Sclavii care mor pe plantatiile Italiei - romanii, printre cei mai rau tratati

Luni, 24 August 2015, ora 12:12
10174 citiri
Sclavii care mor pe plantatiile Italiei - romanii, printre cei mai rau tratati

Zeci de mii de imigranti saraci culeg fructe in Italia in conditii deseori ilegale, iar unii isi pierd viata la "locul de munca". Printre femeile care muncesc in conditii considerate de sclavie moderna se numara si romance.

O lucratoare de pe o podgorie din sud-estul Italiei, Paola Clemente, in varsta de 49 de ani, si-a pierdut viata chiar in locul in care muncea, scrie The Independent.

Aici a ajuns pe 13 iulie la 5 dimineata, ca de obicei, si s-a plans ca nu se simte bine, insa angajatorul i-a spus ca o sa-i treaca. Femeia a murit in aceeasi zi, la temperaturi de 38 de grade Celsius, pe podgoria unde lucra pentru un salariu de circa doi euro pe ora.

O saptamana mai tarziu, un barbat sudanez de 47 de ani a murit in apropiere de Lecce, tot in sudul Italiei, in imprejurari similare, iar la scurt timp dupa el si-a pierdut viata si un muncitor tunisian.

Deutsche Welle, despre romanii exploatati care muncesc ca sclavii in Germania

Cazurile au atras atentia asupra zecilor de mii de culegatori de fructe din sudul Italiei.

Aici, in "calcaiul" cizmei italiene, se afla hoteluri si vile de lux de cinci stele care atrag clasele de mijloc din nordul Europei. Ceva asemanator sclaviei moderne face ca turistii sa fie aprovizionati cu vinul si mancarea de care se bucura la masa. Iar multe dintre fructele culese aici ajung in supermarketuri din Marea Britanie.

Vito Miccolis, unul dintre membrii echipei juridice care ofera asistenta sindicatului muncitorilor agricoli, Flai-Cgil, a declarat ca familia Paolei Clemente vrea sa afle adevarul din spatele mortii acesteia.

"Cea mai mare provocare este sa schimbam atitudinile oamenilor de aici. Oameni care muncesc pentru acesti bani, in aceste conditii, reprezinta un lucru normal. Multi dintre culegatori sunt membri ai sindicatului. Problema este ca le este teama ca isi vor pierde locurile de munca. Au nevoie de acesti bani. In unele locuri din Apulia (sud-estul Italiei - n.red.) lucreaza romani si albanezi, iar acestia sunt tratati si mai rau", mai spune Miccolis.

Procurorul-sef din Trani, Carlo Maria Capristo, considera ca este greu de facut dreptate victimelor si familiilor acestora: "Exista un zid de tacere in fata fenomenului angajarilor ilegale. Oamenii prefera sa castige putini bani, in loc sa colaboreze in anchetele noastre, pentru eradicarea problemei".

De altfel, chiar si sotul Paolei Clemente a explicat de ce femeia a muncit in conditii asemanatoare sclaviei:

"Erau bani siguri. Dat fiind felul in care sunt lucrurile in Italia, era un venit vital pentru Paola si pentru noi. Ne-a permis sa supravietuim".

Femeia castiga 27 de euro pentru 12-13 ore de munca, in conditiile in care salariul minim zilnic ar trebui sa fie de 52 de euro.

Sindicatul Flai-Cgil estimeaza ca peste 40.000 de femei care culeg fructe in Apulia sunt victime ale acestui fel de munca, angajarii ilegale si incalcarilor de contract. Alte mii lucreaza in economia neagra a culesului de rosii din regiune.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com