorul copiilor imigrantilor europeni, iar aceasta a fost aprobata in martie 2009.

Si Antonio Bancora, de la asociatia Albero per la Vita, este si el de parere ca problema acestor copii trebuie tratata la nivel european.

"Trebuie sa fim constienti ca avem de-a face cu un alt model de familie, adica transnational. Procesul migrator va continua si in urmatorii ani in Europa de aceea trebuie sa gasim solutii ca sa diminuam impactul acestuia asupra categoriilor vulnerabile, cum ar fi copiii", a declarat acesta.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Romania orfani albi, #copii imigranti romani , #romani Italia