Romanii din Italia se plang de marirea taxelor consulare

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 21:49
1099 citiri
Romanii din Italia se plang de marirea taxelor consulare

Mai multe asociatii ale romanilor din Italia au semnat o scrisoare deschisa adresata autoritatilor din Romania in care se plang de marirea exagerata a taxelor pentru serviciile consulare si cer sa fie facute publice criteriile dupa care au fost modificate tarifele, masura considerata un "abuz".

Scrisoarea deschisa, semnata de mai mult de zece asociatii ale romanilor din Italia, este adresata presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ministrului de externe, Teodor Baconschi, si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Mircea Geoana si Roberta Anastase.

Semnatarii spun ca au primit mai multe sesizari din partea asociatiilor de romani din Italia cu privire la legea 78/2010, intrata in vigoare la data de 24 mai prin modificarea legii 198/2008, si solicita sa fie facute publice criteriile dupa care au fost marite taxele serviciilor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

"Va aducem la cunostinta faptul ca foarte multi concetateni care traiesc pe teritoriul statului italian si solicita servicii consulare nu isi pot permite sumele pentru astfel de taxe, prevazute de noua lege", avertizeaza semnatarii scrisorii.

Astfel, de pilda, potrivit noilor tarife, eliberarea unui pasaport sau a oricarui document de calatorie costa 40 de euro, redactarea, autentificarea si revocarea unui inscris, indiferent de natura acestuia, costa 40 de euro un exemplar si se percep cate zece euro pentru fiecare exemplar in plus, efectuarea unei traduceri din sau in limba romana, de fiecare pagina costa 30 de euro.

In plus, inregistrarea cererii pentru eliberarea unui duplicat dupa certificatele de stare civila romanesti costa 45 de euro, eliberarea extraselor de stare civila este 30 de euro, pentru inscrierea certificatelor de nastere si de casatorie eliberate de autoritatile straine in registrele de stare civila romanesti, in termen de peste sase luni, se percep 200 de euro, in timp ce oficierea unei casatorii costa intre 90 si 135 de euro.

Romanii din Italia se plang, de asemenea, ca obtinerea unei programari la Consulatul roman din Roma dureaza deseori o luna sau chiar doua, astfel incat, in cazul minorilor care doresc sa fie alaturi de parinti pe perioada verii, acest lucru este imposibil de realizat. In plus, spun semnatarii scrisorii, tendinta programarilor este in crestere in aceste luni de vara, iar lipsa personalului din cadrul Consulatului de la Roma nu aduce nicio imbunatatire a serviciilor consulare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii din Italia, loviți de criză. Suma trimisă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
Românii din Italia, loviți de criză. Suma trimisă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
În ultimii trei ani, sumele de bani trimise în țară de românii din Italia au început să scadă. Tendința a început în 2021, iar cifrele publicate de Banca Națională din Italia arată o...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#taxe romani Italia, #romani Italia, #consulat Romania Italia , #romani Italia