A fost sau nu a fost "invazie"? Nou record de romani si bulgari in Marea Britanie

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 23:05
4774 citiri
A fost sau nu a fost "invazie"? Nou record de romani si bulgari in Marea Britanie

Numarul de imigranti romani si bulgari sositi in Marea Britanie continua sa creasca, potrivit ultimelor cifre date publicitatii de Oficiul National de Statistica britanic, ajungand la un nou maxim.

Datele arata ca, la sfarsitul lunii septembrie, se aflau 189.000 de romani si bulgari la munca in Regatul Unit, cu 31.000 mai mult decat la sfarsitul lunii iunie si cu 49.000 mai mult decat la sfarsitul lunii septembrie 2013, scrie The Telegraph.

Dintre acestia, 167.000 nu au nicio alta cetatenie, in timp ce restul au si cetatenie britanica sau o alta.

Curtea Europeana de Justitie, decizie importanta privind imigrantii romani

In schimb, aceleasi date statistice arata ca, la sfarsitul lunii septembrie, s-a inregistrat prima scadere din ultimul an a numarului total de muncitori din toate celelalte 27 de state membre UE, de la 1.847.000, la sfarsitul lunii iunie, la 1.817.000.

In ciuda primei scaderi din ultimele 12 luni, numarul de muncitori din UE prezenti in Regatul Unit este cu 181.000 mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2013.

Romania si Bulgaria sunt singurele tari care au inregistrat o crestere a nivelului de imigranti in Marea Britanie, fata de luna iunie, in conditiile in care, pentru cele 8 tari din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE in 2004, numarul de muncitori proveniti din aceste tari a scazut, in ultimele trei luni, de la 866.000, la 850.000.

Potrivit sursei citate, ramane fara explicatie motivul pentru care imigratia din restul tarilor UE a scazut, in timp ce in cazul romanilor si bulgarilor, acestia puteau veni la munca in Marea Britanie doar in anumite conditii, pana la 1 ianuarie 2014, cand au fost ridicate restrictiile de pe piata muncii.

In luna februarie, un raport al Migration Observatory, al University of Oxford, a transmis ca 59,1 la suta dintre imigrantii romani si bulgari care traiau in Marea Britanie, in 2013, s-au declarat liber profesionisti, ceea ce le-a permis sa ceara ajutor social din partea statului.

Spre comparatie, in randul populatiei britanice doar 14 la suta s-au declarat liber profesionisti.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...