Ziare.com

Romancele din Italia, sclave la locul de munca - raport ingrijorator

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 19:57

   

Romancele din Italia, sclave la locul de munca - raport ingrijorator
Cele cateva zeci de mii de romance care lucreaza in Italia in domeniul asistentei sociale, ca ingrijitoare pentru batrani, traiesc o drama continua, din cauza conditiilor de multe ori inumane in care sunt obligate sa-si desfasoare activitatea, conform Asociatiei Romancelor din Italia (ADRI).

Cauzele principale sunt multiple, dar in principal problemele vin din lipsa unei legislatii care sa protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.

Termenul de "badanta" se refera la femeile care ingrijesc batrani la domiciliul acestora si se aplica general, indiferent de nationalitatea celor care presteaza acest serviciu.

De curand, acesta a ajuns sa fie utilizat si in comunicarile oficiale ale statului italian, precum si in conferintele si evenimentele care urmaresc situatia emigrantilor din Italia.

Prin definitia sa, badanta este cineva care ingrijeste persoane in varsta.

"Problemele unei badante incep din momentul in care se decide sa paraseasca Romania, pentru speranta unei vieti mai bune in Italia", spune Silvia Dumitrache, presedintele ADRI, rezidenta de 11 ani in Italia.

Lipsa informatiilor concrete despre ceea ce inseamna viata de badanta este principalul motiv al suferintelor pe care aceste femei le indura in multe cazuri din momentul in care pun piciorul pe pamant italian.

"Sunt necesare, in Romania, puncte oficiale de informare a tuturor romanilor care vor sa emigreze. Multi nu ar mai pleca, daca ar sti ca situatia care ii asteapta nu este asa cum si-o imagineaza", afirma presedintele ADRI.

Cu toate acestea, multi raman chiar si in aceste conditii in Italia, sperand sa castige destul pentru a-si sustine financiar, pe cat posibil, familiile ramase in Romania, a adaugat Silvia Dumitrache.

Salarii mici, doar doua ore libere pe saptamana, copii lasati in grija rudelor din Romania

Potrivit acesteia, salariile badantelor sunt mici, ele au doar doua ore libere pe saptamana, duminica, si, in multe cazuri, isi lasa copiii in Romania, in ingrijirea rudelor.

Practic, in foarte multe cazuri, mama dispare din viata copilului sau, in perioada pe care o petrece lucrand ca badanta in Italia.

Toate acestea atrag dupa sine si probleme de natura medicala, atat pentru badante, cat si pentru copiii lor. Sindromul Italia, afectiune psihica recunoscuta in domeniul medical, pentru care deja se prescriu retete in farmacii, poate duce chiar la deces.

Sinuciderile sau tentativele de sinucidere sunt mai numeroase in randul badantelor emigrante decat in cazul altor lucratori din orice alte domenii, sustine Asociatia Romancelor din Italia.

Dorul de mama curma vieti: Val de sinucideri in randul copiilor romani care au parintii plecati in Italia

Problemele copiilor ramasi in Romania sunt, de asemenea, grave, lipsa dragostei materne lasandu-si amprenta in mod vizibil pe evolutia acestora ca indivizi, iar tentativele de suicid sunt des intalnite si la copii, mai spune Silvia Dumitrache.

In acest context, Asociatia Romancelor din Italia a lansat proiectul "Te iubeste mama!", care vizeaza simplificarea si eficientizarea comunicarii dintre badante si copiii lor ramasi in Romania.

Scopul proiectului este facilitarea contactului dintre mama si copil prin intermediul unui program de video-apelare via Internet pe care asociatia isi doreste sa il dezvolte.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 10891 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Depopulara tarii prin emigratie,nu mai dupa atatia

ani de la intrarea in UE si consolidarea economiei nationale!
Sunt coapte conditiile pentru stabilizarea populatiei active,creatoare devenit national ,print'o inteligenta guvernare a tarii,creearea de locuri de munca prin investitii,atragerea fondurilor europene si capitalurilor straine prin legislatii coerente si stabile!
Ce face de peste doi ani guvernul Ponta?
Incurajeaza parazitismul social,arunca fondurile de investitii pe baronii proprii,mareste rata somajului
si se lauda cu...o crestere economica pentru care nu are nici un merit fiind reverberatia masurilor de asanare economica a guvernului Boc!
Teo

 

esti in afara subiectului

.

le da Ponta mii de euro si loc de munca in Romania

Bombo le-a promis 30 mii euro tinerilor ce se intorc in tara...In schimb Bombo si Ponta au jefuit statul de milioane de euro...

CARE Guverne ?

Da_Unde, Bre, Da_Unde sa ii scoti ?
Ca TOTI sunt o Apa Chioara si un Pamant Sterp ... :)
Indiferent din CE PartiDA fac parte, la Deruta ... :)
SIiii, STII pourqoi ?
Pou'que ... (Pen'ca ... :)
Cestia Asta este un Exemplu de Kinograma a Structurii Puterii REALE in Romania,
dupa Lovilutie.

Credinta qvasi_religioasa ca automat, apartenenta la "NOI", denota SI competente absolut superioara.
Este Credinta FALSA implict a oricarei "Nobilimi" incapusate in Putere ...
Prima Faza este incapusarera in Putere
A Doua Stabilizartea Puterii prin clientii, pretenari, rude, carora li se dau sincerui, afaceri la cheie garantate, etc.
Astia au SI EI clienti, pretenari, rude ...
Asat duce la o Saracie galopanta.
Frica de Boboruu' Indignat ii face sa stranga randurile,
adica sa isi DEA intre EI, Toti "NOI"_s SI
CE mai ramne, ceea ce accentueaaza Saracia si Avantuu' Prabuisrea FINALA ...

Este formula Distrugerii Romaniei, infipta NOUA, Romanilor, imediat dupa ce am fost lasati sa ne facem STAT in 1859, de catre

Cei_Interesati ... :)
Intrerupta de Scimbari de regim, pentru linistirea la locuu' lor a Gou_Gou_Stiucks ... :)
Deci, pe Calea ASTA, nici o Sperantzie ... :)

Cel mult ALTA "Sfrentzie" Politico_Liphtacka infipta Romaniei ...

Pe Scurt ! Scurt ! Scurt !

Romanii POT avea CE Guvern VOR, ca NOI_Liphtacks avem Grija sa fie de Al_NOSTRU ...

I_Re_Futabil ... :)

Sclavie ? NU pot pen'ca sa creeeez ASA_o Cestie ... :)

Si de CE nu pot pen'ca sa crez asa ceva ?
Pen'ca NI s-a spus Alt_Ceva la Lovilutie ... :)
Adica sa crez ca Oamenii Aia au consumat Brown Stuff ?

Asa vrei, Autore Articler ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor